Αργύρης Μπακιρτζής: «Πού είναι όλοι αυτοί οι πατριδοκάπηλοι;»

Πριν από δυο μήνες, στη συνέντευξη που έδωσε ο Αργύρης Μπακιρτζής στη Μαρίνα Αγγελάκη για το Documento αφηγείται τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, ενώ σχολιάζει τις εξελίξεις για την τύχη των αρχαιολογικών ευρημάτων στο Σταθμό Βενιζέλου του μετρό.

μπακιρτζης

«Γεννήθηκα στη Μακεδονικής Αµύνης 7, στον πρώτο όροφο. Μπροστά στο σπίτι, στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς που δεν είχε ανασκαφεί ακόµη, απλωνόταν µια τεράστια αλάνα. Ολοι τη λέγαν πλατεία ∆ικαστηρίων, ακόµη και χρόνια µετά τις ανασκαφές.

Οι αναµνήσεις µου από τις πρώτες ανασκαφές στην πλατεία είναι αποσπασµατικές. Η σωτηρία πάντως της αρχαίας αγοράς ανήκει στις ένδοξες σελίδες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Να δούµε τώρα σε ποια µαύρα κατάστιχα θα µας γράψουν για τη βυζαντινή συνοικία.

Αισθάνοµαι πολύ καλά που µεταφέραµε µε τη γυναίκα µου τα εκλογικά µας δικαιώµατα στην Καβάλα για να στηρίξω τον νεοεκλεγέντα δήµαρχο Θεόδωρο Μουριάδη, αλλά και για να τιµήσουµε την πόλη που µας φιλοξενεί πολλά χρόνια.

Αν ψηφίζαµε στη Θεσσαλονίκη, πιθανόν θα ψηφίζαµε τη δεύτερη Κυριακή τον κ. Ζέρβα. Θα αισθανόµουν σίγουρα ντροπή για τη στάση του στο θέµα της βυζαντινής συνοικίας και το ίδιο πιστεύω θα αισθάνονται και πάρα πολλοί που τον ψήφισαν. Ο πατέρας του θα µείνει στην ιστορία για τη µεγάλη οµάδα του ΠΑΟΚ και για το ότι κράτησε τον Κούδα.

Ο γιος έχει φιλοδοξία να καταστρέψει ένα τόσο σοβαρό βυζαντινό µνηµείο; Να σας πω και κάτι ακόµη. Ενα σχήµα οξύµωρο που παρατήρησα. Τόσοι τρέχανε αντιδρώντας για τη συµφωνία των Πρεσπών, κουµπάροι µου, σοβαροί άνθρωποι, βγαίναν απ’ τα ρούχα τους. Τους καταλάβαινα, άκουγαν την αντιπολίτευση που πάσχιζε να πετάξει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέραν αλλά φώναζαν. Για τη βυζαντινή συνοικία ξέρουν και δεν φωνάζουν. Πού είναι όλοι αυτοί οι πατριδοκάπηλοι; ».


Προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου αποφάσισε το ΚΑΣ

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 8:30 σήμερα, Πέμπτη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε με 13 ψήφους υπέρ και δυο κατά, τον τεμαχισμό και την απόσπαση των Αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό της Βενιζέλου.

Συνεπώς η πρόταση της Αττικό Μετρό πέρασε, υιοθετώντας ουσιαστικά προειλημμένη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κατά ψήφισαν η Τζένη Βελένη και ο καθηγητής Βλάσης Κουμούσης.

Αποχώρησε στις 4 το πρωί η κ. Ανδρουλιδάκη η οποία και δεν ψήφισε. Από την ψηφοφορία απείχε τελικά και ο κ. Μανώλης Κορρές ο οποίος δήλωσε παρών αλλά δεν ψήφισε στο τέλος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συστηματική προσπάθεια αποδόμησης όλων των προηγούμενων λύσεων της διατήρησης των αρχαιοτήτων στο χώρο τους και παρουσιάστηκε ως μοναδική λύση αυτή της απόσπασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν μέλη του ΚΑΣ που ρώτησαν την Αττικό Μετρό «γιατί δεν καταργείται ο σταθμός και να λειτουργήσει χωρίς αυτόν το μετρό;» έλαβαν την απάντηση ότι χωρίς αυτόν το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…