Newsroom

Newsroom

Αρίθα Φράνκλιν: Η βασίλισσα της σόουλ στις πιο εμβληματικές εμφανίσεις της (video)

Η Αρίθα Φράνκλιν έφυγε από τη ζωή, αλλά η φωνή της θα μείνει χαραγμένη για πάντα στις καρδιές μας.

5b75b8b41dc524a4348b4569

Κάποτε έμαθε μόνη της πιάνο χωρίς να ξέρει να διαβάζει τις νότες, πέρασε πολλές προσωπικές δυσκολίες, κράτησε την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, φώναξε για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, άφησε πίσω της αξέχαστες ερμηνείες, υπήρξε ντίβα και σταρ με τον δικό της τρόπο.

Η ίδια δεν συμπαθούσε τις βιογραφίες που είχαν γράψει για αυτήν και πίστευε πως η ζωή της ήταν στην πραγματικότητα πολύ πιο περίπλοκη και χαώδης. Εδωσε τις δικές τις μάχες με τον αλκοολισμό και την εξάρτηση, έμεινε έγκυος σε ηλικία 12 ετών, έχασε τον πατέρα της με επώδυνο τρόπο και μόνο στη μουσική έβρισκε έναν δικό της κώδικα επικοινωνίας. Όπως είχε αναφέρει στο περιοδικό Essence το 1973. “Η μουσική είναι ο δικός μου τρόπος να πω ας βρούμε επιτέλους ο ένας τον άλλον”.

Η Φράνκλιν γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1942 στο Μέμφις του Τενεσσί. Γονείς της ήταν ο Βαπτιστής ιερέας C. L. Franklin και η Barbara Siggers Franklin. Τα προβλήματα στην σχέση τους, τους ανάγκασαν να χωρίσουν όταν η Αρίθα ήταν έξι ετών, ενώ η μητέρα της πέθανε όταν ήταν δέκα.

Μετά από μετακινήσεις, εγκαταστάθηκαν στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν όπου ο αιδεσιμότατος Φράνκλιν απέκτησε φήμη ως κήρυκας. Η Αρίθα, τραγουδούσε από μικρή στην ενορία της και γρήγορα χαρακτηρίστηκε ως παιδί – θαύμα για την χαρισματική φωνή της, και τις ικανότητές της στο πιάνο.

Στην ηλικία των δεκατεσσάρων υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την Checker Records, και το 1956 κυκλοφόρησε το «Songs of Faith”. Ισχυρότερες επιρροές της, οι μεγαλύτερες φωνές των γκόσπελ, Μαχάλια Τζάκσον και Κλάρα Γουόρντ, που περνούσαν αρκετές ώρες στο σπίτι της.

Δύο ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε ηλικία 14 και 16 ετών, όταν η Αρίθα γέννησε τους δύο από τους τέσσερις γιους της, καθυστέρησαν προσωρινά την εξέλιξη της καριέρας της.

Με την επιστροφή της στο τραγούδι, επέλεξε να συνεχίσει σε πιο ασφαλή ποπ μονοπάτια. Το 1960 υπογράφει συμβόλαιο με την Columbia Records, απορρίπτοντας τη Motown και την RCA. Οι ηχογραφήσεις της από αυτή την περίοδο είναι περισσότερο επηρεασμένες από την τζαζ και όχι από τις γκόσπελ ρίζες της.

Τραγούδια που γίνονται επιτυχίες ήταν το «Rock-A-Bye Your Baby (With A Dixie Melody)”, «Today I Sing The Blues”, «Won’t Be Long” και «Operation Heartbreak”. Στο τέλος του 1966 όμως, και αφού στα έξι χρόνια που έμεινε με την Columbia είχε μικρή εμπορική επιτυχία, υπέγραψε με την Atlantic Records. Όπως είπε και η ίδια αργότερα, «με έβαλαν να κάτσω στο πιάνο, και οι επιτυχίες ήρθαν”.

Ημερομηνίες και σταθμοί

– 1956: Κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ, “The Gospel Soul of Aretha Franklin”.

– 1967: Βραβεύεται με το πρώτο της Γκράμι για το τραγούδι “Respect”.

– 1968: Τραγουδάει το “Precious Lord, Take My Hand” στην κηδεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

– 1977: Ερμηνεύει το “God Bless America” στην τελετή ορκωμοσίας του Τζίμι Κάρτερ. Θα τραγουδήσει επίσης στις τελετές ορκωμοσίας των προέδρων Μπιλ Κλίντον (1993) και Μπαράκ Ομπάμα (2009).

– 1987: Γίνεται η πρώτη γυναίκα που εισέρχεται στο “Rock and Roll Hall of fame”, το πάνθεον της αμερικανικής ροκ.

– 1991: Βραβεύεται με το Grammy Legend Award για την επιρροή της στην αμερικανική μουσική βιομηχανία.

– 2005: Τιμάται με το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη τιμητική διάκριση πολιτών στις ΗΠΑ.

– 2017: Ανακοινώνει τον Φεβρουάριο ότι σκοπεύει να αποσυρθεί μετά την ηχογράφηση του τελευταίου της δίσκου. Τον Νοέμβριο, θα τραγουδήσει στο γκαλά του ιδρύματος Έλτον Τζον για τη μάχη εναντίον του AIDS.

Θυμόμαστε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της σήμερα που έφυγε από τη ζωή… 






Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…