"Πόρτα" από Μοσκοβισί στον κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση – Αναγνωστοπούλου: Ψάχνουμε ισοδύναμα

Κατηγορηματικά "όχι" απάντησε ο Πιέρ Μοσκοβισί στην ερώτηση αν είναι εφικτή η επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στις διάφορες βαθμίδες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Από την πλευρά του υπουργείου, η Σία Αναγνωστοπούλου παραδέχθηκε πως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ιδίως όσον αφορά φροντιστήρια ξένων γλωσσών και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

idiotiko sxoleio 1

Κατηγορηματικά “όχι” απάντησε ο Πιέρ Μοσκοβισί στην ερώτηση αν είναι εφικτή η επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στις διάφορες βαθμίδες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Από την πλευρά του υπουργείου, η Σία Αναγνωστοπούλου παραδέχθηκε πως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ιδίως όσον αφορά φροντιστήρια ξένων γλωσσών και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ξεκάθαρη απάντηση για το ενδεχόμενο να φορολογηθεί με κλιμακωτούς συντελεστές η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, έδωσε ο .

Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης και κατέστησε παράλληλα σαφές πως εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση υποχρεούται να επιβάλει ΦΠΑ 23% ή να αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.

«Εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν να εφαρμόσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 133 για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή (23% στην Ελλάδα) στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή» αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο Πιερ Μοσκοβισί.

Αναγνωστοπούλου: Προσπαθούμε να βρεθεί άλλο ισοδύναμο

«Προσπαθούμε να βρεθεί άλλο ισοδύναμο», είπε η Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ, σχετικά με την απόρριψη της ελληνικής πρότασης για κλιμακωτό ΦΠΑ από τους δανειστές. Η εξεύρεση του ισοδυνάμου είναι αρμοδιότητα του YΠΟΙΚ, όπως εξήγησε η ίδια, αλλά το υπουργείο Παιδείας μπορεί να πιέσει.

Αρχικά, πάντως, η αναπληρώτρια υπουργός είπε: «Περιμένουμε να γίνει αποδεκτή η πρόταση για τον κλιμακωτό ΦΠΑ: 0%, 6% και 13%». Ερωτηθείσα για την απόρριψη της πρότασης αυτής από τους δανειστές, η ίδια απάντησε: «Θα επιμείνουμε μέχρι να βρούμε μια λύση».

Η υπουργός αναγνώρισε ότι η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι άδικη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Άδικος είναι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, κυρίως όμως είναι άδικο για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα φροντιστήρια, γιατί είναι η μεγάλη μάζα του πληθυσμού».

Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά σχολεία, η Σία Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι καλό θα ήταν να μην υπάρχει ΦΠΑ ούτε εκεί, ούτε πουθενά.

Koυράκης: Η επιβολή του ΦΠΑ 23% θα στερήσει την εργασία από πολλούς εκπαιδευτικούς

«Οφείλει η κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν να μην επιβληθεί αυτός ο φόρος», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, σχολιάζοντας την επιμονή των εκπροσώπων δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο κ. Κουράκης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», χαρακτήρισε την παιδεία μορφωτικό αγαθό που, όπως επισήμανε, δεν πρέπει να φορολογείται, ενώ εκτιμά ότι πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην ελληνική οικογένεια και αύξηση της ανεργίας.

«Δεν πρέπει να φορολογείται το μορφωτικό αγαθό, δεν πρέπει να μπαίνουν καθόλου εμπόδια και δεν πρέπει στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικογένεια αυτή τη στιγμή να δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα. Και επιπλέον αυτή η επιβολή του 23% θα στερήσει την εργασία από πολλούς εκπαιδευτικούς, που θα αναγκαστούν να απολυθούν, θα κλείσουν ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια και θα χάσουν άνθρωποι τη δουλειά τους», υπογράμμισε ο κ. Κουράκης.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…