Αθωώθηκε η Καμίλα Βαλίεβα για το τεστ που έγινε τον Δεκέμβρη – Οι αντιδράσεις

Το CAS δικαίωσε την Καμίλα Βαλίεβα - Αντιδρούν οι Αμερικάνοι με την αθώωσή της - Η ΔOE λέει πως δεν θα κάνει απονομή αν η Κ. Βαλίεβα κερδίσει μετάλλιο -  Κορυφαίος νομικός «σφυροκοπά» τα αφεντικά των Ολυμπιακών Αγώνων: «Έκανε λάθος η ΔΟΕ - Πρέπει να πέσουν οι τόνοι».

AP22045277851471

Το CAS δέχθηκε την έφεση της Καμίλα Βαλίεβα – στην κατηγορία χρήσης απαγορευμένης ουσίας – καθώς δεν έφταιγε εκείνη που το αποτέλεσμα βγήκε έξι εβδομάδες αργότερα: Tο δείγμα με την ουσία ‘τριμεταζιδίνη’ είχε δοθεί το Δεκέμβριο – Για το θέμα είχε παρέμβει το Κρεμλίνο, στηρίζοντας την πατινέζ – Η ΔOE λέει πως δεν θα κάνει απονομή αν η Κ. Βαλίεβα κερδίσει μετάλλιο – Ο Ελβετός δικηγόρος Λουσιάν Βαλονί επισήμανε τους λάθος χειρισμούς στην υπόθεση – Αντιδρούν οι Αμερικανοί με την αθώωση της.

Η Καμίλα Βαλίεβα και η ρωσική ομάδα δικαιώθηκαν στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (Court of Arbitration for Sport, CAS), παρά την έφεση που είχε ασκήσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (World Anti-Doping Agency, W.A.D.A), κάτι που της έδωσε το δικαίωμα να συνεχίσει στους αγώνες, στο ατομικό πρόγραμμα και να πάρει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό.

Το δείγμα με την ουσία ‘τριμεταζιδίνη’ είχε δοθεί το Δεκέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες από τα ρωσικά ΜΜΕ.

Ειδικότερα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν τιμώρησε την Βαλίεβα, καθώς είχε το δικαίωμα στην έφεση. Το άσκησε, κατέθεσε με βιντεοκλήση ενώπιον του CAS και τελικά, οι αρμόδιοι επέβαλαν τη μίνιμουμ ποινή στην πατινέρ, δεδομένης της ηλικίας της και της καθυστέρησης στην έκδοση του αποτελέσματος του τεστ (βγήκε την περασμένη Δευτέρα) που είχε υποβληθεί πριν έξι εβδομάδες  -πριν καν το Πανευρωπαϊκό όπου έκανε δικά της διάφορα ρεκόρ και πήρε το χρυσό. Ακολούθως υποβλήθηκε σε πολλά τεστ και όλα ήταν ‘καθαρά’.

Τι αναφέρει το CAS για την Καμίλα Βαλίεβα

«Η καθυστερημένη ανακοίνωση του αποτελέσματος, του τεστ που είχε κάνει το Δεκέμβριο δεν ήταν συνέπεια δικού της λάθους” εξήγησε η τριμελής επιτροπή του CAS, πριν καταλήξει στο ότι “ο αποκλεισμός της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά».

Τώρα, η 15χρονη θα πάρει μέρος στο event των γυναικών – όπου είναι το φαβορί. Το CAS στην αιτιολόγηση της απόφασης αναφέρει ότι η αθλήτρια είναι «προστατευόμενο πρόσωπο» σύμφωνα με τους κανονισμούς της WADA, και ότι δεν βρέθηκε θετική στους αγώνες του Πεκίνου.

«Προκύπτουν σοβαρά ζητήματα, για το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της εξέτασης, αν και το δείγμα λήφθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, δεν ανακοινώθηκε παρά στις 8 Φεβρουαρίου, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την αθλήτρια», αναφέρεται επίσης στην απόφαση.

Η ΔOE λέει πως δεν θα κάνει απονομή αν η Κ. Βαλίεβα κερδίσει μετάλλιο

Ωστόσο, παρόλο που η Καμίλα Βαλίεβα δικαιώθηκε από το CAS, η ΔΟΕ διαμηνύει ότι μέχρι να ξεκαθαριστεί αν η αθλήτρια έχει παραβεί τους κανόνες αντιντόπινγκ δεν θα προχωρήσει σε απονομή μεταλλίου.

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ

«Η ΔΟΕ πρέπει να ακολουθήσει το κράτος δικαίου και ως εκ τούτου θα πρέπει να της επιτρέψει να αγωνιστεί στον αγώνα μονό πατινάζ γυναικών την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 και, εάν προκριθεί, στις 17 Φεβρουαρίου 2022. Το CAS έχει εκφράσει ξεκάθαρα ότι η απόφαση που ελήφθη σήμερα δεν είναι απόφαση για το εάν η Βαλίεβα παραβίασε τους κανόνες κατά του ντόπινγκ» αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Η διαχείριση της υπόθεσης μετά από αυτό το θετικό δείγμα Α δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μόνο αφού ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία, μπορεί να διαπιστωθεί εάν η Βαλίεβα παραβίασε τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ (WADC) και θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις».

Οι αποφάσεις της ΔΟΕ:

Η ΔΟΕ υπογραμμίζει πως υπάρχει μια ασαφής κατάσταση που οδήγησε το Εκτελεστικό της Συμβούλιο στις ακόλουθες αποφάσεις, μετά από αρχικές διαβουλεύσεις με τις ενδιαφερόμενες Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (NOC):

1. Για λόγους δικαιοσύνης προς όλους τους αθλητές και τις ενδιαφερόμενες NOC, δεν θα ήταν σκόπιμο να πραγματοποιηθεί η τελετή των μεταλλίων για την ομαδική διοργάνωση καλλιτεχνικού πατινάζ κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2022, καθώς θα περιλάμβανε έναν αθλητή που από τη μία πλευρά έχει θετικό Α-δείγμα, αλλά του οποίου η παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί.

