Η έκτη ημέρα της αποστολής Artemis II σηματοδοτεί νέα ώθηση στο διεθνές ενδιαφέρον για τη διαστημική εξερεύνηση, ενισχύοντας παράλληλα τους στόχους της NASA για επιστροφή ανθρώπων στη Σελήνη.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης προσέγγισης, το πλήρωμα της κάψουλας Orion spacecraft κατέγραψε εκτενές οπτικό υλικό από την αθέατη πλευρά της Σελήνης. Ξεχωρίζει η φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, στην οποία η Γη εμφανίζεται να «δύει» πίσω από τον σεληνιακό ορίζοντα.
Artemis II: Οι βασικές στιγμές της αποστολής
Κατάρριψη ιστορικού ρεκόρ
Οι τέσσερις αστροναύτες ξεπέρασαν το ρεκόρ απόστασης από τη Γη που είχε καταγράψει η αποστολή Apollo 13 το 1970, φτάνοντας έως τα 406.778 χιλιόμετρα. Ο Καναδός αστροναύτης Jeremy Hansen, μετά την επίδοση, κάλεσε «αυτή τη γενιά και την επόμενη να διασφαλίσουν ότι αυτό το ρεκόρ δεν θα διαρκέσει για πολύ».
Η αποστολή ακολουθεί τροχιά «ελεύθερης επιστροφής», αξιοποιώντας τη βαρύτητα Γης και Σελήνης ώστε να εξασφαλιστεί η επιστροφή με περιορισμένη κατανάλωση καυσίμων.
Καταγραφή της σεληνιακής επιφάνειας
Το πλήρωμα αφιέρωσε περισσότερες από έξι ώρες στην παρατήρηση της Σελήνης, μεταφέροντας ζωντανά δεδομένα και εντυπώσεις στο Χιούστον.
Ο κυβερνήτης Reid Wiseman δήλωσε: «Τι μεγαλειώδης θέα εδώ έξω», ενώ ο πιλότος Victor Glover περιέγραψε φωτεινές κορυφές που θύμιζαν χιονισμένα τοπία. Η ειδικός αποστολής Christina Koch παρομοίασε τους κρατήρες με «καπέλο λάμπας με μικροσκοπικές τρύπες από καρφίτσες, μέσα από τις οποίες λάμπει το φως».

Η «σιωπή» πίσω από τη Σελήνη
Κατά τη διέλευση πίσω από τη Σελήνη, η επικοινωνία με τη Γη διεκόπη για περίπου 40 λεπτά. Λίγο πριν, ο Glover ανέφερε: «Θα σας δούμε από την άλλη πλευρά».
Με την αποκατάσταση της σύνδεσης, η Koch δήλωσε: «Θα επιλέγουμε πάντα τη Γη, θα επιλέγουμε πάντα ο ένας τον άλλον».
Μήνυμα από το παρελθόν
Η ημέρα ξεκίνησε με ηχογραφημένο μήνυμα του Jim Lovell, ιστορικού διοικητή της αποστολής Apollo 13: «Καλώς ήρθατε στην παλιά μου γειτονιά». Ο Lovell είχε προτρέψει το πλήρωμα να απολαύσει τη στιγμή, σημειώνοντας: «Είναι μια ιστορική ημέρα και ξέρω πόσο απασχολημένοι θα είστε, αλλά μην ξεχάσετε να απολαύσετε τη θέα».
Οι αστροναύτες μετέφεραν επίσης συμβολικά αντικείμενα από την αποστολή Apollo 8, με τον Wiseman να δηλώνει: «Είναι πραγματικά τιμή μας που το έχουμε μαζί μας» και να προσθέτει «Πάμε να έχουμε μια υπέροχη μέρα».
Συγκινητική ονοματοδοσία κρατήρων
Μετά την επίτευξη του ρεκόρ, το πλήρωμα ζήτησε την ονομασία δύο σεληνιακών κρατήρων. Πρότειναν το όνομα «Integrity» για τον έναν, ενώ ο δεύτερος προτάθηκε ως «Carroll», προς τιμήν της εκλιπούσας συζύγου του Wiseman.
«Είναι ένα φωτεινό σημείο στο φεγγάρι. Και θα θέλαμε να το ονομάσουμε Carroll», δήλωσε ο Hansen, με το πλήρωμα να αντιδρά συγκινημένο.
Τα προτεινόμενα ονόματα αναμένεται να εξεταστούν από τη Διεθνής Αστρονομική Ένωση, που είναι αρμόδια για την ονοματοδοσία ουράνιων σωμάτων και γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών.
Διαβάστε επίσης:
Ιράν: Αναφορές για χτύπημα στο νησί Χαργκ
Έχουμε Μεγάλη Τρίτη ή …Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια