Αρχίζει η δίκη του Διώτη για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσει σήμερα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

NewsRoom 30/09/2016 | 09:10

Συγκεκριμένα, ο Γ. Διώτης κατηγορείται για απιστία στην υπηρεσία, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Σύμφωνα με τους δικαστές που έκαναν δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Μανώλη Δράκου, ο πρώην συνάδελφός τους κ. Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα στην οποία περιλαμβάνονταν άνω των 2.000 ονόματα Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους.

Για το λόγο αυτό οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό του κ. Διώτη πως η επίμαχη λίστα αποτελούσε παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Κατά την κατάθεσή του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, όπου κατηγορούμενος ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο κ. Διώτης είχε ισχυριστεί ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν του παρέδωσε το usb με τα ονόματα των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ, πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ. Διώτης είχε αναφέρει ότι ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Μπίκας του είχε επιβεβαιώσει ότι αρχικά η εν λόγω λίστα είχε έρθει στην Ελλάδα μέσω των μυστικών γαλλικών και ελληνικών υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δίκη του Γ. Διώτη αναμένεται να καταθέσει και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (και πολιτικός του προϊστάμενος κατά την επίμαχη περίοδο) Ευάγγελος Βενιζέλος.