Αξιοσημείωτη πτώση για το bitcoin

Σε χαμηλό εξαμήνου υποχώρησε η τιμή του bitcoin, πτώση 9%, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο

NewsRoom 22/11/2019 | 16:11

Σε χαμηλό εξαμήνου υποχώρησε σήμερα το Bitcoin αφού η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη λήψη νέων μέτρων κατά των κρυπτονομισμάτων, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ενέχουν η έκδοση αλλά και οι συναλλαγές ψηφιακών νομισμάτων.

Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, σημείωσε πτώση 9% στα 6.929 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο. Πριν από λίγο κινείτο στα 7.107 δολάρια, καταγράφοντας πτώση 7%.

Οι κεντρικές υπηρεσίες της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας στη Σανγκάη ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις ολοένα και περισσότερες παράνομες συναλλαγές που αφορούν ψηφιακά νομίσματα.

Λίγα λόγια για το bitcoin

Το 2008 ο Satoshi Nakamoto δημοσιοποίησε μία εργασία με τίτλο «Βitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System». Σκοπός του Nakamoto ήταν να δημιουργήσει ένα ψηφιακό σύστημα συναλλαγών. Αντίστοιχες προσπάθειες του παρελθόντος, οι οποίες βασίζονταν στην ύπαρξη ενός κεντρικού ρυθμιστή είχαν αποτύχει. Μετά από αυτή τη διαπίστωση, ο Nakamoto επιχείρησε να δημιουργήσει ένα ψηφιακό σύστημα συναλλαγών, το οποίο δε θα περιελάμβανε κάποιο τρίτο μέρος, κατ’αντιστοιχία με το σύστημα peer to peer (P2P) για τον διαμοιρασμό αρχείων. Κι έτσι, γεννήθηκαν τα κρυπτονομίσματα.

Τα κρυπτονομίσματα είναι επί της ουσίας καταχωρήσεις σε βάσεις δεδομένων. Ονομάζονται έτσι επειδή η απαραίτητη συναίνεση για την υπάρξή τους εξασφαλίζεται μέσα από ισχυρή κρυπτογράφηση. Οι ιδιότητές τους είναι οι εξής:

1.) Μη αναστρέψιμες συναλλαγές: Μετά την επιβεβαίωση, μία συναλλαγή δεν μπορεί να αναστραφεί κυριολεκτικά από κανέναν. Ακόμη και αν κάποιος πέσει θύμα απάτης, ή κλοπής από κάποιον χάκερ, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει για να αναιρέσει μία επιβεβαιωμένη συναλλαγή.

2.) Ψευδωνυμία: Οι συναλλαγές και οι λογαριασμοί δεν συνδέονται με πραγματικές ταυτότητες. Τα Bitcoins λαμβάνονται σε “διευθύνσεις” που αποτελούνται από αλυσίδες 30 περίπου χαρακτήρων, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη σύνδεσή τους με πραγματικά άτομα.

3.) Οικομενικότητα και μεγάλες ταχύτητες στις συναλλαγές: Οι συναλλαγές καταχωρούνται άμεσα στο δίκτυο και επιβεβαιώνονται μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ καθώς λαμβάνουν χώρα στο διαδίκτυο, η φυσική τοποθεσία του συναλλασσόμενου δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο.

4.) Ασφάλεια: Τα ποσά των κρυπτονομισμάτων είναι κατοχυρωμένα σε διευθύνσεις και κλειδωμένα μέσω ενός ανοιχτού κρυπτογραφικού συστήματος. Μόνο ο κάτοχος του κωδικού της εκάστοτε διεύθυνσης μπορεί να πραγματοποιήσει συναλλαγές από εκεί. Μία διεύθυνση bitcoin είναι πιο ασφαλής από το θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ.

5.) Δεν απαιτείται άδεια: Δεν χρειάζεται να έχεις κάποια άδεια για να χρησιμοποιήσεις κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για λογισμικό που ο καθένας μπορεί να κατεβάσει δωρεάν και στη συνέχεια να πραγματοποιεί συναλλαγές.

6.) Ελεγχόμενη προσφορά: Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα ελέγχουν την παραγωγή των μονάδων τους μέσω σχετικού αλγορίθμου. Έτσι, μπορεί να υπολογιστεί πόσα πχ bitcoins θα υπάρχουν ανά πάσα στιγμή στο μέλλον.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.