Newsroom

Newsroom

Αθώωση – σταθμός για τη δημοσιογραφία – για το directnews.gr

Από την κατηγορία της παραβίαση προσωπικών δεδομένων απάλλαξε το Θ' 3μελές πλημελειοδικείο της Αθήνας τη διαχειρίστρια του ενημερωτικού ιστότοπου directnews.gr, Δέσποινα Μπρούσαλη, μετά από μήνυση που είχε κάνει στον ιστότοπο ο Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος.

dikaiosyni 1 1

Από την κατηγορία της παραβίαση προσωπικών δεδομένων απάλλαξε το Θ’ 3μελές πλημελειοδικείο της Αθήνας τη διαχειρίστρια του ενημερωτικού ιστότοπου directnews.gr, Δέσποινα Μπρούσαλη, μετά από μήνυση που είχε κάνει στον ιστότοπο ο Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος.

Ο Γεωργιτσογιαννάκος είχε μηνύσει το directnews.gr βάσει του νόμου περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για οκτώ δημοσιεύματα, από το Νοέμβρη του 2010 ως το Σεπτέμβρη 2011. Το δικαστήριο απάλλαξε ομόφωνα τον ιστότοπο από την κατηγορία.

Η εισαγγελέας της έδρας, Αικατερίνη Σακκά πρότεινε την αθώωση της διαχειρίστριας του directnews.gr. Όπως είπε στην αγόρευσή της επισήμανε ότι οι δίκες είναι δημόσιες και οποιοσδήποτε μπορεί να τις παρακολουθήσει. Ανέφερε ακόμη ότι από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε πως ούτε ο δημοσιογράφος τηρεί αρχείο ούτε έγινε κάποια επεξεργασια αρχείου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα επίδικα δημοσιεύματα γράφτηκαν εκ πληροφοριών από διαδίκους, μάρτυρες και άλλες πηγές χωρίς να διαπιστωθεί πρόσβαση σε αρχείο, όπως αυτό ορίζεται από το νόμο.

Η απόφαση της αθώωσης του directnews.gr στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι εξαιρετικά σημαντική για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, κόντρα στη βιομηχανία μηνύσεων για συκοφαντική δυσφήμηση ή παραβίαση προσωπικών δεδομένων που έχουν στήσει πολλοί μεγαλόσχημοι, προκειμένου να φιμώσουν όσους ελέγχουν τα πεπραγμένα τους. 

Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν ελεύθερα να γράφουν όσα προκύπτουν από την έρευνα, πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και φυσικά χωρίς εμπάθεια σε προσωπικό επίπεδο για το τάδε ή το δείνα πρόσωπο που ενδέχεται να εμπλέκεται σε κάποια υπόθεση.

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…