Αθώα θύματα κακοποίησης και εγκατάλειψης

Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσαν τα αμέτρητα περιστατικά των τελευταίων χρόνων

dog 2399764 1920

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου (2018) ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook έκανε τον γύρο του διαδικτύου και προκάλεσε σάλο. Δύο φαντάροι, που την περίοδο που τραβήχτηκε το βίντεο υπηρετούσαν τη θητεία τους, εμφανίζονταν να κακοποιούν έναν σκύλο και συγκεκριμένα να τον πετούν σε γκρεμό σε στρατόπεδο στην Κόνιτσα.

Ο (τότε) υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος ζήτησε άμεση έρευνα για το περιστατικό ώστε να αποδοθούν ευθύνες, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό κακοποίησης τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Εάν ανατρέξει κανείς στη γενικότερη δημοσιογραφία θα εντοπίσει δεκάδες καταγραμμένα περιστατικά. Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου μια 47χρονη γυναίκα καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή καθώς κρίθηκε ένοχη για τον βασανισμό και τη θανάτωση πολλών ζώων. Πριν από έναν χρόνο περίπου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 7.000 ευρώ έναν 86άχρονο ο οποίος είχε συλληφθεί το 2014 από άντρες της Θηροφυλακής και του Δασονομείου Γενναδίου σε περιοχή της νότιας Ρόδου. Ο 86άχρονος θανάτωνε άγρια ζώα και κυνηγόσκυλα με φόλες.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και τον Ιανουάριο του 2018 στην Αμαλιάδα, όπου άγνωστος ή άγνωστοι θανάτωσαν με φόλες ακόμη πέντε σκυλιά. Λίγες μέρες πριν, και συγκεκριμένα τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας δημοσίευσε φωτογραφία από το ιστολόγιο Συνύπαρξη η οποία έδειχνε ένα κρεοπωλείο στην Εύβοια να έχει κρεμασμένα στο τσιγκέλι δύο ελάφια νεαρής ηλικίας.

Το… κρεσέντο κακοποίησης ζώων συνεχίστηκε. Στις αρχές Μαρτίου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου καταδίκασε δύο άντρες για κακοποίηση και θανάτωση ζώων. Συγκεκριμένα, στη μία περίπτωση επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών χωρίς αναστολή και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για τον βασανισμό και τη θανάτωση σκυλιού στις Μαλάδες από τον ιδιοκτήτη του έπειτα από καταγγελία στη Ζωόφιλη Δράση. Ο ιδιοκτήτης φέρεται επί πέντε μέρες να ξυλοκοπούσε το άτυχο ζώο. Στη συνέχεια το κρέμασε με σκοινί σε ένα δέντρο και άρχισε να το χτυπά μέχρι που του έσπασε τα πόδια και τη λεκάνη. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, καθώς στη συνέχεια, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, το έλυσε και το έσερνε στο χώμα μέχρι που πέθανε. Στη δεύτερη περίπτωση το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ σε έναν 77χρονο για τη θανάτωση μικρόσωμου σκυλιού στο χωριό Αρχοντικό Ηρακλείου. Ο δράστης φέρεται να πάτησε δύο φορές το σκυλί με το αυτοκίνητό του.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στα συνεχή φαινόμενα κακοποίησης, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε στις αρχές του περασμένου Απριλίου να τηρείται αυτόφωρη διαδικασία απέναντι σε όσους βασανίζουν ζώα.

Συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας παρήγγειλε στους εισαγγελείς Εφετών και αυτοί με τη σειρά τους στους εισαγγελείς Πρωτοδικών την αυστηρή τήρηση δύο παλαιότερων εγκυκλίων της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (2013 και 2014) για την προστασία των ζώων. Ο κ. Πλιώτας ζητούσε από τους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν σε κάθε περίπτωση που γίνεται γνωστός βασανισμός ζώων και παράλληλα να ελέγχουν εάν τηρούνται οι διατάξεις για την υγεία και προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση, τον βασανισμό, τη χρησιμοποίησή τους για κερδοσκοπία κ.λπ.

Παράλληλα, στην εισαγγελική παραγγελία αναφερόταν ότι δεν θα έπρεπε να διαφεύγουν από την ποινική δίωξη και την τιμωρία τα παραβατικά άτομα και ειδικά εκείνα των οποίων οι πράξεις εμφανίζονται με επαναλαμβανόμενη ένταση. Και στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ακολουθούν οι διαδικασίες της σύλληψης και του αυτοφώρου.

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Να σημειωθεί ότι, με βάση τα όσα προβλέπει σήμερα η σχετική νομοθεσία, υφίστανται δύο ειδών κακοποιήσεις στον ποινικό κώδικα: η ενεργητική και η παθητική. 

Οπως εξηγεί στο Hot Doc ο δικηγόρος Τζώρτζης Ρούσσος, ενεργητική κακοποίηση «θεωρείται η άσκηση βίας πάνω στα ζώα, όπως για παράδειγμα χτύπημα, κάψιμο, δηλητηρίαση, πυροβολισμός κ.ά. Οι δράστες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους –επειδή αποτελεί πλημμέλημα, η ποινή μπορεί να φτάσει έως πέντε χρόνια– με χρηματική ποινή 5.000-15.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα και διοικητικές κυρώσεις έως και 30.000 ευρώ για κάθε ζώο. Οι τελευταίες επιβάλλονται από την ΕΛΑΣ ανεξάρτητα από την ποινική δίκη». Η παθητική κακοποίηση αφορά προβλήματα που άπτονται των συνθηκών διαβίωσης του ζώου και ουσιαστικά ταυτίζονται με τους κανόνες ευζωίας.

Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ρούσσο: «Προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 έως 15.000 ευρώ καθώς και διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε ζώο». Να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες αστυνομικοί και εισαγγελείς αρνούνται να πράξουν το καθήκον τους και να επέμβουν όταν τους καταγγέλλεται κακοποίηση ζώου.

«Το πρόβλημα της άρνησης επέμβασης γιγαντώνεται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα» αναφέρει ο κ. Ρούσσος και συμπληρώνει: «Όταν λοιπόν κάποιος προβαίνει σε καταγγελία, και προκειμένου αυτή να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης, καλό είναι να ζητεί με έγγραφη αίτηση να λάβει έγγραφες απαντήσεις από τους αστυνομικούς που αδιαφορούν για τις ενέργειές τους μετά την έγγραφη καταγγελία του». 

* Περιοδικό Hot Doc #153, «Τα ζώα που πληγώναμε», 20/5/2018

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…