Άσφαιρη γαλάζια προπαγάνδα και συμφωνίες - φάντασμα

Toν Μάρτιο 2009 Αθήνα και Τίρανα με αρκετή μεγαλοπρέπεα υπέγραφαν συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες στο Ιόνιο. Δυστυχώς, η σημαντική αυτή συμφωνία δεν ίσχυσε ποτέ! Κι από τότε αποτελεί μια συμφωνία “φάντασμα”, που κοσμεί... βιβλιοθήκες και συρτάρια πρώην υπουργών.

NewsRoom 08/03/2018 | 19:24

Του Χρήστου Kουτσονάσιου  

Αυτή τη συμφωνία - φάντασμα επικαλείται το τελευταίο διάστημα η Ν.Δ. και τη χρησιμοποιεί ως αντιπολιτευτικό όπλο κατά του υπουργείου Εξωτερικών για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα για τη ρύθμιση της ΑΟΖ. Πρόσφατα επικαλέστηκε τη συμφωνία αυτή και η Ντόρα Μπακογιάννη (η υπουργός Εξωτερικών που χειρίστηκε την υπόθεση το 2009) στη Βουλή, όπου είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον Νίκο Κοτζιά. Μόνο που αυτή τη φορά η Ντόρα Μπακογιάννη, υπό το βάρος της τοποθέτησης του υπ. Εξωτερικών, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι αυτό το “αντιπολιτευτικό όπλο” είναι άσφαιρο, αφού αυτή η συμφωνία είναι μια συμφωνία... φάντασμα.

Όμως, από τα όσα αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον Ν. Κοτζιά και σε καμία των περιπτώσεων δεν αντέκρουσε η Ντόρα Μπακογιάννη, βγαίνουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μια σειρά από εθνικά θέματα.

Όπως αποδείχθηκε λοιπόν περίτρανα στη Βουλή από τον Νίκο Κοτζιά, από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Σεπτέμβριο που έγιναν οι εκλογές, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έφερε τη συμφωνία αυτή προς επικύρωση στη Βουλή για να τεθεί σε εφαρμογή. Όμως ούτε η επόμενη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έφερε τη συμφωνία προς επικύρωση, χωρίς ποτέ να δοθεί κάποια απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν το έκανε.

Έναν χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2010, το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων ακύρωσε την συμφωνία, ύστερα κι από παρασκηνιακές κινήσεις της Τουρκίας όπως έχει καταγγελθεί, θέτοντάς τη εκ των πραγμάτων ως μη υπάρχουσα.

Τα χρόνια περνούσαν χωρίς κάποια πρωτοβουλία από τις ελληνικές κυβερνήσεις και περνούσαν εις βάρος μας. Όπως μάλιστα κατήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, η Αλβανία κατέθεσε στον ΟΗΕ νέες συντεταγμένες για την ακτογραμμή της, χωρίς ποτέ η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου (που επί των ημερών της έγινε αυτό) να αντικρούσει στον ΟΗΕ σύμφωνα με την πάγια διπλωματική τακτική. Στο αμείλικτο ερώτημα γιατί η ελληνική διπλωματία δεν αντέκρουσε την κίνηση των Τιράνων, η Ντόρα Μπακογιάννη περιορίστηκε να πει ότι δεν ήταν τότε στην κυβέρνηση και δεν γνωρίζει, αδειάζοντας τον Αντώνη Σαμαρά.

Όπως και δεν γνώριζε, ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη ούτε τα κόμματα και οι πολίτες, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είχε ξεκινήσει συνολικές διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα. Και έσκασε στα χέρια της Ντόρας Μπακογιάννη και της Ν.Δ. η κατηγορία ότι δήθεν η σημερινή κυβέρνηση κάνει μυστική διπλωματία.

Όλο αυτό το απίστευτο παρασκήνιο της διπλωματικής προχειρότητας πάνω στα εθνικά θέματα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Είναι όμως πολιτικά σκανδαλώδες αυτό που επιχειρεί να κάνει η Ν.Δ. με τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων ρίχνοντας λάσπη, κάνοντας προπαγάνδα και προχωρώντας σε μικροκομματική εκμετάλλευση εκεί μάλιστα που θα έπρεπε να απολογούνται για όλα όσα διαχειρίστηκαν με αυτό τον τρόπο. Γι' αυτό όλα όσα δεν έγιναν από τη συμφωνία του 2009 με τα Τίρανα είναι ένα σοβαρό και “φανταστικό”... παράδειγμα αποφυγής στα εθνικά θέματα! Η σημερινή κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία, αν μη τι άλλο, έχουν αποδείξει στην πράξη ότι δεν έχουν καμία σχέση με όλα όσα γίνονταν, ή καλύτερα δεν γίνονταν, στα εθνικά θέματα.

Πηγή: avgi.gr

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.