Newsroom

Newsroom

"Αρκτική εισβολή" με 4 νεκρούς στις ΗΠΑ

Με θερμοκρασίες που φτάνουν τους μείον 40 βαθμούς Κελσίου αλλά και με 4 μέχρι στιγμής νεκρούς, το ψύχος που πλήττει μεγάλα…

cold usa

Με θερμοκρασίες που φτάνουν τους μείον 40 βαθμούς Κελσίου αλλά και με 4 μέχρι στιγμής νεκρούς, το ψύχος που πλήττει μεγάλα τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ίσως και το χειρότερο στην ιστορία της χώρας. Η λειτουργία επιχειρήσεων και σχολείων έχει ανασταλεί, ενώ ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις
«Πολική δίνη» χαρακτηρίζουν οι μετεωρολόγοι το φαινόμενο που “παγώνει” τις ΗΠΑ, λόγω της εισβολής αέρα από την Αρκτική.

Λόγω της «αρκτικής εισβολής» έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, έχει «παγώσει» η λειτουργία επιχειρήσεων και σχολείων, ενώ ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις. Μεταξύ των νεκρών είναι ένας 48χρονος άνδρας στο Σικάγο, ο οποίος έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα που φτυάριζε το χιόνι και μια ηλικιωμένη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή έξω από το σπίτι της στην Ιντιανάπολη.

Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών καταγράφεται από πολιτεία σε πολιτεία, με τους μετεωρολόγους να περιμένουν το κύμα ψύχους να έχει εξασθενήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας -χωρίς πάντως να αφήσει αλώβητο ακόμη και τον συνήθως θερμό αμερικανικό Νότο.
Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία περιμένει τα «απόνερα» της δίνης να φτάσουν μέχρι και τη Φλόριντα και το Τέξας, έστω και με σαφώς μικρότερη ένταση από αυτήν που καταγράφεται στο βορρά.

Η λεγόμενη δίνη φέρνει πολικό ψύχος από τα μεσοδυτικά στα ανατολικά και τα νότια, όπως και στον ανατολικό Καναδά, λίγες ημέρες μετά την ισχυρή χιονόπτωση που καταγράφηκε σε αυτές τις περιοχές.
Μεγάλο μέρος των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί για αυτές τις ημέρες συνεχίζουν να ακυρώνονται. Τα σχολεία σε αρκετές περιοχές παραμένουν κλειστά, όπως και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες ανά την επικράτεια.
Οι κάτοικοι λαμβάνουν συνεχείς προειδοποιήσεις να μην βγαίνουν χωρίς σοβαρό λόγο. Στην Ιντιανάπολις μάλιστα, οι δημοτικές αρχές προχώρησαν στο μέτρο πλήρους απαγόρευσης κυκλφορορίας οχημάτων στο δρόμο, παρεκτός για αναζήτηση καταφυγίου.
Οι προβλέψεις για τον υδράγυρο είναι ενδεικτικές: Στη Βόρεια Ντακότα προβλέπονται -35 βαθμοί Κελσίου, -26 σε Μινεάπολις, Ιντιανάπολις και Σικάγο. Στη Νέα Υόρκη, η θερμοκρασία προβλέται να πέσει στους -12, βουτώντας απότομα κατά τη διάρκεια της νύχτας.