Αργεντινή: Μετά το ισχυρό σοκ της χρεοκοπίας στο…πόλεμο για τη δικαίωση

Μαύρα σύννεφα πάνω από την Αργεντινή μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τα κερδοσκοπικά ταμεία που οδήγησε τη χώρα σε…

arge 2

Μαύρα σύννεφα πάνω από την Αργεντινή μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τα κερδοσκοπικά ταμεία που οδήγησε τη χώρα σε επιλεκτική χρεοκοπία για δεύτερη φορά μέσα σε δεκατρία χρόνια. «Μας ζητούσαν κάτι που δεν μπορούσαμε να δώσουμε. Πρέπει να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αξελ Κισίλοφ.

Τα funds τα οποία ειδικεύονται στην αγορά χρεών σε χαμηλή τιμή και στόχος τους είναι να εξασφαλίζουν κέρδη από αυτή την αγορά, συνήθως με τη βοήθεια δικαστικών αποφάσεων. Στην περίπτωση της Αργεντινής δύο είναι τα funds που ευθύνονται για το πρόβλημα, το NML Capital και το Aurelius. Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής δήλωσε ότι αυτά τα funds «προσπάθησαν να μας επιβάλλουν κάτι παράνομο» και πρόσθεσε «τα χρήματα τα έχουμε».

Financial Times: Μπορεί ακόμα να βρεθεί η χρυσή τομή 

Αναλυτές πάντως εξηγούν πως η περίπλοκη φύση της συγκεκριμένης χρεοκοπίας έχει δημιουργήσει ελπίδες σε ορισμένους επενδυτές ότι μπορεί ακόμη να βρεθεί μία λύση και πως οι ομολογιούχοι μπορεί τελικά να κερδίσουν εάν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του 2001 και έσυραν τώρα τη χώρα στα δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή όμως ορισμένα από τα μεγαλύτερα hedge fund στον κόσμο τοποθετούνται στο χρηματιστήριο της Αργεντινής ποντάροντας στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Οπως γράφουν και οι Financial Times hedge funds χτίζουν θέσεις στις ενεργειακές επιχειρήσεις της Αργεντινής, τις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες σε μία ένδειξη εμπιστοσύνης ότι η διαμάχη μεταξύ του Μπουένος Άιρες και των πιστωτών θα επιλυθεί.

Η DE Shaw του George Soros, η Third Point και η Renaissance Technologies αγόρασαν τοποθετήσεις σε αργεντίνικες εταιρείες που είναι εισηγμένες στις αμερικανικές αγορές όπως τις πετρελαϊκές YPF και Petrobras Argentina, την πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telecom Argentina και την τράπεζα Banco Frances, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στις επιστολές τους προς τους επενδυτές και τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις.

Ο Dan Loeb, ο διαχειριστής του αμερικανικού hedge fund των 14 δισ. δολ. Third Point, ανέφερε σε επιστολή του προς τους επενδυτές αυτό το μήνα ότι αγόρασε ποσοστό στην YPF υποστηρίζοντας: «βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο καμπής για τη χώρα». Έγραψε πως εάν η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τους holdout επενδυτές «η Αργεντινή θα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας».

Η υποβάθμιση από την Standard & Poors και η οργισμένη αντίδραση Κίσιλοφ

Η Standard & Poors πάντως έχει ήδη αποφασίσει τη… χρεοκοπία της Αργεντινής, αφού υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της χώρας, που βρισκόταν στη βαθμίδα CCC-, στην κατηγορία SD, δηλαδή «επιλεκτική χρεοκοπία, υποδεικνύοντας ότι η Αργεντινή αθέτησε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το ξένο συνάλλαγμα. Ο οίκος ανακοίνωσε ότι εάν η Αργεντινή αποπληρώσει το χρέος αυτό, είναι πιθανόν να αναθεωρήσει την αξιολόγησή του για τη χώρα.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής, ωστόσο, δεν θα «πέσει» αμαχητί και για αυτόν τον λόγο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας απάντησε με το δικό του στυλ στην S&P δηλώνοντας «Ποιος πιστεύει τους οίκους αξιολόγησης;».

Στην αντεπίθεση η Αργεντινή – Θα αναζητήσει το δίκιο της στη Χάγη

Στο Μπουένος Άιρες πάντως επικρατεί σκεπτικισμός, αλλά και οργή για την μη εύρεση λύσης σε ένα πρόβλημα που δεν δείχνει να απειλεί τόσο άμεσα την οικονομία της χώρας. Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής, Χόρχε Καπιτάνις, άσκησε σκληρή κριτική στην αμερικανική Δικαιοσύνη για την επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας και χαρακτήρισε «ανίκανο» τον διαμεσολαβητή που είχε οριστεί από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για τις διαπραγματεύσεις. Ο Καπιτάνις τόνισε πως το Μπουένος Άιρες εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια στη Χάγη για την υπόθεση.

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…