Άθλιες συνθήκες διαβίωσης και σκηνικό φόβου για τους μετανάστες στη Μανωλάδα

Τον καθημερινό «εφιάλτη» που ζουν στις «φαβέλες» της Μανωλάδας αποκαλύπτουν οι μετανάστες,15 μήνες μετά τη βίαιη επίθεση σε βάρος των…

manwlada

Τον καθημερινό «εφιάλτη» που ζουν στις «φαβέλες» της Μανωλάδας αποκαλύπτουν οι μετανάστες,15 μήνες μετά τη βίαιη επίθεση σε βάρος των αλλοδαπών εργατών που ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους. Τα θύματα του ένοπλου επιστάτη κατέθεσαν ως μάρτυρες στη δίκη, και μίλησαν τις απάνθρωπες συνθήκες, κάτω από τις οποίες δουλεύουν και ζουν.

Η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», ήρθε σε επαφή με τους εργάτες στα χωράφια της Μανωλάδας και αποκαλύπτει ένα σκηνικό εξαθλίωσης και εκμετάλλευσης σε μία υποτίθεται ευρωπαϊκή χώρα.

Οι εργάτες συχνά αντιμετωπίζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι καθώς στοιβάζονται κάτω από πρόχειρες κατασκευές και άθλια παραπήγματα, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και χωρίς να έχουν ούτε τα βασικά για μία αξιοπρεπή διαβίωση,

Αν και θα ανέμενε κανείς οι συνθήκες να έχουν βελτιωθεί, μετά τον σάλο που ξέσπασε με τον τραυματισμό 35 εργατών από τον επιστάτη τους, στις καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα, μέχρι σήμερα κανένα σχέδιο δεν έχει υλοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή που στην Πάτρα εξελίσσεται η δίκη για την προαναφερθείσα υπόθεση, με τους μάρτυρες να καταγγέλλουν ότι δέχονται απειλές και να ζητούν προστασία, πίσω στα χωράφια η ζωή μοιάζει εφιαλτική

Οι εργάτες ζουν μαζί με ποντίκια, φίδια, κατσαρίδες κουνούπια και σαύρες, ενώ δέχονται συχνά απειλές από τους εργοδότες τους.

Ο δικηγόρος τους Βασίλης Κερασιώτης, υποστηρίζει ότι υπάρχει λύση, αλλά δεν κανείς δε δείχνει διατεθειμένος να την εφαρμόσει: «Σύμφωνα με το νόμο για την εμπορία ανθρώπων (3064/2002) καθώς και την κοινοτική οδηγία, τα θύματα θα έπρεπε να μεταφερθούν στους ξενώνες, που προβλέπονται στο ΠΔ 133/2003. Δεν έχει γίνει επί της ουσίας τίποτα για την αρωγή των θυμάτων, θεσμική εγγύηση, για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης»

Σοκ προκαλούν ωστόσο και οι μαρτυρίες των ίδιων των εργαζομένων, οι οποίοι μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ξετυλίγουν το κουβάρι της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης.

Οπως περιγράφει ο 20χρονος Μουράτ Αλιμάρ, οι επιστάτες τους θέλουν στις παράγκες δίπλα στις φυτείες γιατί υπάρχουν δουλειές όλο το 24ωρο και συχνά τους ξυπνάνε στη μέση της νύχτας για να τους ζητήσουν να κάνουν κάτι. Οσο για τις συνθήκες υγιεινής, αναφέρει ότι η «τουαλέτα» τους είναι ένας αυτοσχέδιος λάκκος με σανίδια στον οποίο δε μπορείς να πλησιάσεις από τη μυρωδιά και τις μύγες, ενώ κάνουν μπάνιο σε κοντινό κανάλι άρδευσης. Μάλιστα όπως καταγγέλλει ο Μουράτ, μία φορά που ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε να δουλέψει, ο επιστάτης ήρθε και τον κλώτσαγε και του είπε χαρακτηριστικά «όταν δουλεύεις για μένα δε μπορείς να είσαι άρρωστος»

Παρόλο που η δουλειά είναι σκληρή, η ανταμοιβή δεν είναι καθόλου ισάξια του κόπου τους. Οπως αναφέρει ο 32χρονος Μουρσέτ Τσολντούρ, δουλεύουν από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ για 25 ευρώ, ενώ κάθε υπερωρία είναι 3 ευρώ. Ωστόσο τα χρήματα τους δεν τα παίρνουν πάντα και ήδη ο Μουρσέτ καταγγέλλει ότι του χρωστάνε 2.590 ευρώ.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του Ρούμπεν Μία, ο οποίος ήρθε από το Μπαγκλαντές για να αναζητήσει μία καλύτερη τύχη και αυτό που βρήκε ήταν μία παράγκα, εξαντλητική δουλειά και εκμετάλλευση, ενώ καταγγέλλει ότι του χρωστάνε 2.500 ευρώ.

Aποστολή αλληλεγγύης στους εργάτες γης στη Μανωλάδα

Η «Αλληλεγγύη για όλους» οργανώσε αποστολή αλληλεγγύης σήμερα στη Μανωλάδα για να μεταφερθούν τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής για τις άμεσες ανάγκες των εργατών. Την αποστολή αποτελούν γιατροί και εθελοντές από τα κοινωνικά ιατρεία αλληλεγγύης Αθήνας-Κορίνθου-Πάτρας, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του συντονιστικού των αγωνιζόμενων καθαριστριών του Υπουργείου οικονομικών, εργαζόμενοι του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστάσιου της ΒΙΟ.ΜΕ, το Ανοιχτό σχολείο μεταναστών Πειραιά, η κίνηση «Απελάστε το ρατσισμό», το Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, μέλη της Ένωσης μεταναστών Εργατών και του ΚΕΕΡΦΑ.
 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ένα χρόνο μετά και ενώ η δίκη του ιδιοκτήτη της Βαγγελάτος Α.Ε και των μπράβων του είναι σε εξέλιξη, οι μάρτυρες κατηγορίας απειλούνται, ο βασικός μάρτυρας δέχεται επίθεση έξω από την παράγκα του, το ρεύμα και το νερό στις παράγκες είναι κομμένο, οι εργάτες είναι στη μαύρη λίστα πολλών εργοδοτών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν μεροκάματο.

Οι εργάτες-μάρτυρες την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν την απειλή της απέλασης και της φυλάκισης καθώς η εισαγγελία έδωσε έγγραφα για προσωρινή παραμονή μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, μόνο σε όσους πυροβολήθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται υπό καθεστώς τρομοκρατίας.

Παρόλα αυτά, η μαζική παρουσία των εργατών στη δίκη είναι πρωτοφανής και ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης αναπτύσσεται στην Πάτρα από δεκάδες σωματεία εργαζομένων, συλλογικοτήτων και φορέων ενώ την ίδια στιγμή στον Πύργο και την Αμαλιάδα γίνεται συλλογή τροφίμων και φαρμάκων.

Η μάχη των μεταναστών-εργατών γης στη Μανωλάδα είναι μία μάχη απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία που κλέβει το μεροκάματο των εργατών, που απειλεί και τραμπουκίζει τους μάρτυρες του μακελειού, που δε διστάζει να απειλεί ανθρώπινες ζωές όταν διεκδικούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Πρωτίστως πρόκειται για μία μάχη όλων των εργαζομένων, των ανέργων, της κοινωνίας που πλήττεται είναι μία μάχη ενάντια στο ρατσισμό, μία μάχη ενάντια στον εκφασισμό στους χώρους δουλειάς, μία μάχη για αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή». 

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

220328101503 ethniki omada ellada

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

“Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό…