Ατσούμπαλος οπορτουνισμός

Ψαρεύοντας στα θολά νερά, μπορεί να πιάσεις σκουπίδια...

4787034

Ηταν μια κακά προετοιμασμένη συνέντευξη αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑLPHA (Σρόιτερ). Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας την έδωσε γιατί ήθελε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησαν η μπερδεμένη δήλωσή του για το δώρο των Χριστουγέννων και η αδέξια αναφορά υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόμματός του στο επίδομα ανεργίας, αλλά προκάλεσε απορίες σε άλλα ζητήματα.

Αυτό συμβαίνει όταν είσαι υποχρεωμένος να κρύβεις τις πραγματικές απόψεις σου και αναγκάζεσαι να υπερασπιστείς θέσεις τις οποίες δεν πολυπιστεύεις, αλλά δεν φροντίζεις να επινοήσεις εκείνα τα επιχειρήματα που θα έχουν στοιχειώδη σοβαρότητα και θα σε βγάζουν από τη δύσκολη θέση. Ψαρεύοντας στα θολά νερά, μπορεί να πιάσεις σκουπίδια.

Για παράδειγμα: Ρωτήθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και επανέλαβε τα γνωστά περί επιζήμιας συμφωνίας που βλάπτει τη χώρα, εξήγγειλε καμπάνια για την ανάδειξη της πραγματικής Μακεδονίας (της δικής μας εννοούσε, οι διπλανοί ας κάνουν ό,τι νομίζουν), κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδωσε γλώσσα (σ.σ. την έχουμε δώσει από το 1977), ταυτότητα (σ.σ. δεν μπορείς να επιβάλεις στους άλλους πώς θα αισθάνονται), εθνότητα (σ.σ. το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει κράτη όχι εθνότητες) και πρόσθεσε (του ξέφυγε;) πως ως κυβέρνηση «θα υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα στο πλαίσιο της συμφωνίας».

Δηλαδή μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ως πρωθυπουργός θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ο ίδιος τη χαρακτηρίζει «επιζήμια και κατάπτυστη» και πολλοί στο κόμμα του «προδοτική». Γίνεται αυτό; Εχει λογική η συγκεκριμένη προσέγγιση;

Αν όμως ένας πρωθυπουργός μπορεί να υπηρετήσει με επάρκεια και συνέπεια τα εθνικά συμφέροντα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, μήπως αυτή η συμφωνία δεν είναι και τόσο επιζήμια όσο λέει, μήπως δεν είναι και τόσο επονείδιστη όπως διατυμπανίζει, μήπως σε τελική ανάλυση δεν είναι και τόσο προδοτική όσο ισχυρίζονται κορυφαία στελέχη της παράταξής του; Η σύγχυση που παράγει ο δημόσιος λόγος της Δεξιάς είναι εκκωφαντική.

Ο αρχηγός της προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, χωρίς να τα καταφέρνει. Αλλοτε στο μυαλό του κερδίζει έδαφος ο ευρωπαϊσμός και γέρνει προς τη μετριοπάθεια (υιοθετεί ρητορική Μεϊμαράκη και Ντόρας), άλλοτε παρασύρεται από τη λογική του ρεβανσισμού και το μίσος του για τον Τσίπρα και κλίνει προς τον φανατισμό (γίνεται Αδωνις και Βορίδης). Το αποτέλεσμα είναι αυτό το αλαλούμ που βλέπουμε.

Στο επίμαχο θέμα, δύο είναι οι καθαρές θέσεις: είτε θεωρείς ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ωφέλιμη για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή συμφωνία είτε θεωρείς ότι πρόκειται για πράξη προδοσίας, την καταγγέλλεις και υπόσχεσαι ότι θα κάνεις τα πάντα για να την ακυρώσεις.

Μ’ άλλα λόγια, ή λες ότι δεν έχεις αποκλειστικότητα στη χρήση της λέξης Μακεδονία ή ασκείς επιθετική πολιτική με αλυτρωτικό περιεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», όπως προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς. Οτιδήποτε άλλο είναι ατσούμπαλος οπορτουνισμός.

Ανάγωγα

Δικαστές στο Παρίσι παρέπεμψαν σε δίκη τον πρώην Γάλλο πρωθυπουργό και τη σύζυγό του για την υπόθεση των εικονικών θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τη Le Monde, ο Φρανσουά Φιγιόν πρέπει να λογοδοτήσει κυρίως για «υπεξαίρεση δημόσιων κεφαλαίων», «αποδοχή υπεξαιρεθέντων δημόσιων κεφαλαίων», «κατάχρηση κοινωνικών αγαθών» και «μη συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται από την Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή». Αλλη μια σκευωρία από τη συμμορία του Μαξίμου.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…