Newsroom

Newsroom

Άρχισαν οι προσφορές για έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα

Οκτώ εταιρείες ήδη έχουν υποβάλει προσφορά για σεισμικές έρευνες στη Νότια Κρήτη και το Ιόνιο για να συμμετάσχουν στον ανοικτό…

petrelaio

Οκτώ εταιρείες ήδη έχουν υποβάλει προσφορά για σεισμικές έρευνες στη Νότια Κρήτη και το Ιόνιο για να συμμετάσχουν στον ανοικτό διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια σε συνάντηση που είχαν στο Πρεοδρικό Μέγαρο, η συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις έρευνες είναι ιδιαιτέρως θετική. H επίσημη έναρξη της διαδικασίας αναμένεται αμέσως μετά τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης στην Eφημερίδα της Eυρωπαϊκής Eνωσης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, παρόμοιο ενδιαφέρον δεν έχει καταγραφεί διεθνώς λόγω του ότι συνήθως ακολουθείται η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό θεωρούνται διεθνούς κύρους και δραστηριοποιούνται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο. Οι προσφορές τους θα αξιολογηθούν με βάση οικονομικούς αλλά και τεχνικούς όρους (έκταση των ερευνών, εμπειρία, δυνατότητα προώθησης των περιοχών στη διεθνή αγορά, κ.α.). Οι εταιρίες αυτές προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Αγγλία αλλά και τη Γερμανία και είναι οι ΙON GEOPHYSICAL CORPORATION, TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, CGG Veritas, Dolphin Geophysical και PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS) στις οποίες προστέθηκαν ως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων οι SPEC PARTNERS LTD, SPECTRUM GEO LIMITED και FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.
Οι εταιρείες που θα κερδίσουν τον εν λόγω διαγωνισμό θα χρηματοδοτήσουν με δικά τους κεφάλαια τις έρευνες, με κόστος που υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη τους θα προέλθουν από την πώληση των αποτελεσμάτων των ερευνών σε πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες θα προχωρήσουν στην εξόρυξη.

Αφότου ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες, θα φανεί αν υφίστανται πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Iόνιο και κυρίως στην περιοχή νοτίως της Kρήτης, που στηρίζονται σε γεωλογικά δεδομένα. Η επιλογή του ενός ή των δύο αναδόχων εταιριών θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τους στόχους του υπουργείου οι έρευνες θα ολκληρωθούν γρήγορα και θα αρχίσουν οι πρώτες γεωτρήσεις στο τέλος του 2012. Όσον αφορά τα ενδεχόμενα κρατικά έσοδα που θα μπορεί να αποκομίσει η χώρα, αναμένονται σε ορίζοντα επταετίας.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…