Αργεντινή και Βραζιλία συμμαχούν για κοινή νομισματική ένωση

Πολιτικοί και από τις δύο χώρες έχουν συζητήσει την ιδέα ήδη από το 2019, αλλά αντιμετώπισαν την αντίδραση της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας εκείνη την εποχή, αναφέρει το Reuters.

argentini 2

Βραζιλία και Αργεντινή θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα ότι ξεκινούν προπαρασκευαστικές εργασίες για ένα κοινό νόμισμα, ανέφεραν την Κυριακή οι Financial Times.

Το σχέδιο, που πρόκειται να συζητηθεί σε μια σύνοδο κορυφής στο Μπουένος Άιρες αυτή την εβδομάδα, θα επικεντρωθεί στο πώς ένα νέο νόμισμα που η Βραζιλία προτείνει να ονομαστεί «sur» (νότος) θα μπορούσε να τονώσει το περιφερειακό εμπόριο και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ, ανέφερε η FT επικαλούμενη αξιωματούχους.

«Θα είναι . . . μια απόφαση να ξεκινήσει η μελέτη των παραμέτρων που απαιτούνται για ένα κοινό νόμισμα, το οποίο περιλαμβάνει τα πάντα, από δημοσιονομικά ζητήματα μέχρι το μέγεθος της οικονομίας και τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Σέρτζιο Μάσα.

Αρχικά ξεκινώντας ως διμερές έργο, η πρωτοβουλία θα επεκταθεί αργότερα για να προσκληθούν και άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι μια επίσημη ανακοίνωση αναμένεται κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην Αργεντινή που ξεκινά την Κυριακή το βράδυ.

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο επιθετικής και αμυντικής δράσης

iran pyrayloi

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο επιθετικής και αμυντικής δράσης

Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων