Newsroom

Newsroom

ΑΣΟΕΕ: Το «ύποπτο» παρελθόν του καθηγητή – Τι τον συνδέει με Χατζηδάκη και Χρυσοχοΐδη

Ο καθηγητής αντιμέτωπος με διώξεις για το αδίκημα της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα αλλά και για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα

asoee1

Αμείλικτα ερωτήματα για μια σειρά από κυβερνητικά πρόσωπα, από τον Κωστή Χατζηδάκη, την Νίκη Κεραμέως, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έως τον Γρηγόρη Δημητριάδη και το Μέγαρο Μαξίμου, προκύπτουν ύστερα από τη γνωστοποίηση του «σκοτεινού» παρελθόντος του καθηγητή που δέχθηκε την επίθεση στην ΑΣΟΕΕ.

Όπως αποκαλύπτει εκτενές ρεπορτάζ του Μηνά Κωνσταντίνου στο DocumentoNews.gr  το απόγευμα της Πέμπτης, η είδηση του ξυλοδαρμού καθηγητή από επίθεση κουκουλοφόρων στην ΑΣΟΕΕ έκανε άμεσα τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχέτευσε η αστυνομία στον Τύπο, ομάδα περίπου δέκα ατόμων με κουκούλες εισέβαλε στον χώρο του πανεπιστημίου και ξυλοκόπησε καθηγητή μπροστά σε φοιτητές που ήταν παρόντες. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο καθηγητής τραυματίστηκε ελαφρά και πήγε μόνος του στον Ευαγγελισμό.

Άμεσα, η είδηση αναπαρήχθη από πλήθος μέσων ενημέρωσης, προκαλώντας έντονες πολιτικές αντιδράσεις, αλλά και αυτές στα κοινωνικά δίκτυα. Πρώτη ήρθε η καταδίκη της επίθεσης από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακολούθησε αυτή της κυβέρνησης διά του κυβερνητικού εκπροσώπου και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ η πιο «καλοζυγισμένη» σε σχέση με την υπόθεση ήταν αυτή του ΚΚΕ. Ωστόσο, μία πληροφορία που διακινήθηκε από τις ίδιες αστυνομικές πηγές προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και μία… έκρηξη πληροφορίας στο διαδίκτυο.

Κατά τις ίδιες αστυνομικές πηγές λοιπόν, ο καθηγητής υποστήριξε στους αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σημείο πως πιστεύει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται τρεις καθηγητές με τους οποίους ο ίδιος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη. Η είδηση αυτή ήταν αρκετή για να προκαλέσει την αντίδραση ενός άλλου καθηγητή, του Παναγιώτη Διαμαντή, που διά του δικηγόρου του, Αγαμέμνονα Τάτση, προχώρησε σε μία εξαιρετικά αποκαλυπτική για την ιστορία δήλωση, επιβεβαιώνοντας και την ταυτότητα του καθηγητή που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού:

«Είναι προφανώς οτι καταδικάζω κάθε πράξη βίας, χωρίς κανέναν αστερίσκο. Με αφορμή όμως δηλώσεις του θύματος που φωτογραφίζει εμένα και άλλους δύο καθηγητές, ως “υποκινητές” των επεισοδίων που έλαβαν χώρα σήμερα, δηλώνω ότι αύριο το πρωί θα καταθέσω ενώπιον των εισαγγελικών αρχών έγκληση εναντίον του. Κι εμένα μου προκαλεί απορία ο χρόνος που έλαβε χώρα το συμβάν δεδομένου ότι ο Αναστάσιος Δράκος, δικάζεται την Παρασκευή με την κατηγορία της συνέργειας σε τοκογλυφία. Κατανοώ την σπουδή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, να διατάξει άμεσα έρευνα. Είναι επιβεβλημένη. Θα ήθελα όμως εισαγγελικές αρχές να είχαν δείξει την ίδια σπουδή στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος μου από το γνωστό κύκλωμα των τοκογλύφων – εκβιαστών, και να μην είναι ο φάκελος της δικογραφίας ακόμα και σήμερα, tabula rasa. Θα ήθελα επίσης οι πρυτανικές αρχές να είχαν δείξει την ίδια ευαισθησία απέναντι σε τόσο σοβαρές καταγγελίες κατά του αντιδίκου μου».

Πρόκειται λοιπόν για τον Αναστάσιο Δράκο, αναπληρωτή Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Διοίκησης στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο βιογραφικό του στο ΟΠΑ αναφέρει ακόμα πως έχει λάβει Διδακτορικό Δίπλωμα στη Χρηματοδοτική Διοίκηση και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές και Οικονομικές Σπουδές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ δηλώνει ακόμα Πτυχιούχος Μηχανικός του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως προκύπτει, ο εν λόγω καθηγητής αντιμετωπίζει δύο διώξεις για σοβαρά αδικήματα, ενόσω κατέχει δύο κρατικές θέσεις στις οποίες τοποθετήθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρότι ήδη ελεγχόταν από τις δικαστικές αρχές. Τον Οκτώβριο του 2019 τοποθετήθηκε με απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη ως μέλος στο Πράσινο Ταμείο, από το οποίο φέρεται να παραιτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Τον Νοέμβριο του 2019, με απόφαση του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τοποθετήθηκε ως μέλος στο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.). Ωστόσο, όπως προκύπτει, το διάστημα που λάμβανε τις παραπάνω κρατικές θέσεις βρισκόταν ήδη στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, τουλάχιστον από το 2018.

Συγκεκριμένα, η πρώτη υπόθεση για την οποία φέρεται να διώκεται αφορά το αδίκημα της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, κατόπιν μηνύσεων από συνάδελφο και πρώην συνεταίρο του σε εταιρεία. Το κατηγορητήριο δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Τρίτης σε ιστοσελίδα, και τα ποσά που περιγράφονται προκύπτουν τεράστια. Η δεύτερη υπόθεση αφορά καταγγελίες από άλλο καθηγητή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα. Για την υπόθεση έχει δημοσιεύσει εκτενή ρεπορτάζ σχετικά και η Εφημερίδα των Συντακτών τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς και η ιστοσελίδα «Δικαστικό Ρεπορτάζ».

Το περιεχόμενο των παραπάνω ρεπορτάζ, εκτός του ότι είναι ανατριχιαστικό και για τις δύο υποθέσεις για τις οποίες ελέγχεται ο υπόδικος καθηγητής, περιλαμβάνει και αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα της κυβέρνησης, και πιο συγκεκριμένα, στον διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο καθηγητής που κατήγγειλε τον καθηγητή Δράκο αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Έχουμε καταστεί αυτόπτες μάρτυρες περιστατικού γενετήσιας προσβολής από πλευράς του. Για τον λόγο αυτό προσφύγαμε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και με Εξώδικη Δήλωσή μας της 28ης Ιουνίου 2021 δηλώσαμε ότι επιθυμούμε να καταθέσουμε στον αρμόδιο εισαγγελέα που έχει επιληφθεί της δικογραφίας».

Οι αναφορές αυτές λαμβάνουν σοβαρότερες διαστάσεις, δεδομένου πως σε άλλο σημείο καταγγέλλεται πως «το ζωτικής σημασίας ζήτημα είναι ότι ο … ισχυρίζεται ότι έχει τεράστιες διασυνδέσεις με πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και με τον διευθυντή του Γραφείου Πρωθυπουργού, για τον οποίο έχει ισχυριστεί ότι διαχειρίστηκε διάφορες νομικές υποθέσεις του». Ακόμα, γίνεται αναφορά και σε επιστολές με τις οποίες έχουν ενημερωθεί σχετικά, τόσο η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όσο το υπουργείο Παιδείας και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.

Η πορεία των ποινικών υποθέσεων του καθηγητή είναι σίγουρο πως μετά την έκταση της δημοσιότητας που έλαβε ο καταδικαστέος ξυλοδαρμός του θα απασχολήσουν την κοινή γνώμη και τον Τύπο, ωστόσο αποτελούν αντικείμενο του δικαστικού ρεπορτάζ που θα ακολουθήσει. Πολιτικά όμως, από το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση προκύπτει έκθετη πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως.

Από τα όσα έχουν μέχρι στιγμής γνωστά, απαντήσεις χρωστούν για την επιλογή τους οι δύο υπουργοί, Κωστής Χατζηδάκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που τον τοποθέτησαν σε κρατικές θέσεις παρά τις σοβαρότατες διώξεις που ήδη αντιμετώπιζε. Αντιστοίχως, εξηγήσεις οφείλει και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο πρύτανης του ΟΠΑ Δημήτρης Μπουραντώνης, αφού ο καθηγητής δέχθηκε την επίθεση εντός πανεπιστημίου και την ώρα μαθήματος, συνεπώς προκύπτει πως συνέχιζε στην θέση του αδιατάραχος. Εξηγήσεις όμως οφείλει και το Μέγαρο Μαξίμου, ή έστω απαντήσεις στα όσα φέρονται να καταλογίζουν στον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιό του πρωθυπουργού.

Η καταδίκη της επίθεσης στον καθηγητή ήταν μία «εύκολη υπόθεση» για την κυβέρνηση, και βρήκε στον πλευρό της σύσσωμη σχεδόν την αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος των πολιτών. Η ιστορία θα δείξει εάν θα είναι το ίδιο εύκολες και οι απαντήσεις στα εκκωφαντικά ερωτήματα που προκλήθηκαν, τα οποία πολίτες και αντιπολίτευση θα πρέπει να ζητήσουν με την ίδια αποφασιστικότητα να απαντηθούν.

Πηγή: DocumentoNews.gr 

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

μιχαλης ρεππας

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

Το δικό του «αντίο» στην Άννα Παναγιωτοπούλου είπε ο Μιχάλης Ρέπας

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

giatros nosokomeio eurokinissi kontarinis 708 3

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

Την πραγματική κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι γονείς και παιδιά στην Αργολίδα, τις ημέρες…