Αργεντίνος δισεκατομμυριούχος αγοράζει το χρέος της χώρας του από τα hedge funds

Ένας Αργεντίνος δισεκατομμυριούχος, ο Eduardo Eurnekian, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Deutsche Bank, την JP Morgan, τη Citigroup και την…

eurnekian

Ένας Αργεντίνος δισεκατομμυριούχος, ο Eduardo Eurnekian, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Deutsche Bank, την JP Morgan, τη Citigroup και την HSBC, καθώς και τα hedge funds που κρατούν τα ομόλογα της χώρας, προκειμένου να βγάλει την Αργεντινή από τη χρεοκοπία, το ταχύτερο δυνατό.

Οι τράπεζες αυτές αναζητούν επενδυτές πρόθυμους να αγοράσουν τα ομόλογα που έχουν απομείνει από τη χρεοκοπία της Αργεντινής του 2001. Τα ομόλογα αυτά, ύψους άνω του 1,3 δισ. δολαρίων,  βρίσκονται στα χέρια των hedge funds, που αρνήθηκαν να τα ανταλλάξουν στις δύο προσφορές που έχει κάνει μετά τη χρεοκοπία το Μπουένος Άιρες. Τα funds, επικεφαλής των οποίων έχει τεθεί το Elliott Management, εξασφάλισαν την απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ που αναγκάζει την Αργεντινή να τους αποπληρώσει στο ακέραιο, “μπλοκάροντας” την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου χρέους της, έως ότου το κάνει αυτό.

Αφότου οι διαπραγματεύσεις της Αργεντινής με τα hedge funds κατέρρευσαν και η χώρα βρέθηκε σε default, τη σκυτάλη για την εξεύρεση λύσης πήρε ο ιδιωτικός τομέας. Ο Eurnekian προσεγγίστηκε από τραπεζίτες, για να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος των δύο πλευρών.

“Οι τράπεζες δουλεύουν για να επιτύχουν την προσέγγιση των δύο πλευρών. Είναι μια πολύ περίπλοκη υπόθεση. Δεν γνωρίζω πώς θα λυθεί. Είναι ένα ζήτημα για δικηγόρους και χρηματιστές. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θέλουμε να βρούμε μία λύση”, λέει ο επιχειρηματίας στο Bloomberg.

Ο Eurnekian είναι επικεφαλής της εταιρείας συμμετοχών Corporacion America, η οποία δραστηριοποιείται από τα αεροδρόμια έως την ενέργεια.

Το Reuters μετέδωσε προχθές ότι μία συμφωνία για την Αργεντινή δεν απέχει πολύ, και ενδέχεται να κλείσει την επόμενη εβδομάδα. Μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης είναι πλέον η τιμή στην οποία θα πουλήσουν τα hedge funds τα ομόλογά τους, στις ξένες τράπεζες.

Το Bloomberg επικαλείται τραπεζίτη που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον οποίο, το Elliott θα ήταν διατεθειμένο να δεχθεί μία προσφορά 80-85 σεντς ανά δολάριο.

Οι τράπεζες προσδοκούν ότι εάν αγοράσουν τα ομόλογα σε αυτά τα  επίπεδα, θα πιέσουν την Αργεντινή να τα αποπληρώσει στο ακέραιο (100 σεντς ανά δολάριο) το 2015, βγάζοντας κέρδος. Υπενθυμίζεται ότι η Αργεντινή έχει διαταχθεί από το αμερικανικό δικαστήριο να αποπληρώσει κανονικά τα ομόλογα αυτά, αλλά δεν θέλει να το κάνει μέσα στο 2014, όσο ισχύει ρήτρα που θα την αναγκάσει να δώσει το 100% και στους υπόλοιπους ομολογιούχους της, οι οποίοι έχουν δεχθεί κούρεμα.

Καθώς το σήριαλ συνεχίζεται, πάντως, το Μπουένος Άιρες βγαίνει στην αντεπίθεση, προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά των ΗΠΑ. 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…