Newsroom

Newsroom

Αργή και γρήγορη βία στην Ελλάδα – Ο Καθρέφτης και το Μαχαίρι

Στο δημόσιο πρόγραμμα που πλαισιώνει την έκθεση των Forensic Architecture "Βία, Γρήγορη και Αργή", θα συζητηθούν οι νέες μορφές βίας που αναδύονται από τις αλλαγές στο πολιτικό τοπίο, οι οποίες αναζωπυρώνουν τις φασιστικές και ξενοφοβικές ρητορικές μέσω ενός νέου είδους απολυταρχισμού, ο οποίος κάποιες φορές επιτελείται ακόμα και από εκλεγμένες κυβερνήσεις -και κατ'επέκταση τους ίδιους τους πολίτες.

βια

Στο δεύτερο κομμάτι του δημοσίου προγράμματος, συζητάμε την περίπτωση της Ελλάδας συγκεκριμένα και την αυξομείωση αλλά και κανονικοποίηση της κρατικής βίας την τελευταία δεκαετία. 

Σε μια κοινή παρουσίαση-συζήτηση, οι Άννα Κουρουπού, Μαρία Λουκά και Γιάννης Μπαμπούλιας, θα αναλύσουν τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται σε πολλαπλά επίπεδα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Συντονίζει η Ηλιάνα Φωκιανάκη. 

Η βία συνήθως θεωρείται ένα γεγονός ή μια πράξη που είναι άμεση και εκρηκτική. Η «γρήγορη βία» αναφέρεται σε βία που είναι κυριολεκτική και άμεση, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με καταστολές διαδηλώσεων, αστυνομική βία, δολοφονίες, εξαφάνιση πολιτικών ή ακτιβιστών, κλειστά σύνορα κλπ. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως αυτές κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ, την κατοχή γης για στρατιωτικές βάσεις και άλλα παραδείγματα. Η «αργή βία», από την άλλη πλευρά, είναι μια βία που εμφανίζεται σταδιακά και αόρατα, μια βία καθυστερημένης καταστροφής που διασκορπίζεται στο χρόνο και στο χώρο, μια βία που συνήθως δεν καταγράφεται ως βία. Η κλιματική καταστροφή και τα τοξικά απόβλητα είναι δύο πτυχές μιας τέτοιας βίας, πολύ καίρια παραδείγματα σε έναν κόσμο που συνειδητοποιεί αργά τις καταστροφικές επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον.

Το πρόγραμμα: 

Σάββατο 5 Οκτωβρίου

18.40 Εισαγωγή Ηλιάνα Φωκιανάκη

19.00 Άννα Κουρουπού, Μαρία Λουκά, Γιάννης Μπαμπούλιας

Τις παρουσιάσεις θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Εμπνευσμένα από τον καθηγητή του Harvard Rob Nixon και το βιβλίο του Αργή Βία και ο Περιβαλλοντισμός των Φτωχών (2011), τα έργα που παρουσιάζονται εδώ εξετάζουν τις αργές και γρήγορες μορφές βίας που λαμβάνουν χώρα σε εμπόλεμες ζώνες αλλά και δημοκρατικά καθεστώτα σε ολόκληρο τον κόσμο.

INFO: 

Οι Forensic Architecture, υποψήφιοι για το Βραβείο Turner το 2018, παρουσιάζουν στο State of Concept Athens την πρώτη τους ατομική έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο “Βία, Γρήγορη και Αργή”  σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη.

*Ημερομηνίες Έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου – 23 Νοεμβρίου, 2019