Ασφαλιστικό: Εν αναμονή του πορίσματος της "Επιτροπής Σοφών"

Σήμερα Πέμπτη δίδεται στη δημοσιότητα το πόρισμα της "Επιτροπής Σοφών" για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα περιέχει ένα κυρίαρχο σενάριο και κάποια εναλλακτικά αλλά χωρίς αυτά να έχουν ποσοτικοποιηθεί κι άρα το υπουργείο έχει πολλή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Το πόρισμα θα τεθεί σε διαβούλευση για έναν μήνα και θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα ψηφιστεί ως τα μέσα Νοεμβρίου.

asfalistika tameia 2

Σήμερα Πέμπτη δίδεται στη δημοσιότητα το πόρισμα της “Επιτροπής Σοφών” για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα περιέχει ένα κυρίαρχο σενάριο και κάποια εναλλακτικά αλλά χωρίς αυτά να έχουν ποσοτικοποιηθεί κι άρα το υπουργείο έχει πολλή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Το πόρισμα θα τεθεί σε διαβούλευση για έναν μήνα και θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα ψηφιστεί ως τα μέσα Νοεμβρίου.

Το κυρίαρχο σενάριο είναι αυτό που περιλαμβάνει ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, καταβολή σε όλους εθνικής σύνταξης (όπου τα σχετικά κονδύλια θα προκύπτουν από τη φορολογία, ενώ η σύνταξη αυτή δεν θα υπερβαίνει τα 220 ευρώ) και καταβολή επίσης της ανταποδοτικής σύνταξης.

Αυτή η τελευταία θα βασίζεται στο σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης με ατομικές μερίδες και θα προκύπτει από τις καταβολές του εργαζομένου κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. 

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι τα μέλη της επιτροπής είναι αντίθετα με την επιβολή του νέου συστήματος και στους παλαιούς ασφαλισμένους (εντοπίζοντας κυρίως συνταγματικά προβλήματα) και προκρίνουν το νέο σύστημα να ισχύσει για όσους εργαστούν πρώτη φορά μετά την 1-1-2016.

Για τους υπόλοιπους προκρίνεται μία μεγάλη μεταβατική περίοδος όπου θα ισχύουν οι μνημονιακής έμπνευσης ασφαλιστικοί νόμοι (3863 και 3865 2010) με ταυτόχρονη όμως εφαρμογή τους από πολύ νωρίτερα και όχι από το 2011 (προτείνεται να εφαρμοστούν από το 2002) ώστε να μειωθούν και άλλο και ταχύτερα οι συντάξεις που θα καταβάλλονται από τούδε και στο εξής.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…