Newsroom

Newsroom

«Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» στις γειτονιές της πόλης

Μετά την επιτυχία που είχαν οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου με αφορμή την «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», ο Δήμος Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net ετοίμασαν για τους κατοίκους της πόλης μια σειρά από νέες, συναρπαστικές διαδρομές για όλη τη χρονιά παρέα με γνωστούς, αγαπημένους συγγραφείς και τα βιβλία τους. 

διαδρομες βιβλιου

«Κάνουμε βόλτα στο κέντρο της πόλης με «Τα μηχανάκια» του Μένη Κουμανταρέα, περπατάμε στην Αθήνα με τον Νίκο Βατόπουλο, ανακαλύπτουμε την Αθήνα του πολέμου με τη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, ακολουθούμε την καθημερινή διαδρομή του Κωστή Παπαγιώργη, περιηγούμαστε στην «επεισοδιακή» Αθήνα του 2012 με τη Ρέα Γαλανάκη, στον Κολωνό και στο Μεταξουργείο με τον Κώστα Κατσουλάρη και στα σημεία «πατρικής μνήμης» με τον Χρήστο Χρυσόπουλο.

Βλέπουμε «Με ένα άλλο βλέμμα» τον άξονα Σύνταγμα-Ομόνοια με τον Αλέξη Σταμάτη, κάνουμε περίπατο στον Εθνικό Κήπο με τον Θοδωρή Γκόνη, ανακαλύπτουμε τη «Σκοτεινή Αθήνα στο ελληνικό νουάρ» μαζί με τους συγγραφείς του, κάνουμε τη διαδρομή ενός φοιτητή στην Αθήνα του 19ου και 20ου αιώνα σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάνουμε αναπαραστάσεις της πόλης με τον αρχιτέκτονα Γιώργο Πρεβελάκη, αναζητούμε το «Χθες στο σήμερα» της πόλης με τον Γιώργο Κυριακόπουλο, και βαδίζουμε στα ίχνη των Μικρασιατών προσφύγων στην Αθήνα με οδηγό την Αγγελική Δαρλάση και το «Το αγόρι στο θεωρείο».

Η συμμετοχή είναι δωρεάν με ηλεκτρονική κράτηση (μέχρι 40 άτομα η κάθε διαδρομή).

Στόχος είναι να συμμετέχουν οι κάτοικοι σε κάθε γειτονιά της πόλης, να συνδεθούν με το βιβλίο, έχοντας άμεση επαφή με τους συγγραφείς που αναλαμβάνουν τον ρόλο ξεναγού και συνοδοιπόρου στις διαδρομές, αλλά και να συνδεθούν περισσότερο με την ίδια την πόλη, γνωρίζοντάς την καλύτερα μέσα από τις αφηγήσεις, τις ιστορίες της, τα μικρά και μεγάλα μυστικά της!

Η πρώτη διαδρομή ξεκινά αυτό το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 13:30-14:30, εμπνευσμένη από «Τα μηχανάκια», το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε ο Μένης Κουμανταρέας το 1962, με αφορμή την επανέκδοσή του από τις εκδόσεις Πατάκη. Σπουδαστές-ηθοποιοί της Δραματικής Σχολής «Δήλος»- Δήμητρα Χατούπη παρεμβαίνουν στη διαδρομή με αναγνώσεις αποσπασμάτων του βιβλίου, που αναφέρονται στα αδιέξοδα που βιώνει ο νεαρός Αναστάσης και στον μάταιο αγώνα του για αναζήτηση εργασίας.

«Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου»: Από 19 Οκτωβρίου ξανά στις γειτονιές της

Σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Θεοδώρου. 

Διαβάζουν: Γεωργία Ζάχου, Άννα- Λούνα Λούβαρη, Δημήτρης Νάστος, Ιωάννα Σίσκου. Σημείο Συνάντησης: Βιβλιοπωλείο Εκδόσεων Πατάκη, Ακαδημίας 65. Δεύτερη στάση: Σταδίου 30. Τρίτη στάση: Ομόνοια. Επιλογή αποσπασμάτων: Αλεξάνδρα Τράντα και εκδόσεις Πατάκη.

Κι άλλοι γνωστοί και αγαπημένοι ήρωες από βιβλία του Μένη Κουμανταρέα θα «ζωντανεύουν» με ηθοποιούς σε γειτονιές της Αθήνας έως τον Ιούνιο.

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου σχεδιάζονται σε συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, καλλιτέχνες και χώρους της Αθήνας. Χορηγός της δράσης είναι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Συμμετοχή ελεύθερη με απαραίτητη προεγγραφή στο https://www.eventora.com/el/Events/ta-mhxanakia-toy-menh-koymanta

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…