Newsroom

Newsroom

Αυλαία για το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Το ωραιότερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ για παιδιά και νέους έφτασε στο τέλος του αφήνοντας και φέτος τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για την ποιότητα των ταινιών που διαγωνίστηκαν αλλά και για το πάθος των μικρών δημιουργών που προσήλθαν στον Πύργο από όλο τον κόσμο.

585030631dc52410748b4660

Από την Αφροδίτη Ερμίδη

Μια καμήλα κι ένα παιδάκι πρωταγωνίστησαν στην τελετή λήξης του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου . Η ταινία «Ουράνια Καμήλα» του Γιούρι Φέτινγκ από τη Ρωσία που αφηγείται με ευαισθησία την σχέση ενός δωδεκάχρονου αγοριού με μια καμήλα σε μια μακρινή στέπα, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας, σε μια κεφάτη τελετή στην οποία πρωταγωνίστησαν παιδιά όλων των ηλικιών απ’ όλον τον κόσμο.

Η ταινία «Mellow Mud» του Ρέναρς Βίμπα από την Λετονία, μια σκληρή ταινία με θέμα την προσπάθεια δύο αδελφών να τα βγάλουν πέρα ολομόναχα σε έναν δύσκολο κόσμο, έφυγε με τρία βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου και καλύτερης ερμηνείας κοριτσιού), ενω η μικρού μήκους ταινία «Τραγούδα!» του Κριστόφ Ντικ από την Ουγγαρία, που αφηγείται μοναδικά την επανάσταση των παιδιών μιας χορωδίας απέναντι στην αδικία, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.

Το βραβείο καλύτερης ερμηνείας αγοριού κέρδισε η τουρκική ταινία «Το μπλε Ποδήλατο» του Σελίμ Καγιά που περιγράφει με ρεαλισμό τις δυσκολίες επιβίωσης ενός φτωχού παιδιού που χάνει τον πατέρα του σε εργατικό ατύχημα, ενώ το βραβείο animation πήγε στην ταινία «Χρώματα στο Μετρό» από τη Νότια Κορέα του Κιμ Μιουνγκ-Έουν στο οποίο η πρώτη διαδρομή ενός μικρού παιδιού με το μετρό μετατρέπεται σε μια απρόσμενη ποιητική περιπέτεια.

Το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους απέσπασε το «Κέιμπριτζ» της Ελντόρα Τάρκοβα από την Βουλγαρία η οποία έστρεψε τον φακό της σε μια ξεχωριστή κοινότητα Ρομά, η οποία έχει αντιληφθεί πως το κλειδί για το μέλλον της είναι η Παιδεία.

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ απέσπασε το «Πηγαινέλα» της Τιανλίν Ξου (Γερμανία – Κίνα) με ήρωες δύο ορφανά έφηβα αγόρια που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στην μεγαλούπολη, ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού/μεσαίου μήκους πήγε στη «Λιμνοθάλασσα» του Αμερικανού Άαρον Σοξ (Μεξικό – ΗΠΑ): ο σκηνοθέτης, στο παγκόσμιο μήνυμα που έστειλε στο φεστιβάλ από τη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε την σημασία που έχει η αποδοχή της διαφορετικότητας και η ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας μέσα από τον κινηματογράφο ειδικά μετά από τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις στην χώρα του (εννοώντας προφανώς την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ). «Όπως γνωρίζετε, ζούμε σε σκοτεινούς καιρούς στην χώρα μου. Οι φωνές της μη ανεκτικότητας δυναμώνουν εδώ και στην Ευρώπη. Και ακριβώς γι’ αυτό, τα φεστιβάλ όπως αυτό της Ολυμπίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ… Είναι τιμή μου που η ταινία μου παίχτηκε στο λίκνο του πολιτισμού».

Η δημοφιλής Camera Zizanio απένειμε πλήθος βραβείων σε μικρούς σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο που δούλεψαν είτε ατομικά είτε συλλογικά (στο πλαίσιο σχολείων αλλά και νηπιαγωγείων!). Βραβεία δόθηκαν και σε πολλούς μαθητές από την Ελλάδα -κάποια μάλιστα δόθηκαν και σε δεκάχρονα παιδιά που έκαναν το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο με ευφάνταστα ταινιάκια, όπως αυτό της Άρτεμης Καλαντζάκου, με ήρωα ένα πραγματικό σαλιγκάρι που κάνει τον γύρο του κόσμου πάνω σε έναν χάρτη! Το προσφυγικό ζήτημα ενέπνευσε πολλά σχολεία ενώ ο Νίκος Θεοδοσίου, επικεφαλής των Ζιζάνιων υπογράμμισε την ευθύνη του φεστιβάλ αλλά και όλων μας “να προσφέρουμε πολύ περισσότερα στα παιδιά του κόσμου”.

Σταθερός υποστηρικτής του φεστιβάλ και των νέων παιδιών στα πρώτα τους κινηματογραφικά βήματα, ο διακεκριμένος διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης υπογράμμισε την ανάγκη το φεστιβάλ να αποκτήσει μια νέα, μεγαλύτερη αίθουσα, καθώς( λόγω της μεγάλης πλέον απήχησής του), η τωρινή αίθουσα δεν επαρκεί.

Ο Άρης Φατούρος, από το κανάλι της Βουλής, έδωσε το βραβείο του σταθμού στην συγκλονιστική γαλλική ταινία «Τα Παιδιά της Τύχης» (με ήρωα ένα εβραιόπουλο που βρίσκει καταφύγιο στο νοσοκομείο για να γλιτώσει από τους ναζί). Η ταινία απέσπασε ακόμα το βραβείο της Unicef και της κριτικής επιροπής των παιδιών.

Ο κύριος Φατούρος, δράττοντας την ευκαιρία, ανακοίνωσε πως ο σταθμός εγκαινιάζει ζώνη προβολών για παιδιά και νέους κάθε Κυριακή στις 17.00.

Ο πρόεδρος του φεστιβάλ και αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος είπε χαρακτηριστικά: “Όταν μια χώρα βυθίζεται στην κρίση, αλλά τα παιδιά παράγουν πολιτισμό, είναι βέβαια πως η χώρα αυτή θα συνεχίσει να ζει”. Επίσης αναφέρθηκε στην -μετά από χρόνια- επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών της περιοχής από τους δύο δημάρχους (Πύργου και Αμαλιαδος) οι οποίοι «κατάφεραν να καλύψουν το χάσμα που χώριζε τις δύο αυτές πόλεις με τα άνθη του πολιτισμού».

Τέλος, ο περιφερειάρχης Ηλείας Απόστολος Κατσιφάρας εξαίροντας την σημασία του φεστιβάλ Ολυμπίας, τόνισε πως αποτελεί «μια μεγάλη ευκαιρία για μας και για τη χώρα», λέγοντας πως το φεστιβάλ «είναι σαν τις φιλίες των παιδικών μας χρόνων. Δεν τις ξεχνάς ποτέ».

Παρών στο φεστιβάλ ήταν ο σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου κύριος Βαγγέλης Πολίτης-Στεργίου, ο οποίος επί σειρά ετών υπήρξε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ.

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

«Δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την περιοδεία μας προς Χάλκη και Σύμη λόγω των…

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

fourthiotis 45 0

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

Δικογραφία σε βάρος του 56χρονου παρουσιαστή Κώστα Μιναρετζή και του 39χρονου εκδότη Μένιου Φουρθιώτη, σχηματίστηκε…

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Κρήτη

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Στη Σούδα επιχειρούν συνολικά 55 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 2 πεζοπόρα

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

InCollage 20240423 092006837

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

Ο ιδιοκτήτης του Twitter (X), Έλον Μασκ, φαίνεται να εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που παρουσίαζε…