Newsroom

Newsroom

Αθωώνουν τους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

Διάταξη με την οποία αποκτούν ποινική ασυλία τραπεζίτες που δανειοδότησαν χωρίς εγγυήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες…

daneia


Διάταξη με την οποία αποκτούν ποινική ασυλία τραπεζίτες που δανειοδότησαν χωρίς εγγυήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή. Η διάταξη πέρασε “στα κρυφά”, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, μέσα σε νομοσχέδιο περί “διαμόρφωσης φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις”, την ώρα που οικονομικοί εισαγγελείς  διενεργούσαν έρευνα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και τις τράπεζες για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Η τροπολογία αυτή, στο άρθρο 78 με αριθμό 390/37, είναι εκπρόθεσμη, καθώς κατατέθηκε λίγες μόνο ώρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ουσιαστικά απαλάσσει από το αδίκημα της απιστίας τα τραπεζικά στελέχη που έχουν χορηγήσει θαλασσοδάνεια σε πολιτικά κόμματα. Τέλος, έχει αναδρομική ισχύ, κάνοντας αδύνατη την άσκηση ποινικής δίωξης ακόμα και σε περιπτώσεις που τα δάνεια έχουν δοθεί ή εκκρεμούν.

Συγκεκριμένα στην τροπολογία, την οποία κατάθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Δημήτρης Χριστογιάννης, Δημήτρης Τσουμάνης και Διονύσης Σταμενίτης, αναφέρεται ότι δεν διαπράττουν απιστία τα όργανα της τράπεζας (πρόεδρος Δ.Σ., μέλη ΔΣ, εκπρόσωποι και στελέχη γενικά της τράπεζας) που εισηγούνται, αποφασίζουν, εγκρίνουν και χορηγούν δάνεια σε νομικά πρόσωπα είτε δημοσίου είτε ιδιωτικού δικαίου, του ευρύτερου δημοσίου τομέα (όπως αυτός προσδιορίζεται από το νόμο κάθε φορά), που όμως είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όχι γενικά σε επιχειρήσεις ή άλλα νομικά πρόσωπα. Με άλλα λόγια, η τροπολογία αυτή φωτογραφίζει και αθωώνει τραπεζίτες που χορήγησαν δάνεια σε πολιτικά κόμματα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας γιατί κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής αντί προθεσμίας τριών τουλάχιστον ημερών προ της έναρξης του νομοσχεδίου κατατέθηκε προ τεσσάρων ωρών, εισήχθη και (άνευ συζήτησης) κακώς την αποδέχτηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το άρθρο και κίνησε διαδικασίες αναίρεσής του, με άλλη διάταξη, η οποία όμως καταψηφίστηκε από την κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως “η κίνηση αυτή δίνει ποινικό άσυλο και ασφάλεια για δάνεια που δόθηκαν από τις τράπεζες προς τα κόμματα (κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), με σχεδόν ανύπαρκτες εγγυήσεις, την ώρα που τα ίδια κόμματα ισχυρίζονται πως δεν υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις, τους μισθούς, την Παιδεία και την Υγεία”.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…