Newsroom

Newsroom

Αρχαιολογικός χώρος η εντός των τειχών αρχαία πόλη του Πειραιά

Αρχαιολογικός χώρος κηρύχτηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), η εντός των τειχών αρχαία πόλη του Πειραιά, που οριοθετείται, κυρίως, από την αρχαία οχύρωση και την ακτογραμμή.

αρχαιολογικος χώρος

Η έκταση που χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογική, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, είναι περίπου η μισή από εκείνη που είχε προτείνει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων η οποία ήταν περίπου 11,5 τ. χιλ.

Με βάση την απόφαση του ΚΑΣ, ο αρχαιολογικός χώρος ορίζεται βόρεια και δυτικά από το χερσαίο τμήμα του Κονώνειου Τείχους και τον σταθμό του ΗΣΑΠ, καθώς και από ζώνη 20 μ. εξωτερικά από το τείχος στα σημεία όπου αυτό δεν είναι ορατό, στα ανατολικά από την περιοχή όπου εκτιμάται ότι βρισκόταν το Κονώνειο Τείχος. Στα νότια το όριο είναι η θαλάσσια ακτή, από τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου έως το Μικρολίμανο. Εξαιρούνται η θαλάσσια περιοχή του κεντρικού λιμένα και οι σύγχρονες επιχώσεις, ενώ εντός κήρυξης παραμένουν οι δύο πλαζ (Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα), καθώς και η Ηετιώνεια Πύλη.

Ουσιαστικά, ως αρχαιολογικός χώρος κηρύσσονται το 1ο, 2ο και μικρό τμήμα του 3ου δημοτικού διαμερίσματος του Πειραιά, ενώ όσον αφορά στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα (υπόλοιπο 3ου, 4ο και 5ο) θα συνεχιστεί ο έλεγχος των εκσκαφών και όπου χρειαστεί θα υπάρξουν μικρότερες ή σημειακές κηρύξεις. Σε επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα συζητηθεί ειδική κήρυξη για τα Μακρά Τείχη.

Το ΚΑΣ συζήτησε επίσης το «επενδυτικό» σχέδιο του ΟΛΠ και εξέφρασε ορισμένες ενστάσεις, κυρίως ως προς την ανέγερση πολυώροφου ξενοδοχείου. Επίσης, ζήτησε να κλείσουν τα ναυπηγεία στην Κυνόσουρα και να μετατραπεί το κτίριο του «Σιλό», στον Πειραιά, σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…