Αριστοτελία Πελώνη: Όταν υπέγραφε ως ρεπορτάζ, τις διαρροές της ισραηλινής πρεσβείας για τη Γάζα

Η δημοσίευση του πρώην συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε εκθέσει άθελά του τη δημοσιογράφο Αριστοτελία Πελώνη το 2011 για το copy-paste από το ενημερωτικό δελτίο της ισραηλινής πρεσβείας. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός και η ίδια δημοσιογράφος θα λάβει το χρίσμα της αναπληρώτριας κυβερνητικής του εκπροσώπου...

EK Gaza

«Είναι μια εξαίρετη δημοσιογράφος και πολύ καλλιεργημένη γυναίκα». Με αυτά τα λόγια καλωσόριζε στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα το πρωί τη νέα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας. Για τον δεύτερο χαρακτηρισμό δεν έχουμε κανέναν λόγο να τον αμφισβητήσουμε. Είναι όμως σωστός ο πρώτος;

Λίγες ώρες αργότερα, και ενώ το όνομά της βρισκόταν ήδη γραμμένο στους τίτλους των ειδησεογραφικών sites, θα αποκαλυπτόταν ότι η κ. Πελώνη δεν ήρθε «ουρανοκατέβατη» στο Μαξίμου, αφού πάνω στον διορισμό της μπόρεσαν να σταθούν νέες καταγγελίες για κρούσματα οικογενειοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού η Αριστοτελία Πελώνη φέρεται να είναι και σύντροφος του νυν Γενικού Γραμματέα του Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (και πρώην διευθυντή του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Καραμανλή), Γιάννη Μαστρογεωργίου.

Όμως αξία έχει και το να ρίξουμε μια ματιά στην αρθρογραφία της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου, εφόσον, σε τελική ανάλυση οφείλει να κριθεί από τη δουλειά της, είτε ως δημοσιογράφος (έως σήμερα), είτε ως κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ήταν λοιπόν κατά τη διάρκεια της θητείας της στα Νέα, το μακρινό 2011, τότε που η κ. Πελώνη θα γινόταν αντικείμενο επικρίσεων, όταν σε άρθρο της παρέθεσε αυτούσια αποσπάσματα από ενημέρωση της ισραηλινής πρεσβείας στην Ελλάδα, ενάντια στην πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα», η οποία είχε αγκαλιαστεί τότε από χιλιάδες Έλληνες.

Οι «πληροφορίες» ήταν τελικά δελτίο της ισραηλινής πρεσβείας…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το καλοκαίρι του 2011 γίνεται γνωστή η πρόθεση του ελληνικού τμήματος της διεθνούς πρωτοβουλίας Free Gaza να ταξιδέψει ξανά από την Ελλάδα στην Παλαιστίνη προκειμένου να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό που είχε επιβάλλει το Ισραήλ, σε μια ακόμη προσπάθεια να προκαλέσει «ασφυξία» στον θύλακα της Γάζας.

Ενταγμένη στην προσπάθεια του Ισραήλ να μην πραγματοποιηθεί ο απόπλους του μικρού αυτού στόλου των πλοίων ήταν και ένα μακροσκελές κείμενο-επίθεση στην πρωτοβουλία και σε όσους τη στήριζαν, μεταξύ των οποίων και η τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα και ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. Το κείμενο είχε δημοσιευτεί σε όλη του την έκταση από την προσωπική ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος επικοινωνίας τόσο στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (1988-90), όσο και στον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το 2004, (σύμφωνα με το βιογραφικό του ίδιου στην ιστοσελίδα του). Όπως αναφέρει η ίδια η σελίδα του κ. Κοέν, το εν λόγω κείμενο αποτελεί «ειδικό ενημερωτικό δελτίο το οποίο διέρρευσαν πηγές της Ισραηλινής Κυβέρνησης στην Ιερουσαλήμ». 

Το κείμενο έκανε λόγο για «υπονόμευση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων», για την «υποστήριξη της Χαμάς από το “Ένα καράβι για τη Γάζα”», αλλά και για «συμπάθειες προς τον αναρχικό και τρομοκρατικό χώρο». Μάλιστα, στοχοποιούσε συγκεκριμένα άτομα με ονοματεπώνυμα, ενώ υποστήριζε ότι «οι Έλληνες ακτιβιστές τρέφουν συμπάθεια για αναρχικά κινήματα και για άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες για συμμετοχή στην εγχώρια τρομοκρατία.  Το 2003 και 2004, γνωστά μέλη του κινήματος «Free Gaza» συμμετείχαν ως μάρτυρες υπεράσπισης στις δίκες μελών του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ) και της 17 Νοέμβρη, οι οποίες είναι ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Ξαφνική φουρτούνα»

Το κείμενο της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον των συμμετεχόντων και των υποστηρικτών της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», όπως είναι αναμενόμενο δεν περιορίστηκε στην προσωπική ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν. 
Όπως προκύπτει, εκτός από τον Κοέν, το είχαν λάβει και άλλοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι όμως δεν το παρέθεσαν αυτούσιο, αλλά το ενέταξαν στα κείμενά τους ως δικό τους ρεπορτάζ.

Μια από αυτούς τους δημοσιογράφους ήταν και η Αριστοτελία Πελώνη των Νέων, που σε υπογεγραμμένο άρθρο της με τίτλο «Ξαφνική φουρτούνα στις σχέσεις με το Ισραήλ» (22/6/2011), περιγράφει την ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση ως απειλούμενη από την πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα», κάνοντας ουσιαστικά copy-paste, αυτούσια κομμάτια από τη διαρροή της ισραηλινής κυβέρνησης.

Μάλιστα, τα αυτούσια αποσπάσματα που αντέγραψε η κ. Πελώνη τα είχε συγκεντρώσει ήδη από το 2011 ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου και η ιστοδελίδα info-war.gr.

Τα αποσπάσματα είναι ενδεικτικά της έκτασης της «αντιγραφής» από την επίσημη γραμμή του Ισραήλ για το θέμα, αφού ολόκληρο το άρθρο απηχούσε πλήρως την επίσημη αυτή θέση, ακόμη και στα σημεία που δεν αντέγραφε λέξη προς λέξη τη «διαρροή» της κυβέρνησης.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο άρθρο χρησιμοποιήθηκε από τον Δρόμο της Αριστεράς, ως ενδεικτικό παράδειγμα της συνολικής αρθρογραφίας που είχε δει τότε το φως της δημοσιότητας ακολουθώντας την ίδια «γραμμή».

Άλλωστε, η «αντιγραφή» δε θα είχε γίνει γνωστή ευρύτερα αν δεν είχε κάνει το λάθος(;) ο Ζαν Κοέν να δημοσιεύσει αυτούσιο το ισραηλινό έγγραφο, δύο μόλις ημέρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου της Αριστοτελίας Πελώνη στα Νέα, επιτρέποντας στον καθένα να κάνει τις απαραίτητες συγκρίσεις.

Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι αντίστοιχες πολυσέλιδες «διαρροές» είχαν γίνει, σύμφωνα με το Spiegel, από πολλές ισραηλινές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο και το 2010 όταν το θρυλικό πλέον Mavi Marmara επιχειρούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική οργάνωση ΙΗΗ είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Τι μικρός που είναι ο κόσμος όμως… Η νυν αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος να εκτίθεται ως προς τις «πηγές» της από τον ίδιο τον image maker του πρωθυπουργού τον οποίο από σήμερα εκπροσωπεί.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό