Ασθενείς με κορονοϊό φεύγουν από νοσοκομεία με ΜΜΜ και ταξί επειδή δεν υπάρχουν ασθενοφόρα (Video)

«Η αναμονή είναι τρομερά επώδυνη για τους ασθενείς αυτούς που περιμένουν να μεταφερθούν στο σπίτι τους. Μιλάμε για πάνω από 10 με 12 ώρες», επεσήμανε ο  Θανάσης Μαντζιώρος, ενταντικολόγος στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς.

NewsRoom 14/04/2021 | 14:38

Την ίδια εγκληματική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στις προσλήψεις του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ, ακολουθεί και σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΒ και τη στελέχωση του με επαρκές προσωπικό και οχήματα. Ακριβέστερα, η Πολιτική Προστασία προτίμησε αντί να προσλάβει περισσότερο προσωπικό ή να επενδύσει σε οχήματα, σε έναν τομέα ο οποίος λειτουργεί ήδη υποστελεχωμένα τα τελευταία χρόνια, με εργαζόμενους που κάνουν υπερπροσπάθειες να καλύψουν τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, στράφηκε για άλλη μια φορά στον ιδιωτικό τομέα, νοικιάζοντας βανάκια για τη μεταφορά των ασθενών που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό. 

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης ο Θανάσης Μαντζιώρος, ενταντικολόγος στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς, αποκάλυψε πως «Ιδιωτική εταιρία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, εδώ και περίπου 3 μήνες έχει αναλάβει τη διακομιδή των περιπατητικών ασθενών στα σπίτια τους. Μπορεί δηλαδή ένας ασθενής, ενώ μεταφέρεται στο νοσοκομείο με το ΕΚΑΒ, να μην επιστρέφει με το ΕΚΑΒ στο σπίτι του, αλλά με βανάκι ιδιωτικής εταιρίας ενοικίασης αυτοκινήτων».  

Εξηγώντας την κατάσταση που επικρατεί στις διακομιδές των ασθενών ανέφερε πως «Εδώ και ένα τρίμηνο οι ασθενείς που έρχονται, εκτιμούνται από εμάς και έχουν κριθεί ότι είναι σε καλή κλινική κατάσταση και μπορούν να επιστρέψουν στην οικία τους, από τη στιγμή που ήρθαν με το ΕΚΑΒ ή από τη στιγμή που ήρθαν ύποπτοι και διαπιστώθηκε ότι θετικοί για λοίμωξη από κορονοιό αλλά δε χρειάζονται νοσηλεία, υποχρεούμαστε να δώσουμε την κλήση στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων του ΕΚΑΒ, οι οποίοι διαχειρίζονται αυτά τα βανάκια της ιδιωτικής εταιρίας ενοικίασης αυτοκινήτων που μεταφέρουν αυτούς τους ασθενείς στο σπίτι τους. Αυτό ισχύει μόνο γι’ αυτούς που έχουν διαγνωσθεί θετικοί ή ήταν ήδη διαγνωσμένοι θετικοί».  

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν «Υπάρχουν περιστατικά που έχουν φύγει, ενώ είναι θετικοί και έχουν πάρει τα μέσα μαζικής μεταφοράς», ο τόνισε  ότι οι γιατροί δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως ασφάλεια και πως « Αν κάποιος θέλει να φύγει, δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Υπάρχουν ασθενείς που δεν έχει λήξει η καραντίνα τους και δεν μπορούν να περιμένουν το ΕΚΑΒ, διότι η πραγματικότητα είναι ότι το ΕΚΑΒ  δέχεται πάρα πολλές κλήσεις. Συγκεκριμένα εμάς τα περιστατικά μας τα φέρνει δυο - δυο ή έρχονται οικογένειες ολόκληρες, τέσσερα ή έξι άτομα μαζί. Υπάρχουν ασθενείς που δεν έχει λήξει η καραντίνα τους και χρειάζεται να επισκεφθούν το νοσοκομείο, οι οποίοι πρέπει κανονικά να μεταφερθούν με το ΕΚΑΒ, κάτι που δε συμβαίνει».

Καταληκτικά σημείωσε πως «Ανθρώπινα και ιατρικά είναι μια μεγάλη ταλαιπωρία γιατί αυτά τα συγκεκριμένα βανάκια δε λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο, είναι λίγα στον αριθμό και καλύπτουν Αθήνα –Πειραιά, καμιά φορά μπορεί να πάνε Χαλκίδα για παράδειγμα, οπότε η αναμονή είναι τρομερά επώδυνη για τους ασθενείς αυτούς που περιμένουν να μεταφερθούν στο σπίτι τους. Μιλάμε για πάνω από 10 με 12 ώρες».