Προσπάθεια Βγενόπουλου να αποφύγει την ανάκριση από τους Κύπριους για τη χειραγώγηση μετοχών της "Λαϊκής"

Να μπλοκάρουν τη διαδικασία ανάκρισής τους στην Αθήνα για την υπόθεση της χειραγώγησης μετοχών της "Λαϊκής", επιχειρούν ο Ανδρέας Βγενόπουλος κι ο συνεργάτης του Ευθύμιος Μπουλούτας. Οι δυο τους έκαναν αίτηση στο Συμβούλιο Εφετών για μη εκτέλεση του αιτήματος συνδρομής της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις αρμόδιες Αρχές της Ελλάδας κι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση.

vgenopoulos 4

Να μπλοκάρουν τη διαδικασία ανάκρισής τους στην Αθήνα για την υπόθεση της χειραγώγησης μετοχών της “Λαϊκής”, επιχειρούν ο Ανδρέας Βγενόπουλος κι ο συνεργάτης του Ευθύμιος Μπουλούτας. Οι δυο τους έκαναν αίτηση στο Συμβούλιο Εφετών για μη εκτέλεση του αιτήματος συνδρομής της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις αρμόδιες Αρχές της Ελλάδας κι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση.

Για την ανάκριση είχαν ήδη φτάσει από τη Λευκωσία τρεις κύπριοι ανακριτές προκειμένου να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου η ανάκριση του Ανδρέα Βγενόπουλου, του Ευθύμιου Μπουλούτα και τριών ακόμη ατόμων. Προσερχόμενοι στο γραφείο της αρμόδιας ανακρίτριας, οι τρεις ενημερώθηκαν από τους δικηγόρους για την αίτηση που “μπλοκάρει”, προσωρινά τουλάχιστον, τη διαδικασία.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, οι Βγενόπουλος και Μπουλούτας «κατά την προγραμματισμένη ανάκρισή τους από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, στο πλαίσιο εκτέλεσης αιτήματος δικαστικής συνδρομής της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάστηκαν και δήλωσαν ότι έχουν καταχωρήσει αίτηση στο Συμβούλιο Εφετών για μη εκτέλεση του αιτήματος».

Σχετικά με την άρνησή τους να απαντήσουν σε ερωτήσεις, ο κύπριος αξιωματούχος προσέθεσε: «Δήλωσαν επίσης και καταγράφηκε ότι εκκρεμούσης της αίτησής τους δεν θα απαντήσουν στις ερωτήσεις για το αίτημα  δικαστικής συνδρομής, αλλά σε περίπτωση που η αίτηση αυτή απορριφθεί τότε είναι πρόθυμοι να απαντήσουν στις εν λόγω ερωτήσεις». Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, μετά την τελευταία εξέλιξη, «η αρμόδια ανακρίτρια θα συνεχίσει τη διαδικασία αύριο με την ανάκριση των υπόλοιπων τριών ατόμων».

Προσπαθεί να μπλοκάρει την ανάκρισή του με κάθε τρόπο

Παρά το γεγονός πως ο Ανδρέας Βγενόπουλος διακηρύττει πως δε φέρει ευθύνη για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας και ζητά να λάμψει η αλήθεια, εκείνος έχει ξανα-επιχειρήσει στο παρελθόν να “παγώσει” τη συνδρομή της ελληνικής Δικαιοσύνης στην έρευνα που διεξάγει η κυπριακή για την κατάρρευση της οικονομίας της Μεγαλονήσου. Τον Οκτώβριο του 2014, είχε αποστείλει επιστολή στον τότε αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου στην οποία ζητούσε τη διακοπή της δικαστικής συνδρομής προς τις κυπριακές Αρχές, προκειμένου να μην λάβουν στοιχεία για όσα οδήγησαν στην κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. 

Γιατί οι κυπριακές Αρχές έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Αθήνας

Όπως έχει καταγράψει το HOT DOC στο τεύχος 75, το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει στην κυπριακή Δικαιοσύνη στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως υπήρξε συγκεκαλυμμένη χρηματοδότηση της MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου με κεφάλαια της Λαϊκής Τράπεζας. 

Συγκεκριμένα, το κόμμα της κυπριακής Αριστεράς έχει καταθέσει αλληλογραφία μεταξύ της Λαϊκής και της γερμανικής Commerzbank από την οποία προκύπτει, σύμφωνα πάντα με το ΑΚΕΛ, πως με κεφάλαια της Λαϊκής και με μεσολάβηση της Commerzbank αγοράζονταν μετοχές της ίδιας της Λαϊκής αλλά και εταιριών του ομίλου MIG όπως το νοσοκομείο “Υγεία”, η ΔΕΛΤΑ Singular κ.α.

Από την πλευρά τους η Κυπριακή Βουλή, η Κυπριακή Αστυνομία, η Τράπεζα της Ελλάδας, και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με πορίσματά τους θέτουν σοβαρά θέματα νομιμότητας για τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν τα μετοχοδάνεια για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΜIG.