"Ασανσέρ" οι βάσεις: Ανέβηκαν οι Ιατρικές, πτώση για τις Παιδαγωγικές σχολές

Πτώση σημειώνεται σε δημοφιλείς σχολές όπως Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές, Οικονομικές και Πληροφορικής. Στο ίδιο μήκος κύματος οι Παιδαγωγικές Σχολές, αφού θα εισαχθούν ακόμη και με 9.000 μόρια. Μοναδική εξαίρεση οι Ιατρικές Σχολές, με τις πύλες τους να ανοίγουν από τα 18.700 μόρια.

Αιτία της βουτιάς των βάσεων είναι η απογοητευτική εικόνα των μορίων καθώς σε όλα τα πεδία δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστοι οι αριστούχοι. Αντίθετα, εκείνοι που έχουν από 0 έως 7.000 μόρια είναι η πλειοψηφία! Σε… απόλυτους αριθμούς, 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών μόλις 377 υποψήφιοι έχουν βαθμολογίες πάνω από 18.500 μόρια, ενώ οι αριστούχοι που “έπιασαν” περισσότερα από 19.500 μόρια είναι μόλις 55! Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος μαθητής μπορεί να μπει στο πανεπιστήμιο με 9.000 μόρια (κυρίως σε Παιδαγωγικά τμήματα), ενώ στις κεντρικές Ιατρικές σχολές απαιτούνται σχεδόν 19.000 μόρια!

Καθοδική διαγράφεται η πορεία των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων του μηχανογραφικού, όπως Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές, Οικονομικές και Πληροφορικής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν τμήματα που θα πιάσουν… πάτο και θα βρεθούν σε ιστορικά χαμηλά, όπως για παράδειγμα τα Παιδαγωγικά, όπου θα παρατηρηθεί το φαινόμενο σε ορισμένα από αυτά να εισαχθούν φοιτητές με λιγότερα από 9.000 με 10.000 μόρια.

Αναλυτικά οι βάσεις σε κάθε πεδίο αναμένεται να κυμανθούν ως εξής:

Στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών ανεβαίνουν ελαφρώς η Νομική, η Ψυχολογία και η Κοινωνιολογία. Συγκεκριμένα η εκτίμηση είναι ότι έως 150 μόρια προς τα πάνω θα κινηθούν οι νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης με ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στη βάση της Κομοτηνής. Κατά 200 μόρια ίσως αυξηθεί η βάση στη Φιλολογία αλλά και η Κοινωνιολογία λόγω των 3.500 υποψηφίων που κατέγραψαν επιδόσεις από 16.000 έως 18.000 μόρια. Εκτιμάται ότι ανοδική θα είναι η πορεία των βάσεων και σε σχολές που κινούνταν σε χαμηλές κλίμακες όπως αυτή της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας η των Πολιτικών Επιστημών.

Στο 2ο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών λόγω της πληθώρας των σχολών που περιλαμβάνονται σε αυτό οι μεταβολές θα είναι ελάχιστες και οι αυξομοιώσεις θα είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 100-200 μορίων. Στις Πολυτεχνικές σχολές πάντως αναμένεται πτώση, η οποία θα μεγαλώνει όσο κατεβαίνουμε προς τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. Σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία και αίγλη οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα έχουν ακόμα και εντυπωσιακή πτώση. Εκτιμάται ότι χαμένοι θα είναι όσοι στοχεύουν από την κατεύθυνση αυτή στις σχολές Βιολογίας. Δεδομένη θα πρέπει, επίσης, να θεωρείται η απώλεια ακόμα και 1.000 μοίρων στα ΤΕΙ που κινούνταν στα όρια της βάσης του 10 με αντικείμενο την Ηλεκτρολογία, τη Μηχανολογία και την Τεχνολογία Τροφίμων καθώς περίπου 5.000 υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση.

Στο 3ο πεδίο των Επιστημων Υγείας η πολύ καλή εικόνα των υποψηφίων σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία διατηρεί τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές στο ύψος τους οδηγώντας τις σε πολλές περιπτώσεις και σε άνοδο. Χαρακτηριστική η εκτίμηση για την Ιατρική Αθηνών η οποία αναμένεται να κινηθεί πάνω από τα ιστορικά της υψηλά στα 19.000 μόρια. Η συσσώρευση αριστούχων εξάλλου συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις άλλες Ιατρικές οπως της Θεσσαλονίκης (η άνοδος εκτιμάται στα 300 μόρια) αλλά και τις Παραιατρικές (Νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) και τις Γεωπονικές σχολές. Μεγάλοι χαμένοι αναμένεται να είναι οι υποψήφιοι που προέρχονται από το επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών καθώς η ποινή μορίων και οι μέτριες επιδόσεις τους πολύ πιθανόν να τους κοστίσουν μια θέση στα παραϊατρικά επαγγέλματα που στόχευαν.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των Παιδαγωγικών Τμημάτων οι βάσεις εκτιμάται ότι μπορεί να σημειώσουν πτώση έως και 1.000 μόρια ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εικόνες άδειων αμφιθεάτρων στα περιφερειακά τμήματα. Κόλαφος αποδείχθηκαν τα Μαθηματικά καθώς ένα 67% έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση. Στις σχολές, δε, που σημειώνουν χαμηλότερες βάσεις η πτώση αναμένεται ιλιγγιώδης λόγω της μικρής ζήτησης και των πολύ χαμηλών βαθμολογιών των υποψηφίων.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά, με ποσοστό περίπου 78% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση.

Ρωσία: Ο Πούτιν επικύρωσε τους νόμους για την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών

Ρωσία: Ο Πούτιν επικύρωσε τους νόμους για την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών

Στη μεγαλύτερη επέκταση του ρωσικού εδάφους σε τουλάχιστον μισό αιώνα, ο Πούτιν υπέγραψε τους νόμους…

Έτσι ξεκίνησε η ένταση και το «κεφαλοκλείδωμα» του διευθυντή σε μαθητή – Video ντοκουμέντο

Έτσι ξεκίνησε η ένταση και το «κεφαλοκλείδωμα» του διευθυντή σε μαθητή – Video ντοκουμέντο

«Όλο αυτό ξεκίνησε επειδή ο διευθυντής ήθελε να κλειδώσει την πόρτα του σχολείου για να μη γίνει…

Για όλα φταίνε τα «γατάκια» του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε θέμα ο Μαραβέγιας – Ρεσιτάλ χυδαιότητας από Πορτοσάλτε (video)

Για όλα φταίνε τα «γατάκια» του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε θέμα ο Μαραβέγιας – Ρεσιτάλ χυδαιότητας από Πορτοσάλτε (video)

Στη λογική του κ. Πορτοσάλετε συντάχθηκε και ο κ. Οικονόμου

Στην αντεπίθεση ο Κουκάκης: Καταθέτει μήνυση κατά της Intellexa – «Η κυβέρνηση της παρέχει θεσμική ασυλία»

ΕΚ - Θανασης Κουκακης

Στην αντεπίθεση ο Κουκάκης: Καταθέτει μήνυση κατά της Intellexa – «Η κυβέρνηση της παρέχει θεσμική ασυλία»

Καυτηριάζει το γεγονός ο Κουκάκης ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρέχει θεσμική "ασυλία" στην Intellexa…