To αθλητικό δεκανίκι του Ντόναλντ Τραμπ

Τη στιγμή που το ΝΒΑ υψώνει τη φωνή του κατά του Ντόναλντ Τραμπ, οι κορυφαίοι των μεικτών πολεμικών τεχνών και το δημοφιλές UFC έχουν τεθεί στην υπηρεσία του.

tramp1

Ο Χόρχε Μάσβινταλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μαϊάμι, από Κουβανό πατέρα και Περουβιανή μητέρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μπαμπάς του έφυγε από την Κούβα με μια σχεδία και στη συνέχεια φυλακίστηκε κατηγορούμενος για δολοφονία και εμπόριο ναρκωτικών. Από μικρός στις μάχες των γειτονιών, ο Χόρχε βρήκε τον δρόμο του στις πολεμικές τέχνες. Το καράτε και το MMA (μεικτές πολεμικές τέχνες) μπήκαν στη ζωή του από τα χρόνια του λυκείου και πλέον, στα 35 του, είναι τέταρτος στην κατάταξη της κατηγορίας ημιμεσαίων βαρών του UFC, του κορυφαίου πρωταθλήματος μεικτών πολεμικών τεχνών, στο οποίο αγωνίζεται από το 2013. Έχει πετύχει αρκετές διακρίσεις και κατέχει το ρεκόρ για το πιο γρήγορο νοκ-άουτ στην ιστορία της διοργάνωσης. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ο Μάσβινταλ έχει αφοσιωθεί στις μάχες εκτός ρινγκ. Στις μάχες υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, με την πρωτοβουλία «Μαχητές εναντίον του σοσιαλισμού».

Πληρωμένες διαφημίσεις και ομιλίες

«Προφανώς δεν είμαι πολιτικός, ίσως δεν έχω εκπαιδευτεί σε όλα αυτά τα πολιτικά ζητήματα όπως κάποιοι από εσάς, αλλά ξέρω τους Λατίνους. Οι Λατίνοι δεν είναι τεμπέληδες που ψάχνουν για ελεημοσύνη. Οι Λατίνοι δεν θέλουν δωρεάν πράγματα. Θέλουμε ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά ο Μάσβινταλ από την Τάμπα, μην παραλείποντας φυσικά να προσθέσει ότι η Αμερική είναι «η πιο γαμάτη χώρα στον κόσμο» και να προειδοποιήσει ότι η ευημερία της βρίσκεται σε κίνδυνο από τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που τελευταία έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Το πούλμαν της πρωτοβουλίας συνέχισε την πορεία του στη Φλόριντα, με τελικό προορισμό το Μαϊάμι. Στο Κόκονατ Γκρικ, 37 μίλια βόρεια της γενέτειρας του μαχητή, η εκδήλωση υπέρ του Τραμπ έγινε στο υπερσύγχρονο προπονητήριο της περιοχής, παρουσία πολλών μαχητών του ΜΜΑ και με ομιλία του γιου του προέδρου των ΗΠΑ. 

Αν και γνωστός για την υποστήριξή του στο Ντόναλντ Τραμπ, είναι η πρώτη φορά που ο Μάσβινταλ έγινε κεντρικό πρόσωπο στον προεκλογικό αγώνα του Ρεπουμπλικανού προέδρου για την επανεκλογή. Οι ψήφοι των Λατίνων, οι οποίοι συνήθως πηγαίνουν στους Δημοκρατικούς είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Τραμπ και ο γνωστός αθλητής του ΜΜΑ είναι για εκείνον πρόσωπο κλειδί για να τους διεκδικήσει. Οι πληρωμένες διαφημίσεις σε ψηφιακά Μέσα με εμπνευσμένα λόγια του Μάσβινταλ που «δείχνουν» Τραμπ αποτελούν του λόγου το αληθές.

Μια σχέση που δυνάμωσε στον χρόνο

Η «εργαλειοποίηση» του προβεβλημένου μαχητή του UFC για την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Αν το ΝΒΑ έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη για τον Αμερικανό πρόεδρο, το UFC είναι το δεκανίκι του. H σχέση τους ξεκινά στο μακρινό 2001, όταν φιλοξένησε δύο διοργανώσεις στο «Τραμπ Ταζ Μαχάλ» και κέρδισε την ευγνωμοσύνη των διοργανωτών για την υποστήριξή του. Ο πρόεδρος της πιο προβεβλημένης διοργάνωσης μεικτών πολεμικών τεχνών στον κόσμο, Ντάνα Γουάιτ είναι προσωπικός φίλος του Τραμπ. Μίλησε στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών (όχι για πρώτη φορά), καθώς και σε άλλες προεκλογικές εκδηλώσεις. Τα λόγια του αντανακλούν όλα εκείνα που κάνουν τους υποστηρικτές του 74χρονου από το Κουίνς να αλαλάζουν ζητώντας επανεκλογή. «Ο πρόεδρος Τραμπ έχτισε την ισχυρότερη οικονομία στην ιστορία του Έθνους μας και δημιούργησε ευκαιρίες για όλους τους Αμερικανούς όπως κανείς άλλος πριν από εκείνον. Οι οικονομικοί δείκτες έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.  Η ανεργία βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά, ενώ δεν αντιμετωπίσαμε την καταστροφή της ανομίας που βλέπουμε τώρα σε μερικές από τις σπουδαιότερες πόλεις μας», έλεγε τον Αύγουστο. Οι «καταστροφές», στις οποίες αναφερόταν, ήταν η αντίδραση των Αφροαμερικανών για την αστυνομική ασυδοσία, τις εν ψυχρώ δολοφονίες από την αστυνομία και τον θεσμικό ρατσισμό στα σώματα ασφαλείας. 

Η αθλητική ενσάρκωση της πολιτικής του Τραμπ

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, ενώ σε κάθε ευκαιρία κατακεραυνώνει το NBA, δεν έχασε την ευκαιρία στα μέσα του Σεπτεμβρίου να «αποθεώσει» από τη Νεβάδα τον Γουάιτ και τους μαχητές του UFC, πολλοί εκ εκ των οποίων παρακολουθούσαν την ομιλία του. «Με αυτούς τους ανθρώπους δεν θέλεις να ξεκινήσεις καυγά γιατί κάτω από αυτά τα υπέροχα κοστούμια, βρίσκονται πολλοί μυς, μεγάλη δύναμη και μεγάλη ευφυΐα για μάχη και για άλλα πράγματα». Προφανώς, σε αντίθεση με τους αθλητές του ΝΒΑ, για τον Αμερικανό πρόεδρο οι μαχητές δεν έχουν μυαλό μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και για άλλα, πιο σοβαρά ζητήματα. 

Το event ολοκληρώθηκε με φωτογραφίες των αθλητών με τον Αμερικανό πρόεδρο και ένα video που «ανέβηκε» στο Instagram του Καλιφορνέζου Κόλμπι Κόβινγκτον, νούμερο ένα στην κατηγορία του, ο οποίος φορούσε το χαρακτηριστικό κόκκινο καπέλο με το μότο: «Κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά». Ο βρετανικός Guardian έχει αποκαλέσει εύστοχα με άρθρο του τον Κόβινγκτον ως «την αθλητική ενσάρκωση της πολιτικής του Τραμπ». Στην περσινή του νίκη επί του Ρόμπι Λοουερ στο Νιου Τζέρσι σκαρφάλωσε στο «κλουβί» και έδειξε τον γιο του Τραμπ, δηλώνοντας στη συνέχεια: «Ας το αφιερώσουμε στους Τραμπ. Κρατούν την Αμερική σπουδαία». Το 2018, μαζί με τον Γουάιτ, επισκέφτηκαν το οβάλ γραφείο και ο «Χάος» χάρισε στον πρόεδρο της ζώνη του πρωταθλητή. Όταν πήγε να του την επιστρέψει, του είπε: «Όχι κύριε πρόεδρε, αυτή η ζώνη είναι για εσάς. Εσείς είστε ο πρωταθλητής των Αμερικανών. Εσείς κάνετε αυτή τη χώρα ξανά σπουδαία». Έπειτα, αποκάλεσε «χαμένους» τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, που αρνήθηκαν να επισκεφτούν τον Λευκό Οίκο ως πρωταθλητές του ΝΒΑ, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στις πολιτικές του Τραμπ. Ο Κόβινγκτον έχει προκαλέσει αρκετές φορές στο παρελθόν και έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό και ξενοφοβία. Χαρακτηριστικά, σε μια μονομαχία του στη Βραζιλία, είχε αποκαλέσει τη χώρα «χωματερή» και τον κόσμο που παρακολουθούσε «βρωμερά ζώα».

Το πολιτικό κέρδος

Οι αθλητές έδωσαν το «παρών» σε αρκετά προεκλογικά event που ακολούθησαν. Ο πρώην πρωταθλητής Χένρι Κεχούδο στόχευσε επίσης στη δεξαμενή των Λατίνων ψηφοφόρων, μιλώντας με πολύ κολακευτικά λόγια για τον Τραμπ, ενώ ο θρύλος του αθλήματος, Τίτο Ορτίζ, διεκδικεί θέση στο συμβούλιο του Χάντινγκτον Μπιτς της Καλιφόρνια με σύνθημα «κάντε το Χάντινγκτον Μπιτς ξανά ασφαλές». Λεπτομέρεια: Ο Κεχούδο είναι γιος μεταναστών από το Μεξικό, οι οποίοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο από τον Τραμπ. Ο πρώην σχολιαστής UFC, Τζο Ρόγκαν, φιλοξενεί ένα πολύ δημοφιλές podcast, στο οποίο αναρωτήθηκε για την πνευματική κατάσταση του Μπάιντεν. «Στάθηκε στο πλευρό μας όπως κανείς άλλος δεν το έκανε. Οι πολεμικές τέχνες είναι επίσης από τη φύση τους πολύ καπιταλιστικές, οπότε ταιριάζει η νοοτροπία μας», είπε ο Πατ Μίλετιτς, επίσης θρύλος του αθλήματος, εκφράζοντας την τάση υποστήριξης και της παλιάς γενιάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, από την πλευρά του, πίεσε πολύ μετά το πρώτο κύμα του COVID-19 για την επανέναρξη των μεγάλων αθλημάτων και έκανε τα πάντα για την επιστροφή του UFC. Στην πρώτη μάχη μετά την πανδημία, συνεχάρη τους αθλητές και τον πρόεδρο Γουάιτ, λέγοντάς του πως «ήξερα ότι θα τα καταφέρεις». Ο ίδιος του το ανταπέδωσε με ένα βίντεο στις τελευταίες προεκλογικές ημέρες. Ουσιαστικά, παρομοίασε τον Τραμπ με μεσσία και ζήτησε από τον κόσμο να τον ψηφίσει ξανά. 

Η σχέση με το UFC προσφέρει στον Τραμπ την πλατφόρμα για να μιλήσει σε κοινά, στα οποία πιθανόν να μην είχε την ίδια απήχηση χωρίς την βοήθεια των μαχητών. Σύμφωνα με έρευνες που έχει διεξάγει το ίδιο το πρωτάθλημα, το UFC διαθέτει 42 εκατομμύρια οπαδούς στις ΗΠΑ, το 70% των οποίων είναι άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι 35, το νεαρότερο ηλικιακό κοινό φιλάθλων. Οι νεαροί άνδρες είναι επίσης το «δυσκολότερο» κοινό των τηλεοπτικών διαφημιστικών. Παράλληλα, οι αθλητές που βρίσκονται στο πλευρό του Τραμπ έχουν πάρα πολύ μεγάλη απήχηση στα Social Media. Ο Μάσβινταλ, για παράδειγμα, έχει 2.5 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram. H εκλογική μάχη περνά πλέον από εκεί. Τέλος, ο Τραμπ καταφέρνει να μιλήσει στους Λατίνους και σε άλλες μειονότητες.

 Τη στιγμή που το ΝΒΑ και άλλα αθλήματα σηκώνουν ανάστημα για τα δικαιώματα των πολιτών και κατά του ρατσισμού, το κορυφαίο πρωτάθλημα Μεικτών Πολεμικών Τεχνών αποφασίζει να τεθεί στις υπηρεσίες της εξουσίας. Μένει να δούμε ποιος θα επικρατήσει…