Άρτεμις Σίφορντ για παρακολουθήσεις: «Κανένας δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής» – Εκτεθειμένη ξανά η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Νέα επιβεβαίωση της συντονισμένης επιχείρησης παρακολούθησης μέσω ΕΥΠ και Predator στην κατάθεση της Σίφορντ στην επιτροπή PEGA της Ευρωβουλής

σίφορντ

Διασύρθηκε για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για το καραμπινάτο σκάνδαλο των υποκλοπών που ετέθη επί τάπητος το πρωί της Πέμπτης. Αυτή τη φορά τον λόγο πήρε η Άρτεμις Σίφορντ, πρώην στέλεχος του Facebook, που περιλαμβανόταν στη λίστα παρακολουθούμενων από το Predator, η οποία ξεκαθάρισε πως «aν κάποια σαν εμένα είναι σήμερα μπροστά σας, για να μιλήσει για το ότι στοχοποιήθηκε με το Predator, φαίνεται ότι κανένας δεν μπορεί να αναμένει πως είναι ασφαλής». 

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, η Σίφορντ είχε τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, όπως προέκυψε από την έρευνα της ΑΔΑΕ στον πάροχο τηλεπικοινωνίας Vodafone έπειτα από αίτημά της. Η παρακολούθηση φέρεται να γινόταν επί ένα χρόνο. Από τον Αύγουστο του 2021 έως και τον Αύγουστο του 2022. Κάτι που σημαίνει ότι είχαν υπογραφεί τουλάχιστον έξι διατάξεις επισύνδεσης με την υπογραφή της εποπτεύοντος εισαγγελέα της ΕΥΠ.

Διαβάστε περισσότερα: Η ΕΥΠ παρακολουθούσε και Αμερικανίδα πολίτη

.

 

Σίφορντ: «Κανένας δεν μπορεί να αναμένει ότι είναι ασφαλής»

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κ. Σίφορντ, έσπευσε να τονίσει πως είναι Ελληνίδα πολίτης, μεγάλωσε στην Ελλάδα, έφυγε με την κρίση αλλά ξαναγύρισε την περίοδο του κορονοϊού. Αφού ξεκαθάρισε πως στην αρχή δεν μπορούσε να πιστέψει πως είναι στη λίστα των παρακολουθούμενων, δεν έκρυψε πως ένιωσε σοκαρισμένη και φοβισμένη. Σημείωσε επίσης πως αν παρακολουθήθηκε εκείνη, κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής. Χαρακτηριστικά είπε: «Δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο, δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος, δεν είμαι ούτε δημοσιογράφος. Είμαι ιδιώτης, πολίτης ενός κράτους με ισχυρές δημοκρατικές παραδόσεις και προσήλωση στο κράτος Δικαίου. Αν κάποια σαν εμένα είναι σήμερα μπροστά σας, για να μιλήσει για το ότι στοχοποιήθηκε με το Predator, φαίνεται ότι κανένας δεν μπορεί να αναμένει πως είναι ασφαλής».

Εν συνεχεία, τόνισε ότι: «Ο συνδυασμός της ισχύος του κράτους από την μία πλευρά και των τεχνολογικών δυνατοτήτων του κακόβουλου λογισμικού από την άλλη, όπως και σε άλλα περιστατικά, είναι πραγματικά τρομακτικός».

Επισήμανε επίσης πως πρέπει να δει κανείς πώς αντέδρασε το κράτος αλλά και τι σημαίνει αυτό για σκάνδαλα αυτού του μεγέθους που αποκαλύπτονται ενώ αναφέρθηκε στο ένστικτο αυτοπροστασίας της κυβέρνησης για τον περιορισμό του πολιτικού κόστους, με τις κρατικές Αρχές να υποβαθμίζουν το σκάνδαλο.

Επίσης, εξήγησε πως: «Το φθινόπωρο του 2021 έκλεισα ραντεβού για εμβολιασμό. Στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες αυτό γινόταν μέσω κρατικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που χρησιμοποίησα για να κλείσω το ραντεβού. Το κράτος έστελνε sms πριν την ημερομηνία για να υπενθυμίσει το ραντεβού εμβολιασμού. Πήρα μερικά, περιείχαν το χρόνο, τον τόπο και τον χώρο του ραντεβού και λίγες ώρες μετά από ένα εξ αυτών, πήρα ένα ακόμη sms». Επισήμαν ε πως έμοιαζε πανομοιότυπο με τα άλλα αλλά η διαφορά ήταν πως το εν λόγω μήνυμα περιελάμβανε «αίτημα να επιβεβαιώσω το ραντεβού και ένα link το οποίο πάτησα χωρίς να υποψιαστώ κάτι. Πήρα και άλλα sms στη συνέχεια, μία ημέρα πριν το ραντεβού».

Συνέχισε λέγοντας πως δεν είχε υποψιαστεί κάτι αλλά αυτό συνέβη έναν χρόνο μετά όταν είδε τις αποκαλύψεις στα ΜΜΕ που φέρονται να στοχοποιήθηκαν με το Predator.

«Δεν μπορώ να “διαβάσω” αυτά τα δεδομένα με άλλο τρόπο από το ότι όποιος μου έστειλε το κακόβουλο link είχε πρόσβαση όχι μόνο στις πληροφορίες από τα προηγούμενα sms για τον χρόνο, τόπο και χώρο του εμβολιασμού μου, αλλά και στο να βάλει “σφήνα” το κακόβουλο sms μεταξύ των κανονικών, λίγες ώρες αφότου ήρθαν τα πρώτα και πριν σταλούν τα τελευταία», είπε επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Documento το προηγούμενο διάστημα για τον τρόπο που έδρασε το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης.

Επίσης, ανέφερε ότι οι παρακολουθήσεις είχαν ξεκινήσει λίγους μήνες πριν την επίθεση με το Predator και κράτησαν ένα ολόκληρο έτος  «έγιναν έξι ανανεώσεις, που είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός όπως καταλαβαίνετε».

Σημείωσε, ακόμα, ότι: «Αναζήτησα τι μπορώ να κάνω. Είπα, ‘είμαι θύμα εγκλήματος. Σίγουρα το κράτος θα έρθει να με υποστηρίξει, θα μου δώσει τις οδούς για να αναζητήσω την λογοδοσία των υπευθύνων’. Δυστυχώς, δεν ήταν αυτή η πραγματικότητα».

Κρατική παρακολούθηση και Predator

Μετά από ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου, η Άρτεμις Σίφορντ τόνισε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενη και στις περιπτώσεις των κ.κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη, είπε: «βλέπουμε ότι η κρατική υποκλοπή χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία επίθεσης Predator».

Προσπαθώντας να δώσει μία εξήγηση, τόνισε πως: «Η μόνη εξήγηση που βλέπω, με βάση τα στοιχεία, δεν θέλω να είναι αληθινή, αλλά η μόνη εξήγηση που βλέπω, είναι ότι η κρατική υποκλοπή όχι μόνο εφαρμόστηκε την ίδια στιγμή, αλλά οι πληροφορίες από τις κρατικές υποκλοπές χρησιμοποιήθηκαν για να μολύνουν εμένα με το Predator, παρέχοντας εξαιρετικά αποτελεσματική, τρομερή, εξελιγμένη επίθεση».

Προκύπτουν επομένως εύλογα και αγωνιώδη ερωτήματα: Ποιος ήταν αυτός ο οποίος γνώριζε πότε επρόκειτο να εμβολιαστεί η Αρτεμις Σίφορντ, από τη στιγμή που τα εν λόγω στοιχεία ήταν σε γνώση μόνο του κρατικού μηχανισμού, και συγκεκριμένα μπορούσαν να προέλθουν αποκλειστικά και μόνο από τη βάση ψηφιακών δεδομένων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης;

Ενιαίο κέντρο ΕΥΠ και Predator

Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) διενέργησε πριν από περίπου ένα μήνα έλεγχο στον πάροχο τηλεπικοινωνίας Vodafone. Σκοπός του ελέγχου ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο η Αμερικανίδα πολίτης Αρτεμις Σίφορντ βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Όπως είναι ήδη γνωστό, η Αρτεμις Σίφορντ είναι πολιτική επιστήμονας και νομικός, έχει εργαστεί μεταξύ άλλων ως μάνατζερ κυβερνοασφάλειας του Facebook, ενώ είναι μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα που είχε υποβάλει στην ΑΔΑΕ η ίδια η Αρτεμις Σίφορντ, καθώς όπως είχε αποκαλύψει το Documento από τις 13 Νοεμβρίου 2022 περιλαμβανόταν μεταξύ των πολλών προσώπων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση μέσω του παράνομου λογισμικού Predator. Μάλιστα, η Αρτεμις Σίφορντ έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την παρακολούθησή της με το Predator.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…