Αθώοι οι κατηγορούμενοι της Rosa Nera στα Χανιά – Ιστορικά κτίρια απειλούνται με ξενοδοχοποίηση

Αθώοι κρίθηκαν οι 14 από τους 16 κατηγορούμενους από τη συλλογικότητα Rosa Nera που δικάζονταν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων. 

ροζα νερα

Οι άλλοι δύο απαλλάχτηκαν των  κατηγοριών καθώς δεν είχαν λάβει ποτέ κλήση σε απολογία στη γλώσσα τους (ήταν μετανάστες). Η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας ήταν απαλλακτική για όλες τις κατηγορίες οι οποίες στην ουσία κατέπεσαν από τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης. Στον χώρο των δικαστηρίων Χανίων, παρά τη δυνατή βροχή, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί αλληλέγγυοι/ες που εκδήλωσαν την στήριξη τους στους κατηγορούμενους.

Στην δίκη παρέστη μόνο ένας μάρτυρας κατηγορίας από την πλευρά της αστυνομίας και συνολικά 17 μάρτυρες υπεράσπισης. Οι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 κατά την επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη και παραπέμφθηκαν με τις κατηγορίες της φθοράς μνημείου και της διατάραξη οικιακής ειρήνης. Τέσσερις εξ αυτών ήταν μετανάστες οι οποίοι κατηγορούνταν για παράνομη είσοδο στη χώρα. 

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση της υπεράσπισης κρίνοντας μη νόμιμη την μήνυση που είχε υποβάλλει η εταιρία Belvedere για διατάραξη οικιακής ειρήνης, αποσύροντας επί της ουσίας το μισό κατηγορητήριο. Σε ό,τι αφορά τη φθορά του μνημείου καταλυτικές ήταν οι καταθέσεις μαρτύρων τόσο από την αρχαιολογική υπηρεσία όσο και μηχανικών και αρχαιολόγων σύμφωνα με τους οποίους όχι μόνο δεν έχουν επέλθει φθορές στο κτίριο από τους καταληψίες αλλά έχουν γίνει και κάποιες επιμέρους αναστηλωτικές εργασίες. Με βάση τις καταθέσεις αυτές επήλθε και η απαλλακτική εισαγγελική πρόταση. 

Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί σημαντική νίκη για τη συλλογικότητα της Rosa Nera, η οποία συνεχίζει με δυναμικό τρόπο τις πολύμορφες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις στον χώρο της κατάληψης. Ταυτόχρονα αποτελεί και σαφές μήνυμα προς όσους επιβουλεύονται τον χώρο του λόφου Καστέλι  σχεδιάζοντας ξενοδοχεία στα κτίρια της πρώην Μεραρχίας Κρητών, παρά τη θέληση της συντριπτικής πλειονότητας της τοπικής κοινωνίας των Χανίων.    

Το χρονικό της υπόθεσης

(Από ρεπορτάζ της Ηλέκτρας Ζαργάνη για την εφημερίδα Documento)

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο της 5ης Μεραρχίας, όπου στεγαζόταν επί 16 χρόνια η κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά, εκπληρώνοντας την προεκλογική υπόσχεση του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στηρίξει με σθένος τις επιλογές του Βασίλη Διγαλάκη λίγο προτού λήξει η θητεία του ως πρύτανη και ενταχθεί στις εκλογικές λίστες της Νέας Δημοκρατίας.

Η πολυδιαφημισμένη επένδυση είναι μια υπόθεση παραχώρησης της χρήσης τριών ιστορικών κτιρίων της πόλης στην εταιρεία Belvedere ΕΠΕ για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία, παρόλο που αποτελούν περιεχόμενο δωρεάς υπέρ του δημοσίου. Το 1985 το κτίριο της μεραρχίας πέρασε από το υπουργείο Αμυνας στο υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια δόθηκε στο νεοσύστατο Πολυτεχνείο Κρήτης για να στεγάσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Επιπλέον το 2017 το κτίριο είχε χαρακτηριστεί από το ΚΑΣ νεότερο μνημείο αποτελώντας δείγμα αρχιτεκτονικής της κατηγορίας δημόσιων κτιρίων – διοικητηρίων. Η κυβέρνηση επιχείρησε να συλλάβει και να λοιδορήσει τους ανθρώπους της Rosa Nera με την κατηγορία της φθοράς μνημείου, όταν στόχος της είναι η εμπορική εκμετάλλευση του μνημείου και η απάλειψη του δημόσιου χαρακτήρα του. Η πολυετής παραχώρηση σε ξενοδοχειακή εταιρεία των κτιρίων της Μεραρχίας Κρητών, των Τουρκικών Φυλακών και των στρατώνων στον λόφο Καστέλι έχει πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα πάντως με τη σύμβαση που υπογράφηκε το 2017 ανάμεσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης και την εταιρεία, «τα μίσθια θα χρησιμοποιηθούν για χρήση ξενοδοχείου και σχετικών με τη χρήση αυτή εγκαταστάσεων, επιχειρηματικού κέντρου (συνεδριακό κέντρο, γραφείο, βιβλιοθήκη, χώρος εργασίας), καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, διενέργεια πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων, σπα, μίνι μάρκετ και συναφούς χρήσης καταστημάτων». Η σύμβαση δηλαδή δεν προβλέπει καμία ήπια τουριστική ανάπτυξη, αντίθετα προκρίνει την άγρια εμπορευματική εκμετάλλευση των τριών ιστορικών κτιρίων.

Η υπογραφή της επίμαχης σύμβασης τον Αύγουστο του 2017 είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αποκαλύπτοντας τον ρόλο που είχε παίξει ο τότε πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης.

Η εταιρεία Belvedere ΕΠΕ που επιλέχτηκε από τον επίμαχο διαγωνισμό για να αναλάβει την εμπορική αξιοποίηση των κτιρίων συστάθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2017 (λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή του) και καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ με το κεφάλαιό της να ανέρχεται σε 150.000 ευρώ, ενώ η επένδυση αγγίζει τα 18 εκατ. ευρώ. Πίσω από αυτή την εταιρεία-φάντασμα, στην οποία διαχειριστής εμφανίζεται ο Βασίλειος Βαζάκας, υπάρχει ένας ατέλειωτος δαίδαλος άλλων εταιρειών, διευθύνσεων και μάνατζερ με έδρα την Κύπρο. Συγκεκριμένα, ως εταίρος εμφανίζεται η κυπριακή εταιρεία Cydon Group Limited, η οποία, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων ΟpenCorporate, φαίνεται ότι διευθύνεται με τη σειρά της από τη Cyproliaison Limited, η οποία συνδέεται με εκατοντάδες άλλες εταιρείες, ενώ διαχειρίζεται και το ξενοδοχείο Αmbassadors Residence το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τα τρία ιστορικά κτίρια στην παλιά πόλη των Χανίων. Τη μελέτη για το ξενοδοχείο Ambassadors έχει εκπονήσει το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ματθίλδης Σκουλά στην οδό Νικηφόρου Φωκά 21 στα Χανιά, ενώ την ίδια διεύθυνση παρουσιάζει και η εταιρεία Belvedere ΕΠΕ.

Το ξενοδοχείο Ambassadors έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενώ το 2016 ήταν ένας από τους δύο μεγάλους χορηγούς σε διεθνή ημερίδα του ιδρύματος με τίτλο «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα». Σε κείμενό της με τίτλο «Ναι, πράγματι, χρειάζονται εκκενώσεις!» η κατάληψη Rosa Nera αναφέρει ότι «την 1η Ιουλίου το ξενοδοχείο Ambassadors Residence –το καμάρι του Dan Marom με την εταιρεία του Irrationals Innovations– και η JR Technologies –η “μικρούλα εταιρεία” του George Khairallah– είναι οι δύο “μέγα σπόνσορες” στην καινοτομία του Πολυτεχνείου Κρήτης που λέγεται Innovation & Entrepreneurship at TUC που διοργανώνεται στο ΜΑΙΧ. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι και οι δύο επιχειρηματίες, ενώ ο Don Marom επανέρχεται και στο Hellenic Innovation Forum στην Αθήνα 1-2 Μαρτίου 2017 και στο TUC talks about FINTECH στο Πολυτεχνείο στις 3 Μαρτίου 2017. Σκοπός της εκδήλωσης του Ιουλίου 2016 είναι η διαφήμιση του Master in Technology & Innovation Management. Στις ίδιες συναντήσεις παραβρίσκεται ο Harry Yuklea, πανεπιστημιακός-επιχειρηματίας, που μαζί με τους Dan Marom, Φώτη Πασιούρα, Νικόλαο Νικολάου, Βασίλειο Διγαλάκη κ.ά. εργάζονται όλοι μαζί στο νέο μεταπτυχιακό του Πολυτεχνείου Κρήτης Master in Technology & Innovation Management που ξεκινά στις 28 Φεβρουαρίου 2017».

 

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο – Παραμένει υπό κράτηση

6200549

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο – Παραμένει υπό κράτηση

Στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του…

Ξύλο στη Βουλή: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Γραμμένο μετά την επίθεση Φλώρου – Οι τελευταίες πληροφορίες

6200552

Ξύλο στη Βουλή: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Γραμμένο μετά την επίθεση Φλώρου – Οι τελευταίες πληροφορίες

Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν, όπως το ανακοίνωσε ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Κώστας Χύτας.