Newsroom

Newsroom

Aρχίζουν οι γεωτρήσεις

Σε μια ύστατη προσπάθεια να μπλοκάρει τη διεξαγωγή των γεωτρήσεων, η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους και κλιμακώνει τις απειλές. Συνάντηση…

Σε μια ύστατη προσπάθεια να μπλοκάρει τη διεξαγωγή των γεωτρήσεων, η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους και κλιμακώνει τις απειλές. Συνάντηση σήμερα του Δ. Χριστόφια με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ
Εν μέσω απειλών και κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 “Αφροδίτη” στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Το νέο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων άρχισε προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι τα σχέδια της Κύπρου αποτελούν “πρόκληση”, ενώ προειδοποίησε ότι η Αγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει κι εκείνη έρευνες με τη συμμετοχή του ψευδοκράτους. Το παζλ των προκλητικών δηλώσεων συμπληρώθηκε χθες με την Τουρκία να απειλεί με πάγωμα σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση εάν η Κύπρος αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο του 2012.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυπριακής κυβέρνησης, μετά την έναρξη της πρώτης γεώτρησης η Λευκωσία θα προχωρήσει στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για άλλα “οικόπεδα” της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να εκδώσουν ανακοίνωση με την οποία θα γνωστοποιούν την έναρξη της γεώτρησης και θα καλούν όσους ασχολούνται με τη ναυσιπλοΐα να μην πλησιάζουν σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων γύρω από το γεωτρύπανο.
Πάνω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία θα ερευνήσει, βρίσκεται η πλατφόρμα “Ομηρος” της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy (Noble Homer Ferrington).
Σε πρώτο στάδιο το γεωτρύπανο θα τρυπήσει στο οικόπεδο 12 σε βάθος 1.700 μέτρων.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, έχει ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το θέμα των γεωτρήσεων και τις απειλές της Αγκυρας. Αντίστοιχη ενημέρωση έγινε και από τον υπουργό Αμυνας, Δ. Ηλιάδη, την Παρασκευή, στον Ελληνα υπουργό Αμυνας, Πάνο Μπεγλίτη, υπό το κλίμα που διαμορφώνουν οι τουρκικές απειλές. Οπως όλα δείχνουν, η τουρκική πλευρά κάνει μια ύστατη προσπάθεια για να μπλοκάρει την έναρξη των γεωτρήσεων, βάζοντας στο παιχνίδι και τις διεκδικήσεις της εις βάρος των θαλάσσιων ζωνών του Καστελόριζου.
Την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό “μέτωπο” διεθνούς υποστήριξης, που στέκεται εμπόδιο στην παρεμπόδιση και ματαίωση του συγκεκριμένου σχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Ομπάμα στο πλαίσιο της στρατηγικής για ανάπτυξη των ενεργειακών πηγών υποστηρίζει θερμά τις αποφάσεις της Noble, ενώ αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η εν λόγω εταιρεία έλαβε την έγκριση του Λευκού Οίκου για να αναμειχθεί στις έρευνες και να υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο και το Ισραήλ. Στο διπλωματικό επίπεδο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σήμερα θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα και θα συζητήσει μαζί του και το θέμα της ΑΟΖ.
Στο ενδεχόμενο να οριοθετήσει η Αγκυρα υφαλοκρηπίδα με το ψευδοκράτος αναφέρθηκε και χθες ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Αφού χαρακτήρισε “προκλητική” την απόφαση της Κύπρου να διεξαγάγει υποθαλάσσιες έρευνες για υδρογονάνθρακες, απείλησε πως η Τουρκία θα πράξει το ίδιο με τους Τουρκοκυπρίους. Αποκάλυψε μάλιστα ότι προτίθεται να ενημερώσει τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για “σαμποτάρισμα των ειρηνευτικών συνομιλιών από την ελληνοκυπριακή πλευρά” στη Νέα Υόρκη.
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Αψηφούμε τις απειλές
“Θα προχωρήσουμε στις γεωτρήσεις αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας” δήλωσε χθες από το Λονδίνο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η Κύπρος “θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εκμεταλλευόμενη τους φυσικούς πόρους, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”.
Παναγιώτης Τσούτσιας
http://www.ethnos.gr

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

μιχαλης ρεππας

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

Το δικό του «αντίο» στην Άννα Παναγιωτοπούλου είπε ο Μιχάλης Ρέπας

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

giatros nosokomeio eurokinissi kontarinis 708 3

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

Την πραγματική κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι γονείς και παιδιά στην Αργολίδα, τις ημέρες…