Αρνείται να εποπτεύσει το Εθνικό Θέατρο η Λίνα Μενδώνη

Η ηγεσία του υπ. Πολιτισμού δεν δείχνει καμία διάθεση να παρέμβει για την πρόσληψη του Γιάννη Λιγνάδη από τον αδερφό του.

εθνικο θεατρο

Πόντιος Πιλάτος πάλι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αρνείται να παρέμβει για την πρόσληψη του Γιάννη Λιγνάδη από τον αδελφό του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο. Στην… Αρχή Διαφάνειας έστειλε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν έλεγχο όλων των αποφάσεων Λιγνάδη ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αρνούμενος όμως να παρέμβει, αν και εποπτεύει το Εθνικό Θέατρο. Την ίδια ώρα, ο Γ. Λιγνάδης παραμένει εργαζόμενος με το Εθνικό…

«Το υπουργείο Πολιτισμού εκ του νόμου και διαχρονικά δεν προβλέπεται και δεν δύναται να γνωρίζει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με όσους συνάπτουν σύμβαση εργασίας ή έργου με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά ούτε και το περιεχόμενο των συμβάσεων αυτών, δεδομένου ότι το Εθνικό Θέατρο, παρότι συνιστά εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ φορέα, απολαμβάνει διοικητικής αυτοτέλειας», απάντησε ο Ν. Γιατρομανωλάκης στους 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν την ερώτηση.

Αποκαλυπτικό της έλλειψης διάθεσης της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να ελέγξει την υπόθεση είναι ότι συστήνει στους βουλευτές να πάνε εκείνοι (και όχι ο ίδιος, ως αρμόδιος υπουργός…) στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας! «Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε κρίνει ότι υφίστανται ζητήματα αρμοδιότητάς της προς διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των ερωτώντων βουλευτών», αναφέρει και προσθέτει: «Η προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ως εκ τούτου οι ερωτώντες βουλευτές έχουν κάθε δικαίωμα να προβούν σε οποιαδήποτε καταγγελία / αναφορά ενώπιον της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας». Άρα εκείνος δεν θα προσφύγει…

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν να παραπεμφθούν από το υπουργείο Πολιτισμού στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας όλες οι διοικητικές πράξεις (προσλήψεις, διορισμοί, επιτροπές εξετάσεων, εξετάσεις) που γίνονταν στο Εθνικό Θέατρο, τουλάχιστον κατά το διάστημα που ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής ο Δ. Λιγνάδης, ούτως ώστε να διερευνηθεί αν έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διοικητικές διαδικασίες.

Ύστερα από την ερώτηση που κατέθεσαν και την έγγραφη απάντηση Γιατρομανωλάκη, αποκαλύφθηκε ότι ο Γ. Λιγνάδης έχει υπογράψει συνολικά 13 συμβάσεις με το Εθνικό Θέατρο αλλά, κυρίως, ότι ακόμη παραμένει εργαζόμενός του, καθώς η σύμβαση λήγει στις 31 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι ο Γ. Λιγνάδης προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο και διδάσκει στη σχολή του με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου όταν ήταν διευθυντής ο αδελφός του Δ. Λιγνάδης, με την ειδικότητα του ηθοποιού, παρ’ όλο που ο ίδιος επαγγέλλεται μεταφραστής, εκπαιδευτικός με σπουδές κλασικής φιλολογίας.

Ο Ν. Γιατρομανωλάκης απάντησε πως, «σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε το Εθνικό Θέατρο», η σύμβαση του Γ. Λιγνάδη δεν έχει καταγγελθεί και «η αναγραφή άλλης ειδικότητας στην εκάστοτε σύμβαση δεν δημιουργεί ζήτημα ακυρότητας»!

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν, στην ερώτησή τους, ότι η αρχή της αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων που ενσωματώνεται στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (άρθρο 7 Νόμος 2690/1999) επιβάλλει την αποχή από διαδικασίες επιλογής, όταν αφορούν υποψήφιους με στενό βαθμό συγγένειας με τα διοικητικά όργανα. Όμως ο Ν. Γιατρομανωλάκης δεν απαντά για το υφιστάμενο καθεστώς και περιορίζεται να αναφέρει ότι «το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη εκκινήσει διαδικασία για τη δημιουργία και υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας και μηχανισμού εφαρμογής του σε επίπεδο εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ φορέων». Όμως ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας θα γραφεί από τον κάθε φορέα: «Ο κάθε φορέας έχει ενθαρρυνθεί να αναπτύξει μόνος του τον Κώδικα Δεοντολογίας που θα τον διέπει», λέει ο υφυπουργός.

Το γεγονός ότι “η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού παραδέχεται πως η σύμβαση του Γιάννη Λιγνάδη έχει συναφθεί παράνομα, αλλά μας πληροφορεί ότι δεν προτίθεται να κάνει κάτι για αυτό” επισημαίνει, από την πλευρά της, η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας ότι το ΥΠΠΟΑ “μας πληροφορεί αυτό που ήδη όλοι ξέραμε: ότι η αρχή της αμεροληψίας ισχύει και στο Εθνικό Θέατρο, όπως και σε όλους τους Οργανισμούς του Δημοσίου. Τι γίνεται όμως όταν αποδεδειγμένα αυτή δεν τηρείται, όπως στις συγκεκριμένες συμβάσεις; Η απάντηση του ΥΠΠΟΑ είναι ότι η σύμβαση του Γ. Λιγνάδη θα εξακολουθεί να ισχύει μέχρι τη λήξη της, τον Ιούλιο, αφού ούτε το ΥΠΠΟΑ ούτε το Εθνικό Θέατρο προτίθενται να προβούν σε καμία ενέργεια ακύρωσης των παράνομων συμβάσεων, ούτε επιστροφής των αμοιβών που καταβλήθηκαν στη βάση παράνομων συμβάσεων!”.

“Είναι λυπηρό”, καταλήγει, “όταν έχει αμαυρωθεί η φήμη του Εθνικού Θεάτρου με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, το υπουργείο Πολιτισμού να εξακολουθεί να επιδεικνύει αδιαφορία και απουσία κάθε πρωτοβουλίας για την εξυγίανση του θεσμού. Οι πράξεις (παραλείψεις) του υπουργείου Πολιτισμού δεν τιμούν ούτε την Ιστορία, ούτε την καλλιτεχνική πορεία του Εθνικού Θεάτρου. Είναι πράξεις ασέβειας προς όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο. Επιφυλασσόμαστε για τις επόμενες ενέργειές μας, έως ότου δοθεί φως σε αυτή την ιστορία”.

Πηγή: avgi.gr

Καιρός: «Καμπανάκι» από Μαρουσάκη για τις επόμενες 5 ημέρες – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Μαρουσάκης καιρός

Καιρός: «Καμπανάκι» από Μαρουσάκη για τις επόμενες 5 ημέρες – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Ο καιρός θα αλλάξει ραγδαία τα επόμενα 24ωρα - Αναλυτικά η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Καταγγελίες για σοβαρά προβλήματα σε αεροσκάφη της Boeing: «Μου είπαν να το βουλώσω, δέχθηκα απειλές»

Air New Zealand Airplane Aeroplane Boeing 737 93499

Καταγγελίες για σοβαρά προβλήματα σε αεροσκάφη της Boeing: «Μου είπαν να το βουλώσω, δέχθηκα απειλές»

Σοκάρουν οι καταθέσεις μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σε επιτροπή έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

στανιση

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια, «λύγισε» όταν με αφορμή το θεαμάτων γυναικοκτονιών, θυμήθηκε τις δικές της…