Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα: «Να βάλουμε φρένο στις μπουλντόζες του Μπακογιάννη»

Θέλουν να καταστρέψουν τον πράσινο πνεύμονα της πόλης προκειμένου να επιβάλλουν το σχέδιο Μπακογιάννη- Μενδώνη για την πλήρη εμπορευματοποίηση του μοναδικού αρχαιολογικού Άλσους της Αθήνας.   

akadimia platonos

Ακολουθεί ανακοίνωση συλλογικοτήτων και φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ενάντια στα σχέδια ανάπλασης και εμπορευματοποίησης που έχει επιβάλλει ο Δήμος της Αθήνας σε όλους τους ελεύθερους χώρους της πόλης. Ένα σχέδιο πλήρους εμπορευματοποίησης και εξεγευνισμού της πόλης που δεν σέβεται ούτε τους πολίτες ούτε τους αρχαιολογικούς χώρους. 

Στην ύψιστη ύβρι προέβη ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης απέναντι στην πόλη των Αθηνών και τους κατοίκους της. Με την αλαζονεία που διακρίνει όσους προωθούν μόνο τα υπερκέρδη μεγάλων συμφερόντων και δεν διστάζουν να καταστρέψουν ακόμη και μια ολόκληρη πόλη, ανήγγειλε στην ιστοσελίδα του ελεγχόμενου από τον ίδιο, δημοτικού σταθμού “Αθήνα 9,84” πως τις “επόμενες εβδομάδες μπαίνουν μπουλντόζες” στο Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα. 

Για να προχωρήσει το καταστροφικό σχέδιο της δήθεν “ανάπλασης” της Ακαδημίας Πλάτωνα, οι “μπουλντόζες” Μπακογιάννη με την ψήφο της παράταξης του Παύλου Γερουλάνου στο δημοτικό συμβούλιο, θα ξεριζώσουν-εξαφανίσουν σε δυο προβλεπόμενες φάσεις, 516 ώριμα μεγάλα δέντρα στους χώρους της Παλαίστρας-Γυμνασίου. 

Θέλουν να καταστρέψουν τον πράσινο πνεύμονα της πόλης προκειμένου να επιβάλλουν το σχέδιο Μπακογιάννη- Μενδώνη για την πλήρη εμπορευματοποίηση του μοναδικού αρχαιολογικού Άλσους της Αθήνας. Ο ίδιος ο δήμαρχος μίλησε για “νέο τουριστικό προορισμό” της πόλης, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων σε πράσινο και ελεύθερους χώρους. 

Αντί να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα υποδομής στην υποβαθμισμένη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα, να κατασκευαστούν τα δίκτυα όμβριων υδάτων, να ανοίξουν αδιάνοιχτοι δρόμοι,  να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα, να εφαρμοστεί το Σχέδιο Πόλης που δεν έχει υλοποιηθεί από το 1968!, καθώς και η μελέτη για τους “Λαχανόκηπους”, η δημοτική αρχή Μπακογιάννη θέλει να υφαρπάξει από κατοίκους και επισκέπτες τον ελεύθερο δημόσιο πράσινο χώρο του ήδη ζωντανού μοναδικού αρχαιολογικού Άλσους, να τον “μαντρώσει” με τσιμεντόχωμα εξαφανίζοντας το πράσινο. 

Αντί να απαιτήσει μαζί με τους δημότες καλύτερη ποιότητα ζωής και λειτουργίας της περιοχής με νέες υποδομές αθλητισμού και κοινωνικής ζωής, την χωρική αύξηση του Πράσινου Πάρκου προς την περιοχή των ΚΤΕΛ και τις οδούς Φάωνος και Μοναστηρίου, αποδέχεται την καταστροφή δυο αθλητικών γηπέδων, ποδοσφαίρου και μπάσκετ, για να παραδοθεί μεγάλο μέρος του Πάρκου στην κατασκευή του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, που χωροθετήθηκε για το “όραμα” των Ολυμπιακών Αγώνων το 2002, με νόμο Βενιζέλου- Μενδώνη. Υπάρχουν χώροι εκτός Άλσους, μπορούν να αποκτηθούν κι άλλοι. Δεν κάνουν αυτή την επιλογή γιατί σχεδιάζουν να τους μετατρέψουν σε πηγές κέρδους. Κατά τ΄ άλλα Μπακογιάννης- κυβέρνηση αυτολιβανίζουν το ενδιαφέρον τους για την κλιματική κρίση και προσαρμογή. 

