Newsroom

Newsroom

Το ΑΣΕΠ παίζει με τις ζωές μας, δημιουργεί ελπίδες και μετά με ευκολία μας τις κλέβει!

Η Ι.Κ.  απόφοιτη του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με δύο μεταπτυχιακούς  τίτλους σπουδών (Γλωσσολογία-διαδακτική) και άριστη γνώση δύο ξένων γλωσσών, καθώς επίσης και μακρόχρονη προϋπηρεσία  στην Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση, καταγγέλει-εξηγεί  στο koutipandoras.gr, πως το ΑΣΕΠ αποδόμησε τα όνειρα τόσο εκείνης, όσο και ακόμη 138  συναδέλφων της, καθώς πέτυχαν σε έναν διαγωνισμό που βασιζόταν στη μοριοδότηση υψηλών προσόντων –δηλαδή μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι– πώς έπειτα από οκτώ μήνες βγήκαν οι προσωρινά διοριστέοι, πώς παρουσιάστηκαν στις υπηρεσίες, πώς κάποιοι άλλαξαν ακόμη και πόλη για να εργαστούν και πώς έναν χρόνο μετά βγήκε η τελική λίστα, με «απόκλιση» 35-40%. Οι 139 επιτυχόντες, απολύθηκαν – χωρίς να λάβουν καν εξηγήσεις.

4481125

Η Ι.Κ.εξηγεί,  μέσα από το koutipandoras.gr , πως αυτή και οι υπόλοιποι διορισμένοι έχουν χάσει τις ελπίδες τους…τόσο για δουλειά όσο και για την αξιοκρατία στην Ελλάδα.

Για την ιστορία, η  υπόθεση αφορά την αλλαγή στάσης του ΑΣΕΠ στον τρόπο προσμέτρησης των μορίων από μεταπτυχιακούς τίτλους και συγκεκριμένα ποιοι κρίνονται συναφείς με το αντικείμενο των θέσεων, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός οριστικών πινάκων περίπου 140 επιτυχόντες των προσωρινών πινάκων, δηλαδή το 35% της αρχικής λίστας. Η υπόθεση έχει οδηγηθεί στην δικαιοσύνη

«Η δημοσίευση της προκήρυξης 1Κ/2017 τον Μάρτιο του 2017 για πρόσληψη προσωπικού σε θέση ΠΕ Γραμματέων στα Δικαστήρια της χώρας δημιούργησε ελπίδες για την διεκδίκηση μιας μόνιμης θέσης σε μια περίοδο οικονομικής ανασφάλειας και έλλειψης διορισμών στον κλάδο των εκπαιδευτικών στον οποίο ανήκω. Ως απόφοιτη του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχα το δικαίωμα υποβολής αίτησης καθώς το πτυχίο μου συμπεριλαμβανόταν στους αποδεκτούς τίτλους σπουδών.

Τα επιπρόσθετα ακαδημαϊκά μου προσόντα, οι δύο μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και η άριστη γνώση δύο ξένων γλωσσών, καθώς επίσης και η μακρόχρονη προϋπηρεσία μου στην Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση δημιούργησαν προσδοκίες για επιτυχία. Σε αυτό το πλαίσιο κατέθεσα την αίτηση μου στον ΑΣΕΠ περιμένοντας την έκδοση των αποτελεσμάτων εμπιστευόμενη το κύρος και το θεσμικό ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής.

Η ανακοίνωση του ονόματός μου ως διοριστέα στους προσωρινούς πίνακες που εκδόθηκαν στις 20 Οκτωβρίου 2017 συνοδεύτηκε από συναισθήματα χαράς, ελπίδας και ανακούφισης.

Εξαιτίας των αυξημένων αναγκών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της καθυστέρησης
έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων από τον ΑΣΕΠ, κλήθηκα τον Μάρτιο του 2018, ως προσωρινά διοριστέα, να συνάψω σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και να αναλάβω υπηρεσία σε δικαστήριο της Αθήνας.

Εμπιστευόμενη την αρχική κρίση του ΑΣΕΠ και τα μόρια που μου είχαν αποδοθεί εξαιτίας των αυξημένων προσόντων μου αποφάσισα να αποδεχτώ τη σύμβαση με την προσδοκία ότι σύντομα θα εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα χωρίς να αλλάξει η μοριοδότησή μου και συνακόλουθα δραματικά η θέση μου στον οριστικό πίνακα διοριστέων. Τον Ιούνιο του 2018, άφησα την πόλη που διέμενα και εργαζόμουν, επωμίστηκα τα αυξημένα έξοδα μετεγκατάστασης και ανέλαβα ενθουσιασμένη τα νέα μου καθήκοντα κάνοντας σχέδια για το μέλλον.

Ένα χρόνο μετά την έκδοση των προσωρινών πινάκων, στις 4 Οκτωβρίου 2018, ανακοινώθηκε ο πολυαναμενόμενος οριστικός πίνακας διοριστέων στον οποίο έκπληκτη διαπίστωσα πως δεν συμπεριλαμβανόμουν καθώς είχα υποστεί σημαντική μείωση στη μοριοδότησή μου (618 μόρια λιγότερα!!!) εξαιτίας της αναιτιολόγητης αναθεώρησης των κριτηρίων της συνάφειας των μεταπτυχιακών μου τίτλων και της προϋπηρεσίας μου που εκ των υστέρων αποφάσισε να εφαρμόσει το ΑΣΕΠ. Και ξαφνικά άνεργη!

Μια αρχικά θετική εξέλιξη για το μέλλον μου κατέληξε να γίνει πηγή μεγάλης στεναχώριας, απογοήτευσης και να με εμπλέξει σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία χωρίς δική μου υπαιτιότητα. Στη συνείδηση μου, το ΑΣΕΠ, ένας θεσμός διαφάνειας και αξιοκρατίας, τείνει να καταρρεύσει, καθώς οι ιθύνοντες με επιπολαιότητα παίζουν με τις ζωές νέων, μορφωμένων ανθρώπων δημιουργούν και μετά με ευκολία κλέβει  τις ελπίδες τους