Newsroom

Newsroom

Αθώωση για τη δημοσιογράφο Ελένη Ηλιοπούλου που είχε μηνύσει ο δικηγόρος της Ζαρούλια

Αθώα έκρινε σήμερα το δικαστήριο την Ελένη Ηλιοπούλου, δημοσιογράφο με έντονη δράση στο φιλοζωικό κίνημα και καθημερινό ρεπορτάζ για την κακοποίηση των ζώων μέσα από την ιστοσελίδα της zoosos.gr.

δικαστηριο

Η δημοσιογράφος βρέθηκε στο δικαστήριο ως κατηγορούμενη μετά από μήνυση που της υπέβαλε για «συκοφαντική δυσφήμιση» ο δικηγόρος Άγγελος Αγγελέτος ο οποίος υπήρξε για μεγάλο διάστημα συνήγορος της χρυσαυγίτισσας Ελένης Ζαρούλια.

Η Ελένη Ηλιοπούλου έχει αναδείξει πολλές φορές μέσα από το ρεπορτάζ τις προσπάθειες των νεοναζί της Χρυσής Αυγής να αποκτήσουν έρεισμα και νομιμοποίηση στη φιλοζωική κοινότητα, παρ’ όλο που οι ιδέες και η δράση τους καμία σχέση δεν μπορούν να έχουν με αυτόν τον χώρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεώρησε υποχρέωση της να ενημερώσει μία κλειστή λίστα με μέλη της ΠΦΠΟ (Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία) ότι ο άνθρωπος που εμφανιζόταν με φιλοζωικές “ευαισθησίες” στη συγκεκριμένη κοινότητα την ίδια στιγμή υπερασπιζόταν στα δικαστήρια ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Η Ελένη Ηλιοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι είναι “άνθρωπος εμπιστοσύνης των ναζί” θεωρώντας ότι οποιαδήποτε σύνδεση με το νεοναζιστικό κόμμα θα μπορούσε να εκθέσει δημόσια τη φιλοζωική κοινότητα. Η κατηγορία για συκοφαντική δυσφήμηση κατέπεσε πανηγυρικά στο δικαστήριο που έκρινε ότι οι ισχυρισμοί ήταν αξιολογικές κρίσεις της δημοσιογράφου που προέκυψαν από δικαιολογημένο ενδιαφέρον λόγω της ιδιότητας της και βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα.

Ο Άγγελος Αγγελέτος με τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της επιχείρησε ξεκάθαρα να στήσει μία δημοσιογραφική δίωξη και να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού, καθώς από την πρώτη στιγμή είχε απειλήσει τη δημοσιογράφο με τη φράση «Ψάξε να βρεις δικηγόρο».

Η δήλωση της Ελένης Ηλιοπούλου μετά την απόφαση του δικαστηρίου

Την αθώωση μου αποφάσισε σήμερα το Θ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. Τη μήνυση είχε υποβάλει εναντίον μου ο μέχρι πρότινος συνήγορος της χρυσαυγίτισσας Ελένης Ζαρούλια, Άγγελος Αγγελέτος, για το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2014 είχα ενημερώσει μέσω email (την ιδιωτική λίστα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της συντονιστικής επιτροπής των φιλοζωικών σωματείων της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας) ότι ο συγκεκριμένος δικηγόρος είχε αναλάβει την υπεράσπιση της βουλευτή της Χρυσής Αυγής και συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου, αρχηγού του νεοναζιστικού κόμματος.

Σε εκείνο το email – καθώς η Π.Φ.Π.Ο. είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον συγκεκριμένο δικηγόρο – είχα χρησιμοποιήσει μεταξύ άλλων τη φράση «άνθρωπος εμπιστοσύνης των νεοναζί» και είχα τονίσει την αναγκαιότητα η φιλοζωική κοινότητα να μην συνεργαστεί μαζί του, ώστε να μην υπάρχει κανένας συσχετισμός.

Το δικαστήριο σήμερα με την απόφαση του έκρινε ότι αυτά τα οποία έγραψα τότε είναι αξιολογικές κρίσεις από μέρους μου, αποδεχόμενο ουσιαστικά το επιχείρημα του συνηγόρου μου Θανάση Καμπαγιάννη, πως ως δημοσιογράφος έχω τη δυνατότητα αλλά και το καθήκον να προβαίνω σε οποιαδήποτε είδους ενημέρωση ακόμα και αν αυτή περιλαμβάνει αξιολογικές κρίσεις, όπως η προαναφερόμενη, όταν βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Αποδεικνύεται έτσι πόσο δίκιο είχα ως εργαζόμενη δημοσιογράφος (και ως μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α.) να μιλάω για δίκη γνώμης και για δημοσιογραφική δίωξη. Τέλος να αναφέρω ότι το δικαστήριο έπαυσε και την ποινική δίωξη σε βάρος μου για το αδίκημα της εξύβρισης.

 

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.