ΑΡΣΙΣ: Να παραταθεί η παραμονή των αιτούντων άσυλο και προσφύγων

Με επιστολή της προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, και κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, η οργάνωση ΑΡΣΙΣ, εκφράζει την ανησυχία της για την τύχη όσων θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA II». 

NewsRoom 29/05/2020 | 23:51

 Η οργάνωση υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μέσω του οποίου φιλοξενούνται 6.500 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τα μέρη που διαμένουν μέχρι τις 31 Μαϊου σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση.

“Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «ESTIA II» αναγνωρίζουμε ότι είναι αδύνατον να έχει διάρκεια φιλοξενίας επ' αόριστον, εν τούτοις, η χρονική περίοδος φιλοξενίας χρειάζεται να στοχεύει και να ολοκληρώνεται, όταν επιτυγχάνεται η πρόσβαση και συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, σε μια ομαλή κοινωνική ένταξη”, επισημαίνει η οργάνωση.

Ζητά να παρθούν ορισμένα μέτρα, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την “αστεγία, την περαιτέρω φτωχοποίησή τους, την εκμετάλλευση, την αδήλωτη εργασία και την εν γένει παραβατικότητα. Συμπληρώνει, πως “μια τέτοια κατάσταση θα έχει άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο στη ζωή των μεγάλων αστικών κέντρων που μοιραία θα φιλοξενήσουν τους εξερχόμενους και τις εξερχόμενες του προγράμματος «ESTIA II».

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ζητά να καταστούν δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αποκτήσουν πρόσβαση σε σειρά επιδομάτων (παιδικής προστασίας, ψυχικής υγείας), να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη», να δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες πιστοποιημένης εκπαίδευσης, να υλοποιηθεί το πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας αναγνωρισμένων προσφύγων, οι άνθρωποι αυτοί να έχουν λάβουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα (άδεια παραμονής, ταξιδιωτικά έγγραφα), πριν την έξοδο τους από το πρόγραμμα.

Προς το σκοπό αυτό, καταλήγει η οργάνωση, "επιβάλλεται από τις τρέχουσες συνθήκες η παράταση της παραμονής των αιτούντων άσυλο και προσφύγων που πρέπει να εξέλθουν από τα διαμερίσματα για χρονικό διάστημα ικανό ώστε η κυβέρνησή σας να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα που θα καταστήσουν ασφαλή και επιτυχημένη την έξοδο των συγκεκριμένων ανθρώπων από το πρόγραμμα".