Newsroom

Newsroom

Αρνούνται να πληρώσουν για τις τηλεοπτικές άδειες οι καναλάρχες

Τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδεις επιχειρούν να μπλοκάρουν οι καναλάρχες, οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των υπουργικών αποφάσεων για τις 7 νέες δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας και της τιμής εκκίνησής τους, που καθορίστηκε στα 35 εκατ. ευρώ για την κάθε μια.

59c132901dc524b0218b4567

Με τις νέες προσφυγές ζητούν ουσιαστικά την κήρυξη ως αντισυνταγματικών των αποφάσεων του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής με τις οποίες δρομολογήθηκαν οι αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών μετά την απόφαση του ΕΣΡ που καθόρισε τόσο τον αριθμό όσο και την τιμή εκκίνησης τους.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και Star Channel και ζητούν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι εξής δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής: 

1) η υπ΄ αρθμ. 1830/7.7.2017 για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος και 

2) η υπ΄ αριθμ. 2178/28.7.2017 για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για κάθε μια από τις 7 δημοπρατούμενες άδειες.

Όλοι οι προσφεύγοντες αναφέρουν, ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά και είναι υπερβολική η τιμή εκκίνησης, αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης. 

Ακόμη αναφέρουν, ότι η υπερβολικά μεγάλη τιμή εκκίνησης των αδειών παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας, τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την ΕΣΔΑ. Σε άλλο σημείο των προσφυγών αναφέρουν ότι η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών του άρθρου 14 και της ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/21/ΕΚ, ενώ η τιμή εκκίνησης δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.  

Προσπαθούν να μπλοκάρουν τον διαγωνισμό

Είναι πασιφανές πια πως οι καναλάρχες δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ώστε να χρησιμοποιούν νόμιμα τις δημόσιες συχνότητες που επί δύο δεκαετίες χρησιμοποιούν χάρη στο ευνοϊκό καθεστώς που τους εξασφάλιζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. 

Παρ’ όλα αυτά, η νέα προσπάθειά τους να μπλοκάρουν τον διαγωνισμό, αναμένεται να πέσει στο κενό. Και τούτο διότι ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών αλλά και η τιμή εκκίνησής τους καθορίστηκαν αυτή τη φορά από το ΕΣΡ και όχι από τον αρμόδιο υπουργό, σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό ένα μόνο άρθρο του νόμου Παππά καθιστώντας όμως άκυρο τον πρώτο διαγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών καθόρισε σε 7 το ΕΣΡ με απόφασή του στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα όρισε και την τιμή εκκίνησης στα 35 εκατ. ευρώ. Η απόφασή αυτή του ΕΣΡ είχε προφανώς στόχο να εισπραχθούν τουλάχιστον 245 εκατ. ευρώ όπως θα συνέβαινε αν είχε ισχύσει ο πρώτος διαγωνισμός τον οποίο πρακτικά ακύρωσε το ΣτΕ. 

Πώς αντιδρά το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση των καναλιών ανήκει στο ΕΣΡ και η κυβέρνηση του έχει εμπιστοσύνη, διαμηνύουν εν τω μεταξύ κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, σε απάντηση της προσφυγής κατά του καθορισμού του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών και της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας.

Οι ίδιες πηγές τπαραπέμπουν επίσης στις σχετικές αποφάσεις του ΕΣΡ, υπογραμμίζοντας ότι οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών επέλεξαν να προσφύγουν κατά μίας ομόφωνης απόφασης του ΕΣΡ για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης. Το ΕΣΡ είναι όργανο που συγκροτείται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία και, άρα, απηχεί τις επιλογές όλου του πολιτικού φάσματος, τονίζουν και καταλήγουν υπογραμμίζοντας ότι η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά και το ίδιο το ΣτΕ, έχουν κρίνει ότι το φάσμα είναι σπάνιος πόρος του Δημοσίου, ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες και πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να καταβάλλουν τίμημα.

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος