Άρθρο των New York Times για Λαγό: "Η Ελλάδα τον θέλει στη φυλακή, αντ'αυτού είναι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο"

Άρθρο των New York Times καταδεικνύει το παράδοξο στην υπόθεση του καταδικασθέντα χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού

NewsRoom 19/12/2020 | 21:49

Με τον τίτλο "Η Ελλάδα τον θέλει στη φυλακή, αντ'αυτού είναι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο" το σημερινό άρθρο των New York Times παρουσιάζει αναλυτικά την υπόθεση του χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, ο οποίος είχε καταδικαστεί για συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή νωρίτερα τον Οκτώβριο του 2020. 

Η αρθρογράφος Matina Stevis-Gridneff εξηγεί ότι παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Λαγού και αναμένει τη σύλληψή του από τις βελγικές αρχές, το ζήτημα προσκρούει σε γραφειοκρατικούς βραχνάδες της Κομισιόν σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων λόγω πανδημίας. Εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία μπορεί να κρατήσει γύρω στους 5 μήνες. 

Την ίδια ώρα, κάποιοι Καταλανοί πολιτικοί μέλη του ευρωκοινοβουλίου βρίσκονται και αυτοί αντιμέτωποι με την άρση της βουλευτικής ασυλίας. Παρόλα αυτά, και σε αντίθεση με την υπόθεση της ΧΑ και του Λαγού, το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται οι Καταλανοί πολιτικοί, η στάση δηλαδή, η παρακίνηση σε ανατροπή της κυβέρνησης, δε θεωρείται ποινικό αδίκημα σε κάποιες δυτικές χώρες, ενώ σε άλλες έχει ποινή πλημμεληματικού χαρακτήρα.