Αθώος ή ένοχος ο Παπακωνστανίνου; Το απόγευμα η απόφαση του Δικαστηρίου

Σήμερα, Τρίτη στις έξι το απόγευμα αναμένεται να ανακοινώσει το Ειδικό Δικαστήριο την αμετάκλητη απόφασή του για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιώργο Παπακωνσταντίνου σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

papakonstantinou 8

Σήμερα, Τρίτη στις έξι το απόγευμα αναμένεται να ανακοινώσει το Ειδικό Δικαστήριο την αμετάκλητη απόφασή του για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιώργο Παπακωνσταντίνου σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να αφαίρεσε τρία ονόματα συγγενικών του προσώπων από τη λίστα Λαγκάρντ, με τα 2.062 ονόματα καταθετών στην Τράπεζας ΗSBC της Γενεύης (Ελβετία), την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας πρώτο το HOTDOC.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγορείται για τα κακουργήματα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας.

 

Παπακωνσταντίνου: “Είμαι αθώος” – Ο Βενιζέλος με πέταξε στα σκυλιά

Αθώος δήλωσε κατά την απολογία του στο Ειδικό Δικαστήριο ο κ Παπακωνσταντίνου.

«Είμαι αθώος, αρνούμαι τις κατηγορίες” είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός ενώ χαρακτήρισε ταυτόχρονα την ιστορία “στημένη” καθώς ο ίδιος ποτέ δεν έκανε “καμία διαγραφή και καμία νόθευση”.

«Είχα στα χέρια μου ένα υλικό που θέλω να το χρησιμοποιήσω, αλλά έχω ενδοιασμούς και αποφασίζω να δώσω στο ΣΔΟΕ ένα δείγμα από τα αρχεία που υπάρχουν στο CD» είχε συμπληρώσει.

«Όταν ο κ. Αγγελόπουλος μου παραδίδει το cd, ζητώ από τη γραμματεία μου να το φυλάξει και να κάνει ένα usb, το οποίο εγώ κρατώ στο δικό μου γραφείο. Είναι μια περίοδος που η χώρα είναι πάλι μπροστά στην άβυσσο. Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης. Εγώ περνάω το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου σε ένα αεροπλάνο».

“Ο Βενιζέλος δεν με ρώτησε ποτέ για τη λίστα”

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην απολογία του αναφέρθηκε εκτενώς στο «διάδοχό» του στο υπουργείο, κ. Ευ. Βενιζέλο. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μετά την αποχώρησή μου από το υπουργείο, ο κ. Βενιζέλος δεν άλλαξε κανένα στέλεχος. Παρέμεινε όλη η ομάδα μου, σπάνιο στην Ελλάδα να υπάρξει τέτοια υπηρεσιακή συνέχεια. Από τη στιγμή που έφυγα από το υπ. Οικονομικών δεν υπήρχε καμία επικοινωνία μου με τον κ. Διώτη… Ποτέ δεν έλαβα τηλεφώνημα από τον κ. Βενιζέλο να με ρωτήσει οτιδήποτε για τη λίστα. Θα ήταν εύλογο να σηκώσει το τηλέφωνο, και να πει “Γιώργο, τι είναι αυτό;”. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ».

Και ενώ εγώ πλέον ασχολούμαι με άλλα πράγματα, η χώρα πάει σε εκλογές και ο κ. Βενιζέλος μου ζητάει να μην είμαι υποψήφιος. Γίνονται εκλογές, το ΠΑΣΟΚ συντρίβεται και εγώ γυρνάω σπίτι μου. Είμαστε στο Σεπτέμβριο του 2012 και αρχίζουν και μου τηλεφωνούν οι δημοσιογράφοι. Με ρωτούν τι γίνεται με τη λίστα. Τους απαντώ πως δεν ξέρω τι λέτε. Και τότε αρχίζουν τα πρώτα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Παπακωνσταντίνου έθαψε τη λίστα Φαλτσιανί. Εκείνες τις ημέρες μου τηλεφωνεί ο κ. Διώτης και μου λέει ότι γίνεται σάλος για ένα στικάκι που μου έδωσες… Ένα μόνο τηλέφωνο τον πήρε ο κ. Βενιζελος για τη λίστα Λαγκάρντ και αυτό ήταν σε ανοικτή ακρόαση για να έχει μάρτυρες».

Τελικά μου τηλεφωνεί ο Βενιζέλος -και απ’ ό,τι έμαθα εκ των υστέρων με είχε σε ανοιχτή ακρόαση για να υπάρχουν μάρτυρες γι’ αυτά που λέμε. Του επαναλαμβάνω από την αρχή την ιστορία…».

Το κόμμα μου με έχει πετάξει στα σκυλιά το βράδυ εκείνο. Ο πρόεδρος μου με διέγραψε το ίδιο βράδυ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαφθοράς πήγαινε στη Βουλή και τις υπερασπιζόταν. Δεν είχα κανένα. Η δε ΝΔ ήταν χαρούμενη, γιατί είχε στο εδώλιο τον υπουργό του Μνημονίου, ξεφτιλίστηκαν στη Βουλή οι συνεργάτες μου, τους ρωτάγανε ακόμη και τι κόμμα ψήφισα… Είναι εξαιρετικά δύσκολο κύριε πρόεδρε να σας εξηγήσω πως ήταν η ψυχολογική κατάστασή μου, όταν μου είπαν για τη λίστα… Βλέπω δημοσιεύματα ότι είμαι ο νούμερο 1 καταζητούμενος, είναι οι χειρότερες μέρες της ζωής μου».

 

Απορρίφτηκε η πρόταση για κατάθεση Βενιζέλου

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της εισαγγελέως της Έδρας, Ξένης Δημητρίου, για κατάθεση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου απορρίφθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο.

 

Μοναδικός δράστης της λαθροχειρίας ο Παπακωνσταντίνου

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου, ο πρώην υπουργός είναι ο μοναδικός δράστης της λαθροχειρίας της λίστα Λαγκάρντ ενώ τα αδικήματά του σχετικά με τη διαχείρισή της δεν έχουν παραγραφεί.

“Η ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού ασκήθηκε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και δεν επηρεάζεται από την διπλή εκλογική αναμέτρηση καθώς η Βουλή που προέκυψε από τις πρώτες εκλογές της 6 Μαΐου του 2012 λειτούργησε μόνον για δύο ημέρες”, σημείωσε η κ. Δημητρίου.

H Εισαγγελέας άσκησε κριτική για τη σύντομη προθεσμία που θέτει ο νόμος για τα αδικήματα των υπουργών και ανέφερε ότι είμαστε η τελευταία χώρα που διαθέτει τέτοια νομοθεσία τασσόμενη υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης των σχετικών διατάξεων.

Ανακρίβειες στο χρόνο παράδοσης του CD

«Ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε πει ότι είχε δώσει τον ψηφιακό δίσκο στο στενό συνεργάτη Γ. Αγγελόπουλο μετά μας είπε ότι τον έδωσε σε μία από τις γραμματείς του», είπε η κ. Δημητρίου, διαπιστώνοντας ανακρίβειες σε σχέση με το χρόνο που παραδόθηκε ο ψηφιακός δίσκος στο στενό συνεργάτη του πρώην του υπουργού αλλά και για τα ποσά της λίστας.

«Από τη λίστα είπε η εισαγγελέας προκύπτει ότι μόνο οι δύο πρώτοι καταθέτες είχαν ποσά της τάξης του ενός δισ. ενώ ολόκληρη αθροίζει ποσά 4,5 δισ. δολαρίων και όχι 2 όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου. Προς τι αυτές οι ανακρίβειες;» διερωτήθηκε η εισαγγελέας.

 

Τι ειπώθηκε για Διώτη

Η εισαγγελέας αναφρθηκε, στο ρόλο του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη ο οποίος είναι κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση σε άλλο δικαστήριο.

«Σημασία έχει» είπε η εισαγγελέας ότι «ο πρώην υπουργός είχε προσλάβει ως ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ τον Ιω. Διώτη. Όσον αφορά στο χρόνο κατά τον οποίο παραδόθηκε το στικάκι ο κατηγορούμενος λέει από τις 9 έως 16 Ιουνίου. Να δούμε όμως, το έστειλε τότε; Θέλω επίσης να αναφερθώ και στις 4 εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης που έχουν γίνει: Δεν έχουμε εικόνα του περιεχομένου γιατί οι πραγματογνώμονες περιορίζονται μόνο στα ίχνη. Εμείς μόνο σε συνδυασμό με άλλα αποδεικτικά στοιχεία που διαθέτουμε να μπορούμε να πούμε τι έχει γίνει».

«Ο κ. Διώτης μου θυμίζει τον ”υπηρέτη δύο αφεντάδων” του Γκολντόνι. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο προϊσταμένους του, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών κ. Βενιζέλο. Παραδίδει το στικάκι στον κ. Βενιζέλο και το στικάκι έχει μείνει σε ένα συρτάρι στο ΥΠΟΙΚ έξι-επτά μήνες στο συρτάρι της γραμματέα του κ. Βενιζέλου άλλους τόσους και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ όσο ξεσπάει ο θόρυβος», συμπλήρωσε.

 

Ισόβια κάθειρξη

Σε περίπτωση που το Ειδικό Δικαστήριο δεχθεί τις κατηγορίες που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου, τότε οι ποινές προσαυξάνονται αισθητά και εισέρχονται σε επίπεδο ισοβίου κάθειρξης, εφόσον δεν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…