2. Σε περίπτωση που η Βαλίεβα τερματίσει μεταξύ των τριών κορυφαίων αθλητών στον αγώνα μονό πατινάζ γυναικών, καμία τελετή λουλουδιών και καμία τελετή μεταλλίων δεν θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022.

3. Η ΔΟΕ ζητά από τη Διεθνή Ένωση Πατινάζ (ISU), για λόγους δικαιοσύνης, να επιτρέψει σε έναν 25ο αγωνιζόμενο να συμμετάσχει στο ελεύθερο μέρος του διαγωνισμού στις 17 Φεβρουαρίου, σε περίπτωση που η Βαλίεβα καταταχθεί στην πρώτη 24η θέση του μικρού προγράμματος στις 15 Φεβρουαρίου.
Η ΔΟΕ, σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους αθλητές και τις ΕΟΕ, θα διοργανώσει αξιοπρεπείς τελετές μεταλλίων μόλις ολοκληρωθεί η υπόθεση της Βαλίεβα.

Αντιδρούν οι Αμερικανοί με την αθώωση της

H Ολυμπιακή και η Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ εξέδωσε δήλωση, σε έντονο ύφος.

«Είμαστε απογοητευμένοι από το μήνυμα που στέλνει αυτή η απόφαση. Οι αθλητές έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ότι αγωνίζονται υπό ίσους όρους ανταγωνισμού. Δυστυχώς, σήμερα τους αρνήθηκαν αυτό το δικαίωμα. Αυτό φαίνεται να είναι άλλο ένα κεφάλαιο στη συστημική και διάχυτη περιφρόνηση του καθαρού αθλητισμού από τη Ρωσία», όπως αναφέρουν.

«Έκανε λάθος η ΔΟΕ» – Ο Ελβετός δικηγόρος Λουσιάν Βαλονί εξηγεί τους λάθος χειρισμούς στην υπόθεση της Ρωσίδας πατινέζ

Κορυφαίος νομικός που ειδικεύεται σε αθλητικά θέματα σχολίασε στο RT πως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έκανε λάθη σχετικά με τις φήμες περί ντόπινγκ της Ρωσίδας πατινέζ Καμίλα Βαλίεβα.

Μετά την αναβολή της τελετής απονομής των μεταλλίων, δημοσιεύματα από τη Ρωσία και όχι μόνο ανέφεραν πως η Βαλίεβα είναι στο επίκεντρο ερευνών για πιθανή παραβίαση του αντι-ντόπινγκ κανονισμού με την απαγορευμένη ουσία τριμεταζιδίνη, ένα σκεύασμα που χρησιμοποιείται για τη στηθάγχη.

Μιλώντας στο RT ο κορυφαίος αθλητικός νομικός με έδρα την Ελβετία, Λουσιάν Βαλονί, τόνισε πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι από τον θόρυβο που δημιούργησε η υπόθεση, εκφράζοντας, καταρχάς, τη λύπη του για το γεγονός της διαρροής του ονόματος της Βαλίεβα στα ΜΜΕ.

«Φυσικά και έχει σημασία, δεν είναι καλό που έγινε γνωστό το όνομα. Νομίζω πως πρέπει να προστατεύουμε τους ανήλικους, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοιους σκληρούς ισχυρισμούς. Γι’ αυτό νομίζω πως είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί το αν είναι ή όχι ντοπέ» ανέφερε ο Βαλονί που έχει μεγάλη εμπειρία από υποθέσεις με διάφορες αθλητικές Ομοσπονδίες και το Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS).

«Φρονώ πως είναι σημαντικό να σεβαστούμε το γεγονός πως επισήμως δεν υπάρχει κανένα σχόλιο. Πρέπει να προστατεύσουμε την πατινέζ. Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατευτεί η αθλήτρια και οι πληροφορίες μπορούν να κοινοποιηθούν μόνο τη στιγμή που η αθλήτρια θα έχει το δικαίωμα να προβεί σε κάποιο σχόλιο» ανέφερε ο Βαλονί για να προσθέσει πως «η οποιαδήποτε κατηγορία για ντόπινγκ βλάπτει την εικόνα κάθε αθλητή σε οποιαδήποτε στιγμή. Γι’ αυτό αυτή η πληροφορία είναι τόσο ευαίσθητη και δεν θα έπρεπε ποτέ να αποκαλυφθεί».

Ο Βαλονί άσκησε έντονη κριτική στη ΔΟΕ για την καθυστέρηση της απονομής, σημειώνοντας πως έτσι, αναπόφευκτα, έδωσε λαβή για σχόλια.

«Η ΔΟΕ κατά τη γνώμη μου έκανε λάθος με την αναβολή της απονομής καθώς έτσι κοινοποίησε ότι κάτι περίεργο συνέβη και αυτό δεν είναι καλό. Όλοι μπορούν να ανακαλύψουν ποιος μπορεί να έχει τιμωρηθεί και σε αυτό το σημείο έκανε λάθος» σχολίασε ο έμπειρος νομικός.

Ένα επιπλέον πρόβλημα στην περίπτωση της Βαλίεβα είναι πως πρόκειται για ανήλικο άτομο και η σύσταση που υπάρχει είναι να μη δημοσιοποιούνται τα ονόματα σε τέτοια περίπτωση, ακόμα και αν υπάρχει ο κίνδυνος τιμωρίας.
 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…