Ασφαλιστικό και χρέος στις συναντήσεις Τσακαλώτου στη Λίμα – Δε δίνει χρήματα το ΔΝΤ χωρίς "γενναία ελάφρυνση"

Το ασφαλιστικό κυριάρχησε στην συνάντηση που είχαν στη Λίμα του Περού και στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του Ευρωπαικού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Ο τελευταίος μάλιστα επανέλαβε τη θέση του Ταμείου να μη συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό κομμάτι του τρίτου δανείου στην Ελλάδα, αν δεν προηγηθεί μια "γενναία ελάφρυνση" του χρέους.

tsakalotos 76

Το ασφαλιστικό κυριάρχησε στην συνάντηση που είχαν στη Λίμα του Περού και στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του Ευρωπαικού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Ο τελευταίος μάλιστα επανέλαβε τη θέση του Ταμείου να μη συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό κομμάτι του τρίτου δανείου στην Ελλάδα, αν δεν προηγηθεί μια “γενναία ελάφρυνση” του χρέους.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και ήταν διερευνητική ως προς τα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, όπου το ΔΝΤ εστιάζει  κυρίως την προσοχή του γιατί συνδέεται άμεσα με την βιωσιμότητα του χρέους. Εν συνεχεία, Τσακαλώτος και Τόμσεν αντάλλαξαν απόψεις για το χρέος, την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και την πρώτη αξιολόγηση.

Εκτός  της συνάντησής του με τον Πολ Τόμσεν, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε  ραντεβού  με  την  Κάθι Νοβέλι, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Οικονομική Ανάπτυξη, Ενέργεια & Περιβάλλον και τον Κλάους Ρένγκλινγκ , επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου.

Τόμσεν: Χρειάζεται γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας, ξεκαθάρισε ο Πολ Τόμσεν, από τη Λίμα.

Επανέλαβε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ωστόσο εκτίμησε ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της κρίσης στην Ελλάδα έχει περιοριστεί σημαντικά μετά τη νέα συμφωνία. 

Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα. «Καλωσορίζουμε την ελληνική κυβέρνηση η οποία φαίνεται να αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, κυρίως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο, είναι αρκετά μεγάλη.

Ο κ. Τόμσεν προέτρεψε τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε μία γενναία ελάφρυνση του χρέους, καθώς, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν για να επανέλθει η χώρα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ξεκαθάρισε ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, ενώ απέφυγε να προσδιορίσει το πώς εννοεί το ΔΝΤ την ελάφρυνση αυτή.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…