Στους κατοίκους και επισκέπτες του Πάρκου που εδώ και χρόνια έχουν εντάξει τη μοναδικότητα του ελεύθερου δημόσιου χώρου στην καθημερινότητά τους, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Παύλος Γερουλάνος, η Λίνα Μενδώνη, υπόσχονται γυαλιστερές “χάντρες και καθρεπτάκια” των τουριστών που θα έρχονται. 

Η ύβρις της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη και της υπουργού Πολιτισμού στον παγκόσμιας φήμης αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα είναι  σαρωτική. 

•    Με  παράνομες, έωλες θεσμικές διαδικασίες έδωσαν για “υιοθεσία” στο ιδιωτικό Ίδρυμα Λεβέντη τον αρχαιολογικό χώρο για να γλυτώσουν τις νόμιμες διαδικασίες των δημόσιων διαγωνισμών αρχιτεκτονικών μελετών και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από το Δασαρχείο και της περιβαλλοντολογικής μελέτης. 
•    Ανέθεσαν στο φιλικό γραφείο Δοξιάδη την προμελέτη της δήθεν ανάπλασης για να λάβουν έγκριση από το υπουργείο πολιτισμού. 
•    Κρατούν ακόμη και σήμερα κρυφά τα σχέδια της μελέτης Δοξιάδη στην οποία αποτυπώνεται η εξαφάνιση των 516 δέντρων από το χώρο, το μπάζωμα του Πάρκου για να ενώσουν τα υπάρχοντα αρχαιολογικά σκάμματα, την ισοπέδωση του πράσινου για να μπει τσιμεντόχωμα, πινακίδες κι ένας κιτς γιγάντιος πίνακας 56 τμ.!
•    Δεν λένε κουβέντα για το που θα μεταφερθούν τα 200 και πλέον ξεριζωμένα ώριμα δέντρα του Πάρκου. Κρατούν κρυφό πως δεν πρόκειται να γίνει κάποια αρχαιολογική ανασκαφή στους χώρους του Γυμνασίου και της Παλαίστρας, αντιθέτως στα σχέδια τους προβλέπεται η κατάχωση μέρους των αρχαιολογικών ευρημάτων.
•    Δεν εφαρμόζουν ούτε καν την απόφαση του υπουργείου πολιτισμού η οποία με σαφήνεια ορίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αρχίσει η υλοποίηση των έργων Μπακογιάννη, που βιάζεται πολύ ενόψει των εκλογών του 2023.

Οι Συλλογικότητες και οι κάτοικοι που αντιτάσσονται στην αλλοίωση του Αρχαιολογικού Άλσους, απαιτούν να μεγαλώσει το Πράσινο Πάρκο πριν οποιαδήποτε άλλη ενέργεια και εφαρμογή του σχεδίου.

•    Ζητούν εδώ και τώρα υποδομές, συνολική αναβάθμιση και πραγματική ανάπλαση της γειτνιάζουσας περιοχής κατοικίας και χώρων που έχουν μετατραπεί σε τεράστιες χωματερές.
•    Καλούν τους κατοίκους της περιοχής και τους πολίτες της πόλης της Αθήνας σε μαζική συστράτευση και αγώνα ενάντια στις “μπουλντόζες Μπακογιάννη” και το “τσιμέντωμα Μενδώνη” στο αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα.
•    Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και σε κάθε αρμόδιο θεσμικό φορέα για να καταγγείλουν την καταπάτηση των νόμων προστασίας της αρχαιολογικής κληρονομιάς. 
•    Οργανώνουν συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 5 Ιουλίου στο χώρο του Πάρκου για να αποκαλύψουν τις παράτυπες μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη.
•    Ορίζονται ως τόποι ενημέρωσης των κατοίκων και επισκεπτών για τις δράσεις-παρεμβάσεις ενάντια στο σχέδιο καταστροφής του Αρχαιολογικού Άλσους, το “στέκι” της Λαϊκής Συνέλευσης, Αμφιαράου 153 κάθε Δευτέρα, 7.30-9.00 μ.μ. και το “Συνεργατικό Καφενείο”, Μοναστηρίου & Τηλεφάνους κάθε Τρίτη 7.00-8.30 μ.μ. 

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακ.Πλάτωνα-Σεπολίων

Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