Αργεντινή: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών οι γυναικοκτονίες εν μέσω lockdown

Τρεις γυναίκες δολοφονήθηκαν μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με την οργάνωση La Casa del Encuentro

fs fear

Ο αριθμός των γυναικών οι οποίες δολοφονήθηκαν εξαιτίας του φύλου τους στην Αργεντινή έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας το διάστημα που επιβάλλονται τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς διαπράχθηκαν περίπου 50 γυναικοκτονίες μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες.

Τρεις από αυτές τις γυναίκες δολοφονήθηκαν μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τη φεμινιστική οργάνωση La Casa del Encuentro, με έδρα το Μπουένος Άιρες. Η οργάνωση αυτή τονίζει ότι της προξενεί τεράστια ανησυχία όχι μόνο αριθμός των γυναικών που δολοφονούνται, αλλά και η σκληρότητα της βίας που υφίστανται.

«Έχουμε θορυβηθεί. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός σε δέκα χρόνια», τόνισε η Άντα Ρίκο, πρόεδρος της οργάνωσης και διευθύντρια του προγράμματος Παρατηρητήριο Γυναικοκτονιών.

Τα θύματα «ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου ή στραγγαλίζονται», στηλίτευσε η Ρίκο στο Thomson Reuters Foundation, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δώδεκα γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά εξαιτίας του φύλου τους στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Στην περιφέρεια αυτή εντοπίζονται οι 14 από τις 25 χώρες του κόσμου με τους υψηλότερους δείκτες γυναικοκτονιών στον κόσμο.

Στη μεγάλη πλειονότητα των υποθέσεων της συγκεκριμένης φύσης, δεν ασκείται καν ποινική δίωξη.

Τα δεδομένα στην Αργεντινή συνάδουν με την παγκόσμια τάση αύξησης της βίας εξαιτίας του φύλου ενόσω εφαρμόζεται lockdown, που παγιδεύει γυναίκες στα σπίτια μαζί με αυτούς που τις κακοποιούν χωρίς να είναι καν σε θέση να ζητήσουν βοήθεια εν μέσω της πανδημίας, επισημαίνουν ειδικοί.

«Είναι απομονωμένη στο σπίτι με αυτόν που της επιτίθεται. Ενίοτε όταν είναι κλεισμένη στο σπίτι δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα τηλεφώνημα», περιέγραψε η Ρίκο.

Με τους τρεις πιο πρόσφατους φόνους, τουλάχιστον 49 γυναίκες προστέθηκαν στον κατάλογο των θυμάτων μεταξύ της 20ής Μαρτίου και της 14ης Μαΐου, σύμφωνα με την οργάνωση. Ο αριθμός των δολοφονημένων γυναικών ανερχόταν σε 40 την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς. Είναι αυξημένος κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με το 2018.

Οι κλήσεις στον αριθμό 137 για επείγοντα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά δύο τρίτα τον Απρίλιο σε σύγκριση με πέρυσι αφού δόθηκε από τις αρχές στους πολίτες της Αργεντινής η εντολή να μείνουν σπίτι στα μέσα του Μαρτίου.

Η Ρίκο διευκρίνισε πως ο αριθμός των γυναικοκτονιών υπολογίζεται από το Παρατηρητήριο με βάση τα δημοσιεύματα στον Τύπο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προτρέπει τις κυβερνήσεις να λάβουν επειγόντως μέτρα για να ανασχεθεί η «φρικιαστική παγκόσμια ραγδαία αύξηση» της ενδοοικογενειακής βίας, τονίζοντας πως για πολλές γυναίκες, το να βρίσκονται στα σπίτια τους αποδεικνύεται συχνά το πιο επικίνδυνο πράγμα γι’ αυτές.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Αργεντινή ως χθες Δευτέρα ανερχόταν σε περίπου 360 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 7.800 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κατά την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς με βάση κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Oργή του Λάκη Γαβαλά για τον ιερωμένο που τον έβρισε: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί (video)

lakis gavalas

Oργή του Λάκη Γαβαλά για τον ιερωμένο που τον έβρισε: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί (video)

Ο Λάκης Γαβαλάς μίλησε για την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε από τρεις μοναχούς