Newsroom

Newsroom

Athens Pride 2024: Σήμερα η μεγάλη γιορτή υπερηφάνειας

Η πορεία υπερηφάνειας αναμένεται να ξεκινήσει στις 19:00

pride

Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα κατεβαίνει στον δρόμο με κεντρικό σύνθημα «Ενας νόμος δεν αρκεί» για να μας θυμίσει πως, παρά την υπερψήφιση του Ν.4089/2024, υπάρχουν πολλά ακόμα που χρωστάει η ελληνική πολιτεία τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και δημόσιων πολιτικών ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα αντιμετωπίζουν θεσμικά, συστημικά, στη δημόσια σφαίρα και την καθημερινότητα.

Η τελευταία έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (FRA) βασίστηκε στις απαντήσεις περισσότερων από 100.000 ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε όλη την Ευρώπη – ανάμεσά τους και άτομα από την Ελλάδα.  Η έκθεση με τίτλο «LGBTIQ equality at a crossroads: progress and challenges» αποτυπώνει με ενάργεια την καθημερινότητα των ΛΟΑΤΚΙ στη χώρα μας:

● 63% αποφεύγουν συχνά ή και πάντα να κρατούν το χέρι του συντρόφου τους – στην Ε.Ε. των 27 αυτό το ποσοστό είναι 53%
● 36% αποφεύγουν συχνά ή και πάντα συγκεκριμένες περιοχές υπό τον φόβο επιθέσεων – 29% είναι το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό
● 35% είναι αρκετά ή και πλήρως ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ – 51% στην Ε.Ε. των 27
● 13% των ερωτωμένων στην Ελλάδα δέχτηκαν επίθεση κατά τα 5 προηγούμενα της έρευνας χρόνια – 13% και στην Ε.Ε.
● 54% παρενοχλήθηκαν τον χρόνο πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας – ακριβώς ίδιο είναι και το ποσοστό στην Ε.Ε. των 27
● 39% ισχυρίζονται ότι η βία κατά τον ΛΟΑΤΚΙ αυξήθηκε – το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 59%.

Eτσι σήμερα, με τις διεκδικήσεις ακόμα να είναι ασταθής οι δρόμοι της πρωτεύουσας θα γεμίσουν με χρώματα και μουσικές στην καθιερωμένη πορεία υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η οποία συνοδεύεται και από μια σειρά εκδηλώσεων, που πρόκειται να κορυφωθούν με μία μεγάλη συναυλία. Συγκεκριμένα, η πορεία υπερηφάνειας αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 μ.μ., ενώ η κεντρική εκδήλωση, την οποία θα παρουσιάσουν η Athinoid και η Zoe Pre, θα ακολουθήσει στις 9 μ.μ.

Για τη σημασία της στήριξης της οικογένειας των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας μίλησε στο MEGA ο Αριστοτέλης Σαρρός, ο οποίος αποκάλυψε πως μόλις αποκάλυψε στην οικογένειά του τη σεξουαλικότητά του ένιωσε να λυτρώνεται.

«Στη δική μου περίπτωση δεν μπόρεσα να το εξομολογηθώ, το ανακάλυψε ο πατέρας μου εντελώς τυχαία. Ήταν λίγο ξαφνικό, γιατί ήταν μία περίοδος που δεν ήξερε κανένας για μένα, οπότε έπρεπε να φτιάξω ένα straight συννεφάκι, προσπαθώντας να δείξω ότι έχω μία κοπέλα για να δικαιολογήσω τις απουσίες μου».

«Ο πατέρας μου μπορεί και ακούει. Θα κάτσει, θα ακούσει, θα πάρει τον χρόνο του προκειμένου να μπορέσει να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί γονείς και άνθρωποι που ανήκουν στην ελληνική κοινωνία έχουν την εντύπωση ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι ελεύθερη επιλογή», είπε ο Αριστοτέλης Σαρρός.

Στο MEGA μίλησε και ο πατέρας του, Γιάννης Σαρρός, τονίζοντας πως θεωρεί αδιανόητο να μη δεχτεί τον σεξουαλικό προσανατολισμό του παιδιού του.

«Το να είναι ένα άτομο gay δεν είναι επιλογή, είναι σεξουαλικός προσανατολισμός. Από την πρώτη στιγμή στάθηκα δίπλα του, μιλήσαμε. Θεωρώ ότι μετά από αυτή την κουβέντα το παιδί μου πλέον ήταν πιο ήρεμο κι εγώ αισθάνθηκα ότι σαν πατέρας έκανα το αυτονόητο».

«Δεν απαιτούμε καμία αποδοχή. Θέλουμε ο κόσμος να μην επεμβαίνει στις ζωές μας. Δεν είμαστε πολίτες β’ κατηγορίες, θέλουμε την αναγνώριση από το κράτος», κατέληξε ο Αριστοτέλης Σαρρός.

ΣΥΡΙΖΑ: Καλύτερη ζωή τώρα, ισότιμα και περήφανα παντού

Με το σύνθημα «Καλύτερη ζωή τώρα, ισότιμα και περήφανα παντού» ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η Νεολαία του, το Τμήμα Δικαιωμάτων και η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του κόμματος συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή του Athens Pride 2024. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί όλο τον κόσμο, όλων των φύλων, των προσανατολισμών και των ηλικιών, να επισκεφθεί το περίπτερό του στην πλατεία Συντάγματος για να συζητήσει και να δει ποιες μπορεί να είναι οι περαιτέρω διεκδικήσεις του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος μετά την ψήφιση της ισότητας στον γάμο από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών.

«Να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, όπου οι δυνάμεις του σκοταδισμού φαίνεται να κερδίζουν έδαφος. Να αντιταχθούμε στις εσωτερικές δυνάμεις της Ακροδεξιάς, που έχουν αρχίσει να παρασέρνουν όλο και περισσότερο κόσμο σε έναν δρόμο όπου το παρελθόν μας έχει δείξει ότι μπορεί να φέρει μόνο δυστυχία. Να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας και τις συμμαχίες μας στο επίπεδο των κινημάτων, στο πεδίο της εργασίας, της Υγείας, της εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, των μεταναστών και των προσφύγων κ.ά. Να ενώσουμε τις φωνές μας με το κεντρικό σύνθημα του φετινού Athens Pride: “Ένας Νόμος Δεν Αρκεί”. Στόχος μας είναι η αναθεώρηση του εμβληματικού νόμου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, σύμφωνα και με διεθνείς καλές πρακτικές. Στόχος είναι να μπορούν όλα τα ζευγάρια να τεκνοθετήσουν με όποιον τρόπο επιλέξουν. Στόχος είναι ο τερματισμός όλων των διακρίσεων που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε τομείς, όπως Υγεία, Εργασία, Εκπαίδευση, Κοινωνική Πρόνοια, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ο.κ., μέσω μιας συνολικής μεταρρύθμισης και εθνικής στρατηγικής» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

Πιερίδη για εξωφρενική τιμή ξαπλώστρας στη Βουλιαγμένη: «Το νούμερο που βλέπω εκεί είναι αληθινό»

41c16824 mariada pieridi gios

Πιερίδη για εξωφρενική τιμή ξαπλώστρας στη Βουλιαγμένη: «Το νούμερο που βλέπω εκεί είναι αληθινό»

«Μπήκα στο ίντερνετ -γιατί πλέον δυστυχώς μόνο μέσω Ίντερνετ μπορείς να κλείσεις- και το νούμερο…

Χάος στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: Χιλιάδες επιβάτες περιμένουν την πτήση τους (video)

αεροδρόμιο επιβάτες

Χάος στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: Χιλιάδες επιβάτες περιμένουν την πτήση τους (video)

Δεν έχουν προηγούμενο οι σκηνές από το Ελευθέριος Βενιζέλος μετά το παγκόσμιο blackout που επικρατεί

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: 12 ερωτοαπαντήσεις – «Δεν συντρέχει κίνδυνος» λένε οι ειδικοί, για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» λέει ο Κουρέτας

5415314

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: 12 ερωτοαπαντήσεις – «Δεν συντρέχει κίνδυνος» λένε οι ειδικοί, για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» λέει ο Κουρέτας

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για ζωονόσο και όχι ζωανθρωπονόσο καθώς και ότι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο…

Χαλκ Χόγκαν: Έσκισε τα ρούχα του και έδωσε ρεσιτάλ για τον Ντόναλντ Τραμπ – «Πυροβόλησαν τον ήρωά μου» (video)

AP24201057556837

Χαλκ Χόγκαν: Έσκισε τα ρούχα του και έδωσε ρεσιτάλ για τον Ντόναλντ Τραμπ – «Πυροβόλησαν τον ήρωά μου» (video)

Σε σόου μετέτρεψε το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων ο Χαλκ Χόγκαν ο οποίος έσκισε τα ρούχα…

Έκπληξη από τον ευρωβουλευτή Σάκη Αρναούτογλου – Ποιον στηρίζει για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

6177063

Έκπληξη από τον ευρωβουλευτή Σάκη Αρναούτογλου – Ποιον στηρίζει για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

«Από τη στιγμή που το Κίνημά μας μπήκε σε διαδικασία εκλογής Προέδρου θεωρώ σκόπιμο να…