Αθανασίου: Δεν ήταν φασιστικό το πογκρόμ κατά των προσφύγων στη Λέσβο

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου καταδίκασε μεν «κάθε ακραία περίπτωση», με αφορμή το φασιστικό πογκρόμ στην πλατεία Σαπφούς της Λέσβου, αλλά παράλληλα κατάφερε να αποδώσει την ακροδεξιά επίθεση κατά των προσφύγων στο… οπαδιλίκι.

5a8d79261dc524d27a8b456d

του Άγγελου Προβολισιάνου

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, και τον βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπο Αθανασίου, για την επίθεση νεοφασιστών κατά προσφύγων στη Λέσβο. Ο κ. Βίτσας κάλεσε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να καταδικάσουν τα γεγονότα, ενώ καταλόγισε στη ΝΔ αφωνία για τα επεισόδια.

«Χρειάζεται ομόθυμη καταδίκη των ρατσιστικών πρακτικών όπως αυτή στη Μυτιλήνη» είπε ο κ. Βίτσας, επικρίνοντας τη ΝΔ που δεν εξέφρασε έναν λόγο καταδίκης για εκείνον που άνοιξε πυρ κατά των προσφύγων, φωνάζοντας «να τους κάψουμε» και δημιουργώντας «κλίμα πογκρόμ».

«Καταδικάζουμε κάθε ακραία περίπτωση» παρενέβη ο κ. Αθανασίου, αρνούμενος όμως τη ροή των γεγονότων όπως την παρουσίασε ο υπουργός. «Η σειρά γεγονότων ήταν συγκεκριμένη», ανέφερε εισαγωγικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, «από την αρχή εκείνης της ημέρας, υπήρξε κάλεσμα συμπαράστασης στους δύο στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία αδίκως και κακώς και πρέπει να επιστραφούν άμεσα». Κατά τον Δημήτρη Βίτσα, η συγκέντρωση περιελάμβανε και υποστολή σημαίας. «Όταν τελείωσε η διαδικασία, ο πολύς κόσμος έφυγε, μια ομάδα είπε ¨πάμε να διώξουμε τους πρόσφυγες…¨» αφηγήθηκε ο κ. Βίτσας, με τον Χαράλαμπο Αθανασίου να διαφωνεί, αφού όπως υποστήριξε ήταν ο ίδιος παρών στη συγκέντρωση. «Ήταν οπαδοί ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Εκεί ήμουν» επισήμανε, θεωρώντας πιθανώς ότι οπαδικά κίνητρα κρύβονταν πίσω από τις ακροδεξιές πρακτικές κατά των προσφύγων.

Κατευνάζοντας τα πνεύματα αντί να ζητήσει εξηγήσεις για το περίεργο σκεπτικό του κ. Αθανασίου, ο υπουργός δήλωσε χαρούμενος που έστω ο κ. Αθανασίου καταδίκασε τα γεγονότα. 

Ανησυχεί ο Βίτσας για την αύξηση των ροών μετά τη Βάρνα

Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, το 2018 και ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση της Βάρνας παρατηρούνται αυξημένες ροές αλλά και νέοι δρόμοι εισόδου. Πρόσθεσε δε ότι το 2017 ο μέσος όρος εισροών ήταν 54 την ημέρα, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2018 ήταν 62 με 66 μέσο όρο την ημέρα. «Αυξήθηκε μετά την Βάρνα σε 126 την ημέρα» επισήμανε ο κ. Βίτσας, τονίζοντας ότι αυξάνεται σε περίπου 200 την ημέρα. 

Αυτό όμως που τρομάζει τον υπουργό είναι η τεράστια αύξηση προσφυγικών ροών από τον Έβρο, αφού -σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε- στο ίδιο διάστημα εισήλθαν 2.700 από τον Έβρο. Ως εκ τούτου, ο κ. Βίτσας ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη δύο σχέδια. Το πρώτο αφορά την αύξηση των ροών κατά 15% και το δεύτερο την «αλματώδη αύξηση», όπως την ονόμασε. Παράλληλα, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως είναι πρόθυμος να συζητήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορώ να δεχθώ εκπρόσωπο των κομμάτων στο γραφείο μου για εκτεταμένη συζήτηση. Δεν τα καταθέτω στην Βουλή γιατί έχουμε αντιπάλους. Οι αντίπαλοί μας είναι οι traffickers».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…