Newsroom

Newsroom

Αρσέν Λουπέν, τζέντλεμαν-λωποδύτης – Κυκλοφορεί το βιβλίο που ενέπνευσε τη σειρά του Netflix

Το αριστούργημα του Μορίς Λεμπλάν, “Αρσέν Λουπέν, τζέντλεμαν-λωποδύτης”, προστίθεται στην Κλασική Σειρά των εκδόσεων Μίνωας.

λουπεν2

O Αρσέν Λουπέν, τζέντλεμαν-λωποδύτης εκδόθηκε το 1907 και περιλαμβάνει τις εννιά πρώτες περιπέτειες του ανθρώπου με τα χίλια πρόσωπα, όπου ο ήρωας είναι ήδη σε αντιπαράθεση με τον ορκισμένο εχθρό του, τον επιθεωρητή Γκανιμάρ.

Ο Αρσέν Λουπέν συνελήφθη: τελείωσε άραγε η περιπέτεια γι’ αυτόν; Κάθε άλλο! Μόλις αρχίζει. Βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα, αλλά τώρα είναι που θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαιτέρως η αστυνομία. Ο Λουπέν αλλάζει κατοικία, αμφίεση, πρόσωπο και γραφικό χαρακτήρα, γνωρίζει όλα τα μυστικά περάσματα και κλείνει ραντεβού με τα θύματά του πριν τα ληστέψει! Είναι ο μεγαλύτερος τζέντλεμαν ανάμεσα σε όλους τους λωποδύτες.

Στα εννιά διηγήματα που παρουσιάζονται σε αυτή την έκδοση, πλούσια σε ανατροπές, οι αναγνώστες θα απολαύσουν τις περιπέτειες του πιο διάσημου διαρρήκτη και θα ανακαλύψουν όλα τα χαρακτηριστικά της κλασικής αστυνομικής αφήγησης. Ένα υπερωκεάνιο στον Ατλαντικό, μια μυστηριώδης κλοπή, οι υποψίες που στρέφονται εναντίον όλων των επιβατών… όλα τα συστατικά μιας αστυνομικής ιστορίας, όπου ο αφηγητής αναδεικνύεται σε μετρ της τέχνης της απόκρυψης!

Το κλασικό αυτό βιβλίο ενέπνευσε τη δημοφιλή σειρά Λουπέν (Lupin) στο Netflix, με τον Ομάρ Σι στον ρόλο του γνωστού τζέντλεμαν-λωποδύτη.

Ο Μορίς Λεμπλάν γεννήθηκε στη Ρουέν το 1864. Λαμπρός μαθητής, ενδιαφέρθηκε πολύ νωρίς για τη λογοτεχνία. Αρνούμενος να πάρει τη σκυτάλη από τον πατέρα του στη διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης, σε ηλικία 24 ετών άφησε την οικογένειά του, προκειμένου να εγκατασταθεί στο Παρίσι, με την ελπίδα να ζήσει εκεί από την πένα του. Ξεκίνησε ως δημοσιογράφος. Το 1890 δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων, Ζευγάρια. Ακολούθησαν κάποια μυθιστορήματα, τα οποία προκάλεσαν το ενδιαφέρον των συγγραφέων της εποχής του (ιδίως των Ζιλ Ρενάρ και Αλφόνς Ντοντέ), χωρίς όμως να έχουν και εμπορική επιτυχία.

Το 1905 ο Πιερ Λαφίτ, εκδότης του μηνιαίου περιοδικού Je sais tout, του ζήτησε να γράψει ένα διήγημα με τίτλο «Η σύλληψη του Αρσέν Λουπέν». Η ιστορία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και, δύο χρόνια αργότερα, ο Αρσέν Λουπέν κυκλοφόρησε σε βιβλίο. Έτσι, γεννήθηκε ο περίφημος χαρακτήρας του τζέντλεμαν-λωποδύτη. Η δημοσίευση του «Αρσέν Λουπέν εναντίον του Χέρλοκ Σολμς» δυσαρέστησε τον Κόναν Ντόιλ, βλέποντας τον δικό του ντετέκτιβ, τον Σέρλοκ Χoλμς, να γελοιοποιείται. Ο Μορίς Λεμπλάν εμπνεύστηκε τον Αρσέν Λουπέν από τον αναρχικό Μαριούς Ζακόμπ, ο οποίος διέπραξε εκατόν πενήντα διαρρήξεις, που του κόστισαν είκοσι τρία χρόνια φυλακή.

Μην μπορώντας να διαχειριστεί την τόσο μεγάλη επιτυχία, ο Μορίς Λεμπλάν αποφασίζει να σκοτώσει τον ήρωά του στο «813» το 1910. Αλλά μπροστά στην τεράστια απογοήτευση των αναγνωστών του, τον ανέστησε στο «Κρυστάλλινο πώμα». Για ένα διάστημα τουλάχιστον τριάντα χρόνων ο συγγραφέας θα συνθέσει δεκαεπτά μυθιστορήματα και πέντε θεατρικά έργα, καθώς και πολλά διηγήματα με αυτόν τον χαρισματικό και κατεργάρη ήρωα επί σκηνής.

Οι ιστορίες του θα μεταφραστούν σε πολλές γλώσσες και θα διασκευαστούν για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έγραψε επίσης ψυχολογικά μυθιστορήματα, παραμύθια και αστυνομικά μυθιστορήματα που δεν γνώρισαν ποτέ την επιτυχία των περιπετειών του Αρσέν Λουπέν. Πέθανε στις 6 Νοεμβρίου 1941 στο Περπινιάν.

ΙΝFO: Εκδόσεις Μίνωας, Σελίδες: 248, Τιμή: 13,30 €, ISBN: 978-618-02-1890-9 | Μετάφραση: Κλαιρ Νεβέ

 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους