ΈΝ

Έμυ Ντούρου

«Αύγουστος» του Τζον Γουίλιαμς – Παρουσίαση Βιβλίου

Η αριστουργηματική σκιαγράφηση του προφίλ του καίσαρα που εδραίωσε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

αυγουστος

Μετά τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα η εξουσία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας περνά στα χέρια του ταπεινής καταγωγής νεαρού ανιψιού του, Γάιου Οκτάβιου, ο οποίος, διατηρώντας το σεμνό και μετρημένο προφίλ του, καταφέρνει να επιβιώσει των συνωμοσιών που στήνονται εναντίον του, κατατροπώνοντας ταυτόχρονα τους εξωτερικούς εχθρούς του και εξασφαλίζοντας για τους υπηκόους του μακρόχρονη περίοδο ειρήνης, την περίφημη Pax Romana.

Ο Τζον Γουίλιαμς επέλεξε για το έργο του την επιστολική μορφή, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να φωτίσει πολύπλευρα την προσωπικότητα του ήρωά του. Το παζλ φτιάχνεται μέσα από επιστολές, ημερολόγια και απομνημονεύματα δεκάδων προσώπων όπως ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Μάρκος Αντώνιος, ο Οβίδιος, ο Στράβων, οι γυναίκες και οι δούλοι του ή τα πρακτικά της Συγκλήτου τα οποία αναφέρονται σε μια μεγάλη περίοδο της ζωής του που καλύπτει από τα νεανικά του χρόνια έως τον θάνατό του. Ο ίδιος ο Οκταβιανός Αύγουστος παίρνει τον λόγο ελάχιστα και προς το τέλος της αφήγησης, γεγονός που κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την προσέγγιση του Γουίλιαμς.

Ο «Αύγουστος», που κυκλοφορεί στην προσεγμένη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg σε πολύ καλή μετάφραση της Αθηνάς Δημητριάδου, είναι το τέταρτο και τελευταίο βιβλίο που έγραψε ο Τζον Γουίλιαμς – στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε μόλις πέρυσι με την έκδοση του αριστουργηματικού «Στόουνερ». Πρωτοεκδόθηκε το 1973, είκοσι ένα χρόνια πριν από τον θάνατο του συγγραφέα.

Για τον «Αύγουστο» ο Γουίλιαμς δέχτηκε μεταξύ άλλων κριτικές για ιστορικές ανακρίβειες, βραβεύτηκε ωστόσο το 1973 με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ – εξ ημισείας με τον Τζον Μπαρθ για τη «Χίμαιρα». Οσο ήταν εν ζωή δεν είχε την τύχη να απολαύσει τη φήμη που θα γνώριζε είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του, όταν τα έργα του θα γίνονταν γνωστά σε ευρύ κοινό διεθνώς.

Αύγουστος

Τζον Γουίλιαμς

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Gutenberg

ISBN: 978-960-01-1900-8

ΣΕΛ.: 527

Πηγή: Εφημερίδα Documento

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…