Άξεστοι και απολίτιστοι έμποροι

Τα δείγματα της σχέσης Πολιτισμού και Δεξιάς

 

Αρτέμης Ψαρομήλιγγος 01/11/2020 | 14:30

Είχε πει ο Σοφοκλής Βενιζέλος για τον  ανηψιό του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη:
«Οχι μόνο είναι ικανός να πουλήσει ακόμη και την Ακρόπολη, αλλά θα την πουλήσει κοψοχρονιάς».

Τον Ιούνιο του 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση με το ΣΕΤΕ ανέφερε:
«Υπάρχουν τεράστια περιθώρια στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε πεδία που, για πολλά χρόνια, τα θεωρούσαμε ταμπού […] Δεν έχω τέτοιες αναστολές. Η δουλειά πρέπει να γίνεται».
■ Ο Κυριάκος τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε πεί στον Βρετανό πρωθυπουργό:
«Μπόρις, σαν πρώτη κίνηση, ΔΑΝΕΙΣΕ ΜΟΥ τα Γλυπτά του Παρθενώνα για μία συγκεκριμένη περίοδο και θα σου στείλω πολύ σημαντικά τεχνουργήματα που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα, προκειμένου να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο».
■ Το ρόδι το είχε σπάσει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος τον Ιανουάριο του 2012:
«Αντί να κοπεί ο μισθός και η σύνταξη, καλύτερα να ενοικιάσει η πολιτεία την Ακρόπολη και όχι μόνον. Να ενοικιάσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τους Δελφούς, τον Ναό του Απόλλωνα, όλους και μάλιστα τώρα [...] Είναι προτιμότερο αντί να είναι η Ακρόπολη κλειστή από απεργίες να ενοικιασθεί σε ιδιώτες. Δεν κατάλαβα; Εάν την ενοικιάσουμε την Ακρόπολη, θα φύγει από τη θέση της; Οι Γάλλοι είναι πιο έξυπνοι που ενοικιάζουν τις Βερσαλίες;»

-Αυτά είναι μερικά από τα δείγματα της σχέσης Πολιτισμού και Δεξιάς. Της παράταξης που ενσαρκώνει ...άριστα τα εθνικά ιδεώδη, την φιλοπατρία, την φιλοκαλία. Εμένα μού λες;