Αχτσιόγλου: "Αν πέρναγε μόνο από το χέρι δανειστών και ΝΔ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν θα επανέρχονταν ποτέ"

Απάντηση στην ανακοίνωση των τομεαρχών της ΝΔ έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που τήρηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όταν δηλαδή η ΝΔ «ταυτιζόταν με τις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών».

585402781dc5242e448b46a6

«Η ΝΔ και οι τομεάρχες της θα πρέπει να είναι τουλάχιστον πιο προσεκτικοί όταν ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα των εργασιακών» τονίζει η υπουργός Εργασίας και προσθέτει: 

«Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στην Ευρώπη αναδείκνυε την ανάγκη ουσιαστικής επαναφοράς του κοινωνικού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις, η αντιπολίτευση μιλούσε για ιδεοληψίες και ταυτιζόταν με τις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών. Τώρα που η κυβέρνηση κατάφερε όχι μόνο να αποκρούσει τις απαιτήσεις αυτές, αλλά και να χαράξει το δρόμο της επανάκτησης βασικών εργατικών δικαιωμάτων, η ΝΔ επιχειρεί ανεπιτυχώς να απαξιώσει το αποτέλεσμα. Είναι τουλάχιστον προκλητικό το κόμμα που διέλυσε το σύστημα των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα της ανάπτυξης, να ασκεί κριτική στη σημερινή κυβέρνηση. 

»Ξεκαθαρίζουμε: οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων βρίσκονται σε επ’ αόριστον αναστολή βάσει του νόμου 4024/2011. Η αναστολή τους είναι συνδεδεμένη με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) που διαρκώς ανανεώνεται και ουδεμία σχέση έχει με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης που θα νομοθετήσει η παρούσα κυβέρνηση και θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο του 2018, ούτε προβλεπόταν ούτε αυτονόητη ήταν». 

Εν συνεχεία, η κ. Ατχσιόγλου υπογραμμίζει ότι αν πέρναγε μόνο από το χέρι των δανειστών και της ΝΔ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν θα επανέρχονταν ποτέ στη χώρα. «Η ΝΔ εξάλλου είναι αυτή που ακόμη και σήμερα υπερασπίζεται τη συνολική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Τουλάχιστον 12 νόμοι και μία Π.Υ.Σ. ισοπέδωσαν την αγορά εργασίας την καταστροφική περίοδο 2010-2014. Οι νόμοι αυτοί που η ΝΔ είτε ψήφισε είτε υπηρέτησε πιστά, μεταξύ άλλων, αύξησαν το όριο των ομαδικών απολύσεων, μείωσαν την αποζημίωση απόλυσης, κατήργησαν επιδόματα και πάγωσαν τις ωριμάνσεις, μείωσαν την αμοιβή υπερωρίας και υπερεργασίας, μείωσαν εν μία νυκτί το γενικό κατώτατο μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους. Και η λίστα της απορρύθμισης δεν έχει τέλος» τονίζει.

Και συνέχισε επισημαίνοντας: «Επειδή όμως οι εκπρόσωποι της ΝΔ δεν πάσχουν μόνο από απώλεια μνήμης αλλά και αδυνατούν να διεκπεραιώσουν απλές μαθηματικές πράξεις σημειώνουμε τα εξής:

• Την περίοδο 2013 – 2014 η ελαστική απασχόληση στις νέες προσλήψεις εκτινάχθηκε από το 34% στο 55%. Σήμερα βρίσκεται στο 50%. Ποιος λοιπόν απορρύθμισε την αγορά εργασίας;

• Η ανεργία όταν κατέρρευσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε εκτοξευθεί στο 26%. Σήμερα βρίσκεται στο 23%. Με ποια κυβέρνηση αποκλιμακώνεται η ανεργία;».

Κατέληξε λέγοντας ότι «πολιτική εξαπάτηση είναι να υποστηρίζεις ότι χάθηκαν 200.000 φανταστικές θέσεις εργασίας, τη στιγμή που τα στοιχεία του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ» μαρτυρούν τη δημιουργία 170.000 επιπλέον θέσεων εργασίας τους τελευταίους 15 μήνες.

»Κατανοούμε τη σύγχυση και το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η αλήθεια είναι η εξής: Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η ΝΔ δεν χωράει τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά μόνο την ισοπέδωση των εργαζομένων, τις Μανωλάδες και τους εργολάβους». 

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

opadoi

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

Tρία από τα μέλη της συμμορίας βρίσκονται στις φυλακές, ενώ από τις έρευνες που έκαναν…

Γιάννος Παπαντωνίου: Την ενοχή του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ζήτησε ο εισαγγελέας

Παπαντωνίου 3

Γιάννος Παπαντωνίου: Την ενοχή του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ζήτησε ο εισαγγελέας

Την ενοχή για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα του πρώην υπουργού Εθνικής…