Άρχισαν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση

Ξεκίνησε σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα στις 10:00 και όχι με τους κκ Τσακαλώτο και Σταθάκη όπως ήταν αρχικά προγραμματοσμένο. Γύρω στις 11:20, άρχισαν οι επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, κκ. Τσακαλώτο και Σταθάκη .

580c75fa1dc524f6388b4610

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των θεσμών ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα έχει τελειώσει η εκκρεμότητα με τις διοικήσεις των τραπεζών και θα έχουν γίνει οι διορισμοί των νέων στελεχών. Παράλληλα, τους ενημέρωσε ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, μετά το β’ τρίμηνο πάνε καλύτερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 10 με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας και τους εκπροσώπους της Κομισιόν, κύριο Ντέκλαν Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ,) Φραντσέσκο Ντρούντι και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Νικόλα Τζαμαριόλι. Παρούσα και η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου, που καθυστέρησε την άφιξή της στην Αθήνα, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Δευτέρα.

Σειρά έχει τώρα η κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, κκ Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους των κλιμακίων. Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα «από τώρα μέχρι και τα Χριστούγεννα».

Σε ερώτηση αν εννοεί ότι στη διαπραγμάτευση αυτή θα τεθεί και το θέμα της χαλάρωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα , απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει «ως μέρος της β’ αξιολόγησης και μαζί με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2018».

Στο μεταξύ, πηγές του ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσαν ότι η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εισηγηθεί τη μέιωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, προσθέτοντας όμως ότι η πρόταση αυτή δεν είναι η μοναδική κι ότι υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές.

Όπως έγραφε και νωρίτερα το Newmoney, η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κλείσει το συντομότερο και με τις κατά το δυνατόν μικρότερες δυνατές απώλειες τα ανοικτά μέτωπα. Ταυτόχρονα προσπαθεί να «στρώσει χαλί» για να μπορέσει να κλείσει, ει δυνατόν, η αξιολόγηση ως τις 5 Δεκεμβρίου –νωρίτερα ή έως τις 7 Νοεμβρίου αποκλείεται- φέρνοντας όμως στο προσκήνιο και το ζήτημα του χρέους, παρά τις αρνητικές διαθέσεις του Βερολίνου.

Από το ραντεβού με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, θα διαφανεί τόσο η διάρκεια όσο και το περιεχόμενο που θα λάβει η πρώτη φάση της διαπαγμάτευσης. Η φάση αυτή θα διαρκέσει ενδεχομένως έως την ερχόμενη Πέμπτη 27 Οκτωβρίου. Οι δανειστές θα αναχωρήσουν στη συνέχεια και θα επιστρέψουν μετά το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, για την τελική αναμέτρηση ως την 5η Δεκεμβρίου. Πηγές του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν πάντως ότι δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς ισχυρές εγγυήσεις ότι θα συνοδευτεί από ρύθμιση χρέους ή/και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το απόγευμα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά σε συνάντηση των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Η κυβέρνηση καλείται να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές ως προς το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, θίγοντας κρίσιμα ζητήματα, όπως ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προχωρήσει στη νομοθέτηση του νέου συστήματος κοινωνικής Πρόνοιας.

Στο ενδιάμεσο από τις καθοριστικές αυτές συναντήσεις:

Μεταξύ 12:00 με 13:00 υπολογίζεται ότι οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης θα συζητήσουν για τα προαπαιτούμενα που έχουν σχέση με το επιχειρηματικό περιβάλλον, μεταξύ άλλων δηλαδή για νέο σύστημα για τις άδειες, με άνοιγμα επαγγελμάτων όπως των μηχανικών κλπ.

Μεταξύ 14:00 με 15:30 θα συζητηθεί ο νέος Εξωδικαστικός διακανονισμός, όπου αναμένεται να περιληφθεί και η ρύθμιση για την προστασία της 1ης κατοικίας. Θα μετέχουν οι κ.κ. Ευ.Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης, Γ. Πιτσιλής, αλλά και εκπρόσωποι της ΤτΕ και του ΤΧΣ.

Στις 15:30 ξεκινά η συζήτηση για τα φορολογικά, με τις ρυθμίσεις για το «πλαστικό χρήμα» και τον ακατάσχετο λογαριασμό, την ρύθμιση για την εκούσια αποκάλυψη για το «μαύρο χρήμα», ενώ μπορεί να υπάρξει και συζήτηση για τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2017. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα θα προβλέπει φόρο έως 60%, που είναι μεν υψηλός, αλλά θα είναι δελεαστικό για όσους φοβούνται πρόστιμα έως 88% και ποινικές ή άλλες κυρώσεις. Στην συνάντηση θα μετέχουν ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφων Αλεξιάδης, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Γιώργος Πιτσιλής.

Σοκάρει η Τερζή: «Στη Eurovision δέχτηκα ψυχική κακοποίηση – Εκείνο το βράδυ μέσα μου πέθαινα» (Video)

Σοκάρει η Τερζή: «Στη Eurovision δέχτηκα ψυχική κακοποίηση – Εκείνο το βράδυ μέσα μου πέθαινα» (Video)

Η γνωστή τραγουδίστρια μιλάει για την συμμετοχή της στη Eurovision και για πρώτη φορά αποκαλύπτει…

Τραγωδία στην Κρήτη: Τουρίστας έχασε τη ζωή του στην παραλία της Αγίας Μαρίνας – Δεν υπήρχε ναυαγοσώστης

Τραγωδία στην Κρήτη: Τουρίστας έχασε τη ζωή του στην παραλία της Αγίας Μαρίνας – Δεν υπήρχε ναυαγοσώστης

Λόγω του ισχυρού κυματισμού και του αέρα είχε παρασυρθεί σε μεγάλη απόσταση από την παραλία…

Viral (ξανά) η Σάττι: Τραγουδάει το «Ζάρι» στην ντουζιέρα και «βάζει φωτιά» στο διαδίκτυο

Viral (ξανά) η Σάττι: Τραγουδάει το «Ζάρι» στην ντουζιέρα και «βάζει φωτιά» στο διαδίκτυο

Έχει συγκεντρώσει ήδη μέχρι στιγμής 1,7 εκατομμύρια προβολές καθιστώντας το βίντεο το πρώτο trend στην…