Αχτσιόγλου: Μέρος της περιουσίας του εργοδότη θα διεκδικούν οι εργαζόμενοι που δεν αποζημιώνονται

«Όσοι εργοδότες έχουν περιουσία αλλά δεν πληρώνουν, οι εργαζόμενοι σε διάστημα 15 ημερών θα μπορούν να διεκδικούν μέρος από την περιουσία» είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, επικοινωνόντας τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για τα εργασιακά στο Ραδιόφωνο 247.

59a271781dc52421268b4595

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στις διατάξεις του εργατικού δικαίου που προάσπιζαν εργασιακά δικαιώματα και έμεναν σφραγισμένες στο ντουλάπι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στην περαιτέρω στελέχωση του ΣΕΠΕ, στη μετατόπιση του ΟΑΕΔ και για τη διατήρηση του επιδόματος σε ψυχικά ασθενείς ακόμα κι αν βρουν εργασία.

«Πίσω από κάθε μια από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου υπάρχουν πραγματικές ιστορίες εργαζομένων που χρειάζονται υποστήριξη» υποστήριξε, επισημαίνοντας παράλληλα την απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει όλες τις ρυθμίσεις. 

Σημείωσε ότι υπήρχαν κανόνες στο εργατικό δίκαιο αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τις εφάρμοζαν και πρόσθεσε ότι θα ενισχυθεί το Σώμα Επιθεωρητών, με ακόμη 150 άτομα, ενώ επί ΝΔ ο κ. Βρούτσης μείωσε το προσωπικό κατά 200 άτομα. 

Αναφερόμενη στη χρηματοδότηση των ρυθμίσεων, που αποτέλεσε και θέμα κριτικής από τη ΝΔ, είπε ότι εγκρίθηκε κονδύλι 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση των μικτών κλιμακίων ελέγχων αλλά και για υπηρεσίες όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματα τους.

Ως προς τον ΕΦΚΑ, υπογράμμισε ότι είναι πλεονασματικός και θα στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Τόνισε δε, πως για «όσους εργοδότες έχουν περιουσία αλλά δεν πληρώνουν, οι εργαζόμενοι σε διάστημα 15 ημερών θα μπορούν να διεκδικούν μέρος από την περιουσία», ενώ ξεκαθάρισε ότι εάν ο εργαζόμενος μένει απλήρωτος επί μήνες, θα μπορεί να προσκομίζει στον ΟΑΕΔ την εξώδικη δήλωση προς τον εργοδότη και θα παίρνει το επίδομα ανεργίας. «Η δικάσιμος θα ορίζεται το πολύ σε διάστημα 6 μηνών» αποσαφήνισε.

Για την οικονομική επιβάρυνση του ΟΑΕΔ, είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατοπίσει τον κίνδυνο στον Οργανισμό. «Ο ΟΑΕΔ προστατεύει τον εργαζόμενο και όχι ο εργαζόμενος τον ΟΑΕΔ» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους ψυχικά ασθενείς που παίρνουν επίδομα ή σύνταξη και βρίσκουν δουλειά, είπε ότι θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν.

Για τις επιθέσεις της ΝΔ είπε ότι επειδή δεν μπορεί να ταχθεί κατά της προστασίας των εργαζομένων, λέει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο και πως είναι επικοινωνιακό.

Παράλληλα, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, οι θεσμοί θα αρνηθούν την εφαρμογή κάποιων διατάξεων, είπε ότι το μόνο που εκκρεμεί είναι το θέμα των απεργιών και συγκεκριμένα το ποσοστό των οικονομικά τακτοποιημένων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων -και μόνο αυτών- για απαρτία, ώστε να ληφθεί απόφαση για απεργία.

Αναφερόμενη στις εξαγγελίες Μακρόν για τα εργασιακά επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με την γαλλική κυβέρνηση. Όπως είπε: «Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα, όπως η απομάκρυνση της λιτότητας η τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά σε μια σειρά θεμάτων έχουμε δική μας θέση, δεν ταυτιζόμαστε».

Oργή του Λάκη Γαβαλά για τον ιερωμένο που τον έβρισε: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί (video)

lakis gavalas

Oργή του Λάκη Γαβαλά για τον ιερωμένο που τον έβρισε: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί (video)

Ο Λάκης Γαβαλάς μίλησε για την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε από τρεις μοναχούς

Συγκλονίζουν οι γονείς της Σάνι Λουκ: «Είναι ακόμη όμορφη, μοιάζει σαν ζωντανή»

σανι λουκ

Συγκλονίζουν οι γονείς της Σάνι Λουκ: «Είναι ακόμη όμορφη, μοιάζει σαν ζωντανή»

Η σορός της κόρης τους που δολοφονήθηκε από τη Χαμάς επέστρεψε στο Ισραήλ και θα μπορέσουν πλέον να την